Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Geen moderne medicijnen tegen nierkanker in Engeland

Door Jeroen van Setten 

Stamford and Rutland Hospital

De moderne medicijnen die kunnen worden ingezet bij nierkanker worden niet vergoed door het Britse ziekenfonds, de National Health Service. Het speciale onderzoeksinsituut van het fonds heeft besloten dat de geneesmiddelen te duur zijn om te worden gebruikt.

Het Britse National Institute of Clinical Excellence (NICE) zegt dat Avastin (Roche), Nexavar (Bayer), Sutent (Pfizer) en Torisel (van Wyeth) geen van alle mogen worden gebruikt voor patiŽnten met gevorderd niercelcarcinoom, de meest voorkomende vorm van nierkanker bij volwassenen.

Deze beslissing gooit nog eens olie op het vuur van de al langer woedende discussie over de manier waarop het omstreden NICE beslissingen neemt op dit gebied. Het ontzegt patiŽnten het gebruik van middelen die in de meeste andere landen gewoon worden vergoed. Daarmee Engeland, volgens de critici, alleen nog maar verder op achterstand zettend op medisch gebied.

Deze moderne geneesmiddelen brachten een omwenteling teweeg in de behandeling van kanker maar leveren op dit moment vaak een levensverlenging van niet meer dan een paar maanden op. En de medicijnen zijn niet bepaald goedkoop. Farmaceutische bedrijven stellen echter dat de hoge prijs noodzakelijk is om nog enig rendement op risicovolle investeringen in onderzoek te halen.

NICE berekende dat, gezien de prijzen van de middelen, een gewonnen levensjaar tussen de 90.000 en 215.000 Euro zou gaan kosten. En dat vindt ze te duur.

De Commissie Farmaceutische Hulp (CFH) van het Nederlandse College voor zorgverzekeringen (CVZ) ziet juist wel een therapeutische meerwaarde van de combinatie van Avastin en interferon-alfa bij gevorderd of uitgezaaid niercelcarcinoom ten opzichte van monotherapie met interferon-alfa. Het CVZ heeft juist dit jaar geadviseerd deze combinatie op te nemen in de beleidsregel dure geneesmiddelen.

sterren Gepubliceerd: donderdag 07-08-2008
Bron: NICE | Nog geen reacties
'Voor operatie nier koelen heeft geen zin'

Bij een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd, is het goed gebruik om die nier vooraf een aantal minuten te koelen, om weefselschade tegen te gaan. Uit Canadees onderzoek, gepresenteerd tijdens AUA Annual Meeting 2019, blijkt nu echter dat koelen geen effect heeft op het resultaat van de operatie.

Een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd heet een partiële nefrectomie. Deze operatie wordt toegepast om nierkanker te behandelen, als de tumoren tenminste op een geschikte plaats zitten om de operatie uit te voeren. Tot nu toe is het goed gebruik om de nier voorafgaand aan de operatie te koelen, om de stofwisseling in de nier te vertragen, en daarmee weefselschade in de nier tegen te gaan. Van andere operaties is bekend dat koelen een positief effect heeft, dus de gedachte dat het nuttig is om voor een partiële nefrectomie ook te doen, is niet zo gek, hoewel het nog nooit experimenteel is onderzocht. Het koelen gebeurt door voorafgaand aan de operatie, na het afsluiten van de bloedtoevoer, een laag van 2 cm ijs rond de nier aan te brengen, en die na 10 minuten weer te verwijderen.

Het Canadese onderzoek had tot doel om uit te zoeken of het koelen voor een partiële nefrectomie nuttig was. De opzet was om zo dicht mogelijk bij een dubbelblind onderzoek te blijven als mogelijk, waarbij de uitvoerende artsen pas op het laatste moment te horen kregen of de nier was gekoeld of niet.

Lees meer »

Kans op nierfalen na operatie nierkanker verdubbeld »

Mensen met nierkanker bij wie beide nieren verwijderd worden, zijn als gevolg daarvan vanzelfsprekend nierpatiënt. Maar ook als maar een van de nieren geheel of zelfs gedeeltelijk uitgenomen wordt, is er een risico op nierfalen. Australische wetenschappers hebben uitgezocht hoe dit in de praktijk uitpakt. Het risico is klein maar aanwezig, en het maakt uit of de zieke nier helemaal verwijderd wordt, of dat een schoon deel kan blijven zitten.

Lees meer »

Oefennier uit 3D-printer maakt chirurg beter »

Tegenwoordig worden steeds meer operaties uitgevoerd met behulp van robotarmen, die door de chirurg bediend worden. Om het manipuleren van deze robotarmen tijdens een bepaalde operatie goed onder de knie te krijgen, moeten chirurgen voldoende trainen. Het trainen gebeurt in een trainingsomgeving, die een model van het te opereren orgaan bevat. Een Amerikaans model van een nier om een robot-ondersteunde gedeeltelijke nefrectomie uit te voeren, blijkt goed te voldoen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier