Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Zeven vragen aan nefroloog Michiel Betjes

Door Redactie NierNieuws 

Michiel G.H. Betjes (1963) werkt in het Erasmus
MC als sectorhoofd Nefrologie en Transplantatie
en studeerde Geneeskunde in Amsterdam aan
de UvA. Hij is gepromoveerd bij de Vrije
Universiteit op het immuunsysteem in de
buikholte van peritoneale dialysepatiënten.
Daarnaast heeft hij onderzoek gedaan naar HIV-
infectie aan de Rockefeller University in New York
bij Ralph Steinman (Nobelprijswinnaar in 2012).
Momenteel doet hij onderzoek naar de
consequenties van het verouderde
immuunsysteem bij niertransplantatiepatiënten
en fibrosevorming (verlittekening) van het
buikvlies als gevolg van peritoneale dialyse.
Het nierdonatie-bij-leven-programma heeft zijn
bijzondere belangstelling.

Waarom is nefrologie zo’n mooi vak
De nier is een prachtig ingewikkeld orgaan en een goede functie is belangrijk om gezond te blijven. De behandeling van nierziekten vraagt daarom vaak om complexe, uitdagende besluitvorming. Met name ook voor niertransplantatie en autoimmuunziekten is kennis van de immunologie vereist en dat heeft mijn bijzondere belangstelling. Kortom, nefrologie is een veelzijdig en boeiend vak om in te werken.

Wat maakt u het meest en wat het minst gelukkig in uw werk
Patiënten met een moeilijk probleem toch kunnen helpen en nierfunctie laten behouden. Het minst gelukkig word ik van trage besluitvorming.

Welke gebeurtenis heeft in uw loopbaan de meeste indruk op u gemaakt
Tijdens een dialysebehandeling overleed een jonge vrouw door een hartstilstand. Volledig onverwacht en een grote schok voor de familie, verpleging en artsen.

Op welke prestaties in uw werk bent u het meest of juist het minst trots
Het meest op het opzetten van een eigen onderzoekslijn naar vroegtijdige veroudering van het afweersysteem bij patiënten met nierfalen. Dit was nog niet eerder ontdekt en lijkt een belangrijke factor te zijn bij veelvoorkomende problemen zoals infecties en verhoogd risico op kanker na niertransplantatie. Ik doe alles met veel inzet en het een lukt beter dan het andere. Het opzetten van een regionaal kenniscentrum voor glomerulonefritis is bijvoorbeeld niet van de grond gekomen.

Waar zou meer of juist minder onderzoek naar gedaan moeten worden
Meer naar chronische afstoting van het niertransplantaat en minder naar de draagbare kunstnier.

Als u minister van Volksgezondheid was, wat zou u dan als eerste veranderen
De Wet op orgaandonatie.

Ten slotte: waar bent u en wat doet u over tien jaar
Over 10 jaar ben ik nog steeds actief in de nefrologie en mentor van jonge getalenteerde nefrologen.


Dit is een artikel in een serie visies op het werkveld van professionals in de nierzorg. De artikelen verschijnen onregelmatig. Meewerken aan de serie? Mail naar redactie@niernieuws.nl

sterren Gepubliceerd: dinsdag 22-07-2014 | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier