Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Nierstichting en partners presenteren voortgang draagbare kunstnier

Door Albert de Vreede 

Het Nephron+-consortium met daarin een belangrijke rol voor de Nierstichting heeft vorige week maandag de stand van zaken bij de ontwikkeling van zijn draagbare kunstnier laten zien op ERA-EDTA. Er zijn grote stappen gemaakt, maar tegelijkertijd is de draagbare kunstnier nog lang niet klaar om door patiënten gebruikt te kunnen worden.

De bedoeling is om een kunstnier te bouwen die licht in gewicht is en draagbaar. De kunstnier moet al de nodige sensoren bevatten, zodat het proces van dialyse goed te volgen en bij te sturen is. De nier moet te bedienen zijn met een smartphone en de dialyse moet op afstand in het ziekenhuis of dialysecentrum door een arts, verpleegkundige of technicus te volgen zijn zodat zo nodig direct advies aan de patiënt gegeven kan worden. Omdat de nier zo klein moet worden, kan er weinig dialysevloeistof gebruikt worden. Dat maakt het nodig dat er een nieuwe techniek ontwikkeld moet worden om de dialysevloeistof te reinigen van afvalstoffen.

De huidige vorm van de draagbare kunstnier is al wel redelijk licht, iets meer dan 3 kilo. Dat zou nog minder moeten worden en het getoonde type is ook duidelijk een vroege versie.

Bestaande sensoren moeten kleiner gemaakt worden en bovendien zo gemaakt zijn dat ze goedkoop zijn en gemakkelijk te vervangen. Er wordt gewerkt aan sensoren die temperatuur, geleidbaarheid, en zuurgraad meten. En ook aan sensoren die stoffen als kalium, natrium, calcium en fosfaat direct in het bloed meten. Meten in het bloed blijkt goed mogelijk te zijn, maar aan het kleiner en goedkoper maken van de sensoren wordt nog verder gewerkt.

De bediening van de kunstnier met de smartphone en bijpassende app lijkt behoorlijk ver ontwikkeld, evenals de programmatuur om in het dialysecentrum de monitoring op afstand te doen.

Bij een 'gewone' kunstnier worden afvalstoffen met de grote hoeveelheid dialysaatwater afgevoerd. Omdat er bij de draagbare kunstnier zo weinig vloeistof gebruikt wordt wat bovendien nog hergebruikt wordt, moeten de afvalstoffen op een andere manier afgevoerd worden. Er is gekozen voor een combinatie van adsorptie en elektro-oxidatie. Stoffen als fosfaat en kalium worden met behulp van adsorptie verwijderd. Ureum wordt verwijderd met elektro-oxidatie, een techniek die goed lijkt te werken maar het risico heeft dat de afvalstoffen uit het bloed gaan reageren met gevormd chloor.

De capaciteit van de materialen die de adsorptie doen is eindig, zodat cassettes met die materialen drie maal per dag gewisseld moeten worden. Tegelijkertijd kan dan eventueel ook van batterij gewisseld worden. De gekozen materialen lijken goed geregenereerd te kunnen worden, zodat de cassettes opnieuw gebruikt kunnen worden.

De eerste dierexperimenten met deze vroege vorm van een draagbare kunstnier zijn al gedaan en het concept lijkt te werken. Frank Simonis van Nanodialysis B.V., dat een deel van de ontwikkeling op zich heeft genomen, verwacht dat er nog twee jaar nodig is om te testen of bijvoorbeeld de producten van de elektro-oxidatie niet kankerverwekkend zijn. Rond 2017 zullen dan de eerste tests op mensen uitgevoerd worden, denkt hij.

Zoals dat bij een dergelijk project gebruikelijk is, zijn er nog veel problemen op te lossen. Maar zelfs als dit project nooit een draagbare kunstnier op zou leveren, zal het zeker een bijdrage leveren tot het verbeteren van de bestaande dialysetechnieken.

Al met al is er op veel terreinen die nodig zijn om een werkende draagbare kunstnier te maken, vooruitgang geboekt. Een voor de patiënt bruikbare draagbare kunstnier van het Nephron+ consortium is er echter nog lang niet.

Recent maakte de Nierstichting bekend dat zij, naast de deelname in Nephron+, een samenwerking is gestart met Debiotech uit Zwitserland en AWAK uit Singapore om een andere draagbare kunstnier te ontwikkelen. Dit gaat alleen niet om een op het lichaam draagbaar apparaat, maar om een kleine thuishemodialysemachine. Hierover binnenkort meer.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 10-06-2014 | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • Marc Vandevordt, Genk
    02-01-2015 08:23

    In een tijd waar ze computers in notendop kunnen maken, autootjes op Mars laten rijden, zelfdenkende robots maken kunnen ze geen apparaatje vinden dat het dialyseapparaat compacter maakt? Laat me toch niet lachen, de huidige dialysecentra zijn gewoonweg te lucratief om alles weg te gooien en patiënten meer autonomie te bezorgen. Net hetzelfde verhaal als de elektrische auto. Tegengestelde belangen blokkeren een effectieve introductie. Wake up !
Advies voor afweeronderdrukkers tijdens corona

De richtlijncommissie van de Nederlandse Federatie voor Nefrologie (NFN) heeft een advies opgesteld voor de behandeilng met medicijnen van nier(transplantatie)patiënten tijdens de coronacrisis. De titel van het advies is 'Starten en aanpassen van immuunsuppressie voor nefrologische aandoeningen tijdens SARS-CoV2-epidemie'. 

Eerder werd al bekend dat niertransplantaties worden uitgesteld omdat behandeling met afweeronderdrukkende medicijnen patiënten kwetsbaarder maakt voor ernstig verloop van een infectie met covid-19. Maar patiënten die al getransplanteerd zijn, kunnen niet zomaar met die behandeling stoppen. Daarnaast zijn er auto-immuun nierziekten waartegen immunosuppressiva gegeven worden, soms langdurig, soms acuut bij een opvlamming van de ziekte.

Uitgangspunt bij niertransplantatiepatiënten is dat aanpassing van immuunsuppressie in regionale centra alleen plaats zal vinden in nauw overleg met het transplantatiecentrum waarmee samengewerkt wordt. Daarnaast raadt de NFN behandelaars aan om regelmatig de nieuwste versie van het advies te bekijken: deze situatie is nog zo nieuw dat de inzichten nog kunnen veranderen.

Een van de belangrijkste adviezen voor behandelaars: overleg altijd met anderen over eventuele wijzigingen van de medicatie van je patiënt - er zijn tenslotte geen situaties 'volgens het boekje'. Dat geldt nog sterker voor patiënten: nooit op eigen houtje de medicatie veranderen.

Lees meer »

Nieuwe apps helpen bij corona-management »

Nu besmettingen met Covid-19 (corona) serieuze sociale gevolgen hebben en tot een zware belasting van de zorgsector hebben geleid, duiken er verschillende apps op die hier een beetje verlichting in proberen te brengen. Het doel is steeds in grote lijnen: zorgen dat mensen met verdachte symptomen tijdig contact opnemen met een zorgverlener, maar ook dat mensen met een gewone verkoudheid, dat niet onnodig doen.

Lees meer »

Voeding en dieet bij kinderen met een nierziekte »

Hoe zorg je ervoor dat kinderen en jongeren zich aan hun dieet houden? En wat doe je als kinderen door hun ziekte en dieet zo'n afkeer van eten hebben gekregen dat ze helemaal niet meer willen eten? Gelukkig zijn er diëtisten die de ouders en het kind kunnen begeleiden. Ze gaan met elkaar in gesprek en kiezen samen een passende behandeling om de nierfunctie zo lang mogelijk stabiel te houden. De achteruitgang van de nierfunctie is soms te vertragen door te letten op voeding.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier