Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Minder zout vertraagt achteruitgang nieren niet'

Door Merel Dercksen 

Patiënten met een hoog risico op hart- en vaatziekten wordt vaak aangeraden om minder zout te gaan eten, maar het bewijs dat het aantal mensen dat nierproblemen krijgt daardoor lager wordt, is nogal mager. Dat schrijven onderzoekers uit Canada en verschillende Europese landen. In twee brede studies vonden zij inderdaad geen effect. Meer groente en fruit lijkt de nieren daarentegen wel te beschermen.

De wetenschappers hebben, om bewijs te vinden dat minder zout eten goed is voor je nieren, de deelnemers aan twee grote studies gescreend: de ONTARGET en de TRANSCEND trials. In totaal gaat het om bijna 30 duizend deelnemers met een hoog cardiovasculair risico die gemiddeld vierenhalf jaar gevolgd zijn. Van deze patiënten bepaalden ze de uitscheiding van natrium en kalium in de urine, als maat voor de hoeveelheid van deze stoffen die de deelnemers binnenkrijgen.

Van al de gevolgde patiënten trad bij 7,6% een achteruitgang in de nierfunctie van 30% of meer op. De onderzoekers zagen geen enkel verband tussen de uitscheiding - en dus de inname - van natrium en het verloop van de nierfunctie. Een hogere kaliumuitscheiding daarentegen blijkt wel samen te gaan met een verlaagde kans op nierproblemen. De onderzoekers denken dat dat niet zozeer komt door het kalium, maar doordat een kaliumrijk dieet meestal veel groente en fruit bevat. 'Het 'kaliumeffect' dat we hier zien zou volledig het gevolg kunnen zijn van een gezond dieet, en optreden door antioxidanten in de voeding die een ontstekingsremmende werking hebben en de verergering van nierziekten vertragen.'

Oftewel, de hoeveelheid kalium in de urine is wel een voorspellende factor voor het verloop van de nierfunctie bij patiënten met een verhoogd cardiovasculair risico, maar de hoeveelheid natrium niet. Het routinematig een zoutarm dieet voorschrijven aan deze mensen om nierproblemen te voorkomen, is op basis van dit onderzoek dan ook niet te onderbouwen.

sterren Gepubliceerd: zaterdag 28-06-2014
Bron: Kidney International | Nog geen reacties
Fresenius neemt Diapriva Amsterdam/Buitenveldert over

Diapriva en Fresenius Medical Care (FMC) hebben op 2 juni 2020 de definitieve overeenkomst getekend waarbij dialysecentrum Diapriva in handen is gekomen van Fresenius Medical Care.

'Voor Fresenius Medical Care is deze overname een duidelijke strategische keuze', zegt Ellen Gijsbers, vicepresident Noord-centraal Europa. 'Ons doel is om optimale, kosteneffectieve en hoogwaardige zorg te leveren waarin de patiënt centraal staat. Door onze internationale ervaring te benutten en samen te werken met andere spelers binnen de Nederlandse nefrologie, willen we de zorg verder ontwikkelen en verbeteren.'

FMC is wereldwijd heel groot in dialyse, met meer dan vierduizend klinieken, maar is in Nederland vooral bekend van apparatuur en minder als eigenaar van dialysecentra. Diapriva is het tweede Nederlandse dialysecentrum dat eigendom wordt van FMC. Het eerste was in 2014 Dialysecentrum Beverwijk, waarvoor FMC een samenwerkingsverband met het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk aanging.

Diapriva is sinds 2008 een zelfstandig behandelcentrum (ZBC) voor chronische hemodialyse. In samenwerking met het VU medisch centrum (VUmc) verzorgt Diapriva zeven dagen en zes nachten per week dialysebehandelingen. Diapriva startte jaren geleden met een nachtdialyseprogramma waarbij de patiënten in eigen slaapkamers 's nachts gedialyseerd worden. Het centrum voert op dit moment hemodialyse uit voor meer dan 100 patiënten.

Lees meer »

Schiet mij maar lek »

'Ben je niet bang Brenda?' Zijn vraag verrast mij. 'Bang? Waarvoor?' 'Nou, dat ik nu zo dicht bij mensen kom en dan eventueel iets mee naar huis neem.' Ik val even stil. Aan de andere kant van de lijn hoor ik het geruis van het asfalt duidelijker, nu hij even niets zegt. 'Tja… je doet wat je kunt, toch? Anderhalve meter buiten de auto, mondkapjes op in de auto, na de sessies alles laten doorluchten en desinfecteren.

Lees meer »

Werken als dialyseverpleegkundige tijdens covid-19 »

Hoe is de situatie in het ziekenhuis waar u momenteel werkt?Ivon Lijten, dialyseverpleegkundige: 'Er is veel onderling veel contact met andere dialyseverpleegkundigen op verschillende locaties en het is opvallend dat er weinig nierpatiënten en weinig dialyseverpleegkundigen besmet zijn met het coronavirus. In het begin waren de patiënten angstig en onzeker, maar de rust is inmiddels teruggekeerd.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier