Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Promotie: Levende nierdonatie op maat

Wanneer: dinsdag 01-07-2014

Karel Klop is chirurg in opleiding en promoveert op zijn onderzoek naar nierdonatie bij leven. Het doel van zijn onderzoek was om 'alle bekende factoren te onderzoeken die donorgerelateerde uitkomst beïnvloeden'. Dit om medisch professionals handvatten te geven om nierdonatie bij leven als maatwerk te benaderen.

Klop beschrijft bijvoorbeeld de verschillende operatietechnieken die in gebruik zijn in Europa. Ondanks dat er inmiddels bewijs is dat chirurgische technieken die gebruik maken van kleine snedes de meeste voordelen hebben, blijken er toch nog transplantatiecentra te zijn waar men een voorkeur heeft voor een open ingreep. Klop besteedt vervolgens een aantal hoofdstukken aan vergelijkend onderzoek tussen verschillende manieren van een nier uitnemen die als overeenkomst hebben dat de donor geen grote jaap in zijn buik krijgt.

Of een laparoscopische ingreep, of een operatie waarbij de chirurg met een hand ruimte in de buik creërt en assisteert het beste is, hangt onder andere af van de ervaring van de chirurg. Ook blijkt het uit te maken welke nier wordt uitgenomen: de linker of de rechter.

Waar het gaat om de selectie van donoren heeft Klop geconstateerd dat ouderen, mits gezond, net zo goed donor kunnen zijn als jongeren. Zij herstellen vaak zelfs sneller van de ingreep, of voelen zich in elk geval sneller weer net zo goed als voor de operatie. In het algemeen hebben donoren in de eerste maanden na de operatie soms last van een verminderde kwaliteit van leven. Klop concludeert dat dat vooral komt door zaken die omkeerbaar zijn. De factoren die na een jaar eventueel nog een negatieve invloed hebben op de kwaliteit van leven zijn minder of niet te beïnvloeden: BMI, leeftijd en geslacht.

Uit het onderzoek van Klop blijkt dat nierdonatie bij leven op de middellange termijn veilig is. Aan het eind van zijn proefschrift beschrijft hij een nieuwe studie, waar zijn opvolger mee verder gaat. Hierin staat de vraag centraal wat de gevolgen zijn op de echt lange termijn, tot wel 30 jaar.

Promotie K.W.J. Klop: dinsdag 1 juli 2014, 15:30 uur
Titel proefschirft: Tailor-made live kidney donation

Promotor: prof.dr. J.N.M IJzermans 
Co-promotor: dr. N.F.M. Kok

Locatie: Faculteitsgebouw Erasmus MC, Prof. Andries Queridozaal, Dr. Molenwaterplein 50, Rotterdam

sterren Gepubliceerd: vrijdag 20-06-2014 | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier