Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Zeven vragen aan nefroloog Michiel Betjes

Door Redactie NierNieuws 

Michiel G.H. Betjes (1963) werkt in het Erasmus
MC als sectorhoofd Nefrologie en Transplantatie
en studeerde Geneeskunde in Amsterdam aan
de UvA. Hij is gepromoveerd bij de Vrije
Universiteit op het immuunsysteem in de
buikholte van peritoneale dialysepatiŽnten.
Daarnaast heeft hij onderzoek gedaan naar HIV-
infectie aan de Rockefeller University in New York
bij Ralph Steinman (Nobelprijswinnaar in 2012).
Momenteel doet hij onderzoek naar de
consequenties van het verouderde
immuunsysteem bij niertransplantatiepatiŽnten
en fibrosevorming (verlittekening) van het
buikvlies als gevolg van peritoneale dialyse.
Het nierdonatie-bij-leven-programma heeft zijn
bijzondere belangstelling.

Waarom is nefrologie zoín mooi vak
De nier is een prachtig ingewikkeld orgaan en een goede functie is belangrijk om gezond te blijven. De behandeling van nierziekten vraagt daarom vaak om complexe, uitdagende besluitvorming. Met name ook voor niertransplantatie en autoimmuunziekten is kennis van de immunologie vereist en dat heeft mijn bijzondere belangstelling. Kortom, nefrologie is een veelzijdig en boeiend vak om in te werken.

Wat maakt u het meest en wat het minst gelukkig in uw werk
PatiŽnten met een moeilijk probleem toch kunnen helpen en nierfunctie laten behouden. Het minst gelukkig word ik van trage besluitvorming.

Welke gebeurtenis heeft in uw loopbaan de meeste indruk op u gemaakt
Tijdens een dialysebehandeling overleed een jonge vrouw door een hartstilstand. Volledig onverwacht en een grote schok voor de familie, verpleging en artsen.

Op welke prestaties in uw werk bent u het meest of juist het minst trots
Het meest op het opzetten van een eigen onderzoekslijn naar vroegtijdige veroudering van het afweersysteem bij patiŽnten met nierfalen. Dit was nog niet eerder ontdekt en lijkt een belangrijke factor te zijn bij veelvoorkomende problemen zoals infecties en verhoogd risico op kanker na niertransplantatie. Ik doe alles met veel inzet en het een lukt beter dan het andere. Het opzetten van een regionaal kenniscentrum voor glomerulonefritis is bijvoorbeeld niet van de grond gekomen.

Waar zou meer of juist minder onderzoek naar gedaan moeten worden
Meer naar chronische afstoting van het niertransplantaat en minder naar de draagbare kunstnier.

Als u minister van Volksgezondheid was, wat zou u dan als eerste veranderen
De Wet op orgaandonatie.

Ten slotte: waar bent u en wat doet u over tien jaar
Over 10 jaar ben ik nog steeds actief in de nefrologie en mentor van jonge getalenteerde nefrologen.


Dit is een artikel in een serie visies op het werkveld van professionals in de nierzorg. De artikelen verschijnen onregelmatig. Meewerken aan de serie? Mail naar†redactie@niernieuws.nl

sterren Gepubliceerd: dinsdag 22-07-2014 | Nog geen reacties
Werken als dialyseverpleegkundige tijdens covid-19

Hoe is de situatie in het ziekenhuis waar u momenteel werkt?
Ivon Lijten, dialyseverpleegkundige: 'Er is veel onderling veel contact met andere dialyseverpleegkundigen op verschillende locaties en het is opvallend dat er weinig nierpatiënten en weinig dialyseverpleegkundigen besmet zijn met het coronavirus. In het begin waren de patiënten angstig en onzeker, maar de rust is inmiddels teruggekeerd. Waar de patiënten wel last van hebben, is het feit dat ze geen bezoek mogen ontvangen. Ik behandel voornamelijk ouderen en ze voelen zich alleen. Ze missen het bezoek van de familie en van de thuiszorg. Aan de andere kant zijn mijn patiënten al lange tijd niet meer werkzaam, dus op dat gebied is er niet veel veranderd. Daarnaast was hun levensstijl, voordat corona uitbrak, al vrij rustig door het tekort aan energie. Dat betekent dat het 'meer thuis moeten zijn' al bekend terrein is.'

Lees meer »

Kunnen ouderen met minder medicatie toe?  »

Ouderen die een nieuwe nier krijgen hebben veel minder vaak een afstoting dan jonge mensen. Als ze de eerste drie maanden na de transplantatie geen afstoting hebben gehad, dan is de kans ook klein dat dat nog gaat gebeuren. Dat ouderen minder vaak een afstoting hebben komt waarschijnlijk vooral doordat hun immuunsysteem minder goed werkt. Ouderen krijgen echter doorgaans wel dezelfde hoeveelheid medicatie als jongere mensen.

Lees meer »

Nieren coronapatiŽnt ook kwetsbaar »

Het wordt steeds duidelijker dat een infectie met Covid-19 (corona), niet 'alleen maar' een ernstige longontsteking kan veroorzaken. Uit een onderzoek in New York blijkt dat van de patiënten die zo ziek worden dat ze moeten worden opgenomen in het ziekenhuis, ruim een derde acuut nierfalen ontwikkelt. In een aanzienlijk deel van de gevallen is dat zelfs matig tot zeer ernstig.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier