Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Hormoon voorspelt voortijdig overlijden dialysepatiŽnt

Door Merel Dercksen 

Bij hemodialysepatiŽnten is er een verband tussen een hoge fosfaatspiegel in het bloed en een kortere levensduur. Uit Amerikaans onderzoek blijkt nu, dat de waarde van een hormoon, dat de fosfaatspiegel beÔnvloedt, veel meer zegt over de sterftekans.

Het gaat om de groeifactor FGF-23 (fibroblast growth factor). Hoe hoger de concentratie hiervan in het bloed, des te slechter de overlevingskansen van de patiŽnt in het eerste jaar aan de dialyse. Aan het onderzoek in het Massachusetts General Hospital in Boston namen 400 dialysepatiŽnten deel. De helft van hen overleed binnen een jaar na aanvang van de dialyse.

Het blijkt, dat het risico op overlijden in dat eerste jaar zes keer zo groot is voor patiŽnten met de hoogste FGF-23-waarden, als voor degenen met de laagste waarden. Dit verschil in risico was onafhankelijk van de gemeten fosfaatspiegels. Een sterk verhoogde fosfaatspiegel verhoogde het sterfterisico in het eerste jaar met maar 20 procent.

Myles Wolf, leider van de studie, waarschuwt dan ook dat ook patiŽnten bij wie de fosfaatspiegel nog normaal is, een sterk verhoogd risico op overlijden lopen als de FGF-23-waarde wel te hoog is. Door een routinematige controle hiervan zouden die patiŽnten, bij wie uit voorzorg de fosfaatspiegel verlaagd moet worden, herkend kunnen worden.

sterren Gepubliceerd: maandag 11-08-2008
Bron: New England Journal of Medicine | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier