Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Promotie: Levende nierdonatie op maat

Wanneer: dinsdag 01-07-2014

Karel Klop is chirurg in opleiding en promoveert op zijn onderzoek naar nierdonatie bij leven. Het doel van zijn onderzoek was om 'alle bekende factoren te onderzoeken die donorgerelateerde uitkomst beïnvloeden'. Dit om medisch professionals handvatten te geven om nierdonatie bij leven als maatwerk te benaderen.

Klop beschrijft bijvoorbeeld de verschillende operatietechnieken die in gebruik zijn in Europa. Ondanks dat er inmiddels bewijs is dat chirurgische technieken die gebruik maken van kleine snedes de meeste voordelen hebben, blijken er toch nog transplantatiecentra te zijn waar men een voorkeur heeft voor een open ingreep. Klop besteedt vervolgens een aantal hoofdstukken aan vergelijkend onderzoek tussen verschillende manieren van een nier uitnemen die als overeenkomst hebben dat de donor geen grote jaap in zijn buik krijgt.

Of een laparoscopische ingreep, of een operatie waarbij de chirurg met een hand ruimte in de buik creërt en assisteert het beste is, hangt onder andere af van de ervaring van de chirurg. Ook blijkt het uit te maken welke nier wordt uitgenomen: de linker of de rechter.

Waar het gaat om de selectie van donoren heeft Klop geconstateerd dat ouderen, mits gezond, net zo goed donor kunnen zijn als jongeren. Zij herstellen vaak zelfs sneller van de ingreep, of voelen zich in elk geval sneller weer net zo goed als voor de operatie. In het algemeen hebben donoren in de eerste maanden na de operatie soms last van een verminderde kwaliteit van leven. Klop concludeert dat dat vooral komt door zaken die omkeerbaar zijn. De factoren die na een jaar eventueel nog een negatieve invloed hebben op de kwaliteit van leven zijn minder of niet te beïnvloeden: BMI, leeftijd en geslacht.

Uit het onderzoek van Klop blijkt dat nierdonatie bij leven op de middellange termijn veilig is. Aan het eind van zijn proefschrift beschrijft hij een nieuwe studie, waar zijn opvolger mee verder gaat. Hierin staat de vraag centraal wat de gevolgen zijn op de echt lange termijn, tot wel 30 jaar.

Promotie K.W.J. Klop: dinsdag 1 juli 2014, 15:30 uur
Titel proefschirft: Tailor-made live kidney donation

Promotor: prof.dr. J.N.M IJzermans 
Co-promotor: dr. N.F.M. Kok

Locatie: Faculteitsgebouw Erasmus MC, Prof. Andries Queridozaal, Dr. Molenwaterplein 50, Rotterdam

sterren Gepubliceerd: vrijdag 20-06-2014 | Nog geen reacties
Zeven vragen aan diëtist nierziekten Sophie Luderer

Waarom is uw werk zo’n mooi vak
Een dieet bij nierziekte is vaak complex. Het is een heel gepuzzel om nog een beetje met plezier te kunnen eten, áls je al eetlust hebt. Er moet rekening gehouden worden met veel verschillende voedingsstoffen. Soms zijn dit stoffen waar men nog nooit van gehoord heeft, die je niet proeft of herkent in je eten en die ook niet zijn terug te vinden op het etiket, maar die wèl levensbedreigend kunnen zijn. Goede dieetbegeleiding kan veel steun bieden en angst wegnemen. Het is erg mooi en dankbaar werk om iets te kunnen betekenen voor een ander op een moeilijk moment.

Wat maakt u het meest en het minst gelukkig in uw werk
Het meest: als ik merk dat patiënten zich prettiger gaan voelen en ik daaraan heb kunnen bijdragen. En het minst: op een dialyseafdeling vallen veel mensen weg door overlijden. Ik kan slecht omgaan met deze verliezen.

Lees meer »

Zeven vragen aan medewerker medische administratie Titia Mjambili »

Waarom is uw werk zo’n mooi vakIk werk graag met mensen en dat is het mooiste wat er is. Op de verpleegafdeling D4va zit ik bij de balie en ben dus eerste aanspreekpunt. Ik kan vragen beantwoorden, mensen wegwijs maken en alles rondom de opname van een patiënt regelen. Verder hebben wij een geweldig team van artsen, verpleegkundigen, voedingsassistenten en andere medewerkers.

Lees meer »

Zeven vragen aan internist-nefroloog Yvo Sijpkens »

Waarom is nefrologie zo’n mooi vakHet vak, inclusief nierziekten, hypertensie en elektrolytstoornissen, laat zich heel goed snappen vanuit de beschikbare kennis over (patho)fysiologie. Je hebt als nefroloog te maken met zowel jonge als oudere patiënten waarmee je als dokter een goede band kan opbouwen zonder een al te zware emotionele lading.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier