Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Minder zout vertraagt achteruitgang nieren niet'

Door Merel Dercksen 

Patiënten met een hoog risico op hart- en vaatziekten wordt vaak aangeraden om minder zout te gaan eten, maar het bewijs dat het aantal mensen dat nierproblemen krijgt daardoor lager wordt, is nogal mager. Dat schrijven onderzoekers uit Canada en verschillende Europese landen. In twee brede studies vonden zij inderdaad geen effect. Meer groente en fruit lijkt de nieren daarentegen wel te beschermen.

De wetenschappers hebben, om bewijs te vinden dat minder zout eten goed is voor je nieren, de deelnemers aan twee grote studies gescreend: de ONTARGET en de TRANSCEND trials. In totaal gaat het om bijna 30 duizend deelnemers met een hoog cardiovasculair risico die gemiddeld vierenhalf jaar gevolgd zijn. Van deze patiënten bepaalden ze de uitscheiding van natrium en kalium in de urine, als maat voor de hoeveelheid van deze stoffen die de deelnemers binnenkrijgen.

Van al de gevolgde patiënten trad bij 7,6% een achteruitgang in de nierfunctie van 30% of meer op. De onderzoekers zagen geen enkel verband tussen de uitscheiding - en dus de inname - van natrium en het verloop van de nierfunctie. Een hogere kaliumuitscheiding daarentegen blijkt wel samen te gaan met een verlaagde kans op nierproblemen. De onderzoekers denken dat dat niet zozeer komt door het kalium, maar doordat een kaliumrijk dieet meestal veel groente en fruit bevat. 'Het 'kaliumeffect' dat we hier zien zou volledig het gevolg kunnen zijn van een gezond dieet, en optreden door antioxidanten in de voeding die een ontstekingsremmende werking hebben en de verergering van nierziekten vertragen.'

Oftewel, de hoeveelheid kalium in de urine is wel een voorspellende factor voor het verloop van de nierfunctie bij patiënten met een verhoogd cardiovasculair risico, maar de hoeveelheid natrium niet. Het routinematig een zoutarm dieet voorschrijven aan deze mensen om nierproblemen te voorkomen, is op basis van dit onderzoek dan ook niet te onderbouwen.

sterren Gepubliceerd: zaterdag 28-06-2014
Bron: Kidney International | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Voeding en dieet bij kinderen met een nierziekte »

Hoe zorg je ervoor dat kinderen en jongeren zich aan hun dieet houden? En wat doe je als kinderen door hun ziekte en dieet zo'n afkeer van eten hebben gekregen dat ze helemaal niet meer willen eten? Gelukkig zijn er diëtisten die de ouders en het kind kunnen begeleiden. Ze gaan met elkaar in gesprek en kiezen samen een passende behandeling om de nierfunctie zo lang mogelijk stabiel te houden. De achteruitgang van de nierfunctie is soms te vertragen door te letten op voeding.

Lees meer »

Bijscholing voeding en leefstijl »

Beterschappen organiseert maandag 20 januari vanaf 14.30 uur een bijscholing voor zorgprofessionals. De titel van de bijscholing is 'Naar een effectievere ondersteuning bij voeding en leefstijlveranderingen voor nierpatiënten'. De bijeenkomst vindt plaats in Arnhem. Tijdens deze bijscholing voor zorgverleners zullen de laatste inzichten worden gedeeld over gezonde voeding en leefstijl voor alle fasen van nierschade. Ook zal dr.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier