Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Minder zout vertraagt achteruitgang nieren niet'

Door Merel Dercksen 

Patiënten met een hoog risico op hart- en vaatziekten wordt vaak aangeraden om minder zout te gaan eten, maar het bewijs dat het aantal mensen dat nierproblemen krijgt daardoor lager wordt, is nogal mager. Dat schrijven onderzoekers uit Canada en verschillende Europese landen. In twee brede studies vonden zij inderdaad geen effect. Meer groente en fruit lijkt de nieren daarentegen wel te beschermen.

De wetenschappers hebben, om bewijs te vinden dat minder zout eten goed is voor je nieren, de deelnemers aan twee grote studies gescreend: de ONTARGET en de TRANSCEND trials. In totaal gaat het om bijna 30 duizend deelnemers met een hoog cardiovasculair risico die gemiddeld vierenhalf jaar gevolgd zijn. Van deze patiënten bepaalden ze de uitscheiding van natrium en kalium in de urine, als maat voor de hoeveelheid van deze stoffen die de deelnemers binnenkrijgen.

Van al de gevolgde patiënten trad bij 7,6% een achteruitgang in de nierfunctie van 30% of meer op. De onderzoekers zagen geen enkel verband tussen de uitscheiding - en dus de inname - van natrium en het verloop van de nierfunctie. Een hogere kaliumuitscheiding daarentegen blijkt wel samen te gaan met een verlaagde kans op nierproblemen. De onderzoekers denken dat dat niet zozeer komt door het kalium, maar doordat een kaliumrijk dieet meestal veel groente en fruit bevat. 'Het 'kaliumeffect' dat we hier zien zou volledig het gevolg kunnen zijn van een gezond dieet, en optreden door antioxidanten in de voeding die een ontstekingsremmende werking hebben en de verergering van nierziekten vertragen.'

Oftewel, de hoeveelheid kalium in de urine is wel een voorspellende factor voor het verloop van de nierfunctie bij patiënten met een verhoogd cardiovasculair risico, maar de hoeveelheid natrium niet. Het routinematig een zoutarm dieet voorschrijven aan deze mensen om nierproblemen te voorkomen, is op basis van dit onderzoek dan ook niet te onderbouwen.

sterren Gepubliceerd: zaterdag 28-06-2014
Bron: Kidney International | Nog geen reacties
Op hol geslagen afweersysteem leidt vaak tot acuut nierfalen

Een afweersysteem dat op hol slaat na een infectie kan leiden tot acuut nierfalen. Dat overkomt bijna de helft van de patiënten die na een ernstige infectie op een intensive care afdeling van een ziekenhuis belanden. Bij een deel van deze patiënten is dit tijdelijk. Maar bij het grootste gedeelte leidt dit tot aanhoudend nierfalen en zelfs dialyse.

Waarom is de schade bij de ene patiënt blijvend en komt de andere er beter vanaf? Die vraag beantwoordden onderzoekers van het Amsterdam Medisch Centrum (AMC) en het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU). Hun bevindingen publiceerden ze onlangs in het wetenschappelijke tijdschrift Intensive Care Med.

Lees meer »

Moeilijk transplantabel? Nieuwe opties in zicht »

Een klein deel van de nierpatiënten is hoog geïmmuniseerd. Dat betekent veel antistoffen in het bloed en daarmee nauwelijks kans op een transplantatie. Dialyse is dan vaak de enige optie. Maar… er is een computerprogramma ontwikkeld, dat mogelijk uitkomst biedt. Het is gebaseerd op het bestaande cross-overprogramma en er zijn extra opties ingebouwd voor het vinden van een (bijna) passende match met nierpatiënten met veel antistoffen.

Lees meer »

Een COVID-19 patiënt belangrijker dan iemand met kanker?  »

Ze oogt sterk, is intelligent en strijdbaar. Als ik haar vraag of ze bij de NVN vrijwilliger wil worden bij de werkgroep ADPKD, zegt ze tot mijn grote blijdschap 'ja'. Met haar aanwezigheid worden we versterkt door een collega die weet waar ze het over heeft, zich aantoonbaar heeft ingelezen in het ziektebeeld en communicatief sterk is. Als voormalig persvoorlichter en communicatieadviseur bij verschillende bedrijven kan ze haar vrouwtje staan. 'Maar nu zit ik in de WIA.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier