Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

NIGRAM: meer inzicht in fosfaathuishouding, dieet blijft beste oplossing voor verstoring

Door Tjalda de Schepper 

Prof.dr. Piet ter Wee van
het NIGRAM Consortium

Tijdens het ERA-EDTA congres kregen belangstellenden de meest recente resultaten van het NIGRAM-consortium gepresenteerd. NIGRAM is een in 2011 opgericht Nederlands consortium van biomedische onderzoekers die zich bezig houden met cutting edge onderzoek naar cardiovasculaire complicaties bij chronische nierziekten. NIGRAM is geïnitialiseerd en voor vier jaar bekostigd door de Nierstichting en bestaat uit drie universitaire medische centra, te weten Nijmegen, Groningen en Amsterdam. De naam is een acroniem voor NIerGerichte Research: van Arterie naar Mens, en ook voor NIjmegen, GRoningen en AMsterdam.

De nadruk van het onderzoeksprogramma van Nigram ligt op het systeem rond fibroblast growth factor-23 (FGF-23), klotho (een hormoon dat een belangrijke rol speelt in de calciumfosfaathuishouding) en vitamine D. De hypothese is dat verstoring hiervan te maken heeft met cardiovasculaire complicaties bij nierschade vanaf het eerste stadium: ook al wanneer de achteruitgang in de nierfunctie nog gering is.

Disbalans nierfunctie en fosfaat
Bij chronische nierschade ontstaat een disbalans tussen nierfunctie en de hoeveelheid fosfaat die de patiënt via zijn eten binnen krijgt: dat is meer dan de nieren nog kunnen verwerken. Dit triggert een vicieuze cirkel in het FGF-23-klotho-vitamine D-systeem. Bij het eerste begin van chronische nierschade stijgt FGF-23 in het bloedplasma en daalt de hoeveelheid klotho die de nieren produceren.

De stijging van FGF-23 (feitelijk een overproductie) zorgt ervoor dat de nieren ondanks hun functiebeperking toch fosfaat blijven uitscheiden, maar draagt tegelijk bij aan het ontstaan van een vitamine D-tekort. Dit zorgt voor reninesupressie -renine is een ander hormoon dat de nieren aanmaken-, wat op zijn beurt weer de productie van klotho door de nier aantast. Dit kan vervolgens leiden tot een systemisch klothotekort.

Vaatfunctie en –structuur verslechtert
Door deze combinatie van verhoogd FGF-23 en een klothotekort verslechteren de vaatfunctie en –structuur. Mogelijke oorzaken zijn de effecten op de vitamine D-stofwisseling of directe toxische effecten op de vaten. Door naar deze systemen onderzoek te doen hoopt het NIGRAM-consortium een nieuw behandelparadigma te kunnen ontwikkelen dat de uitkomsten voor nierpatiënten kan verbeteren.

Vier  voorlopige resultaten
Tijdens het ERA-EDTA congres is een aantal voorlopige resultaten gepresenteerd, waaronder de volgende:

  • Het is waarschijnlijk de protease (een soort enzym) ADAM10 die in de nier klotho afscheidt;
  • De beide modellen die in de studie gebruikt worden om chronische nierschade na te bootsen, te weten het gedeeltelijk verwijderen van de nier en het toedienen van een adenine-verrijkt dieet, verhouden zich vergelijkbaar tot verstoorde FGF-23-klotho-vitamine D-signalering en een verstoorde elektrolytenbalans;
  • Uit longitudinaal onderzoek naar FGF-23, klotho en vitamine D blijkt dat er sprake is van interactie tussen het systeem waarin deze drie stoffen figureren, en het Renine-Angiotensine-Aldosteron-Systeem (RAS), een belangrijke regulator van de bloeddruk. FGF-23 zou de nierbeschermende werking van RAS-blokkerings gebaseerde therapieën die gebruikt worden om de bloeddruk te verlagen en eiwitverlies via de nieren te verminderen, kunnen beïnvloeden. 
  • Uit een beoordeling van diverse manieren om FGF-23 te verlagen is gebleken dat een fosfaatbeperking in het dieet en fosfaatbinders waarschijnlijk het effectiefst zijn. Er worden nu patiënten gezocht voor een studie waarbij een protocol met in dosis oplopende fosfaatbinders gebruikt wordt om het FGF-23 te verlagen.

Binnenkort komen er resultaten over het gebruik van anti-oxidanttherapie bij chronische nierschade op de klothoconcentraties.

sterren Gepubliceerd: woensdag 11-06-2014 | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier