Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Zeven vragen aan chirurg in opleiding Karel Klop

Door Redactie NierNieuws 

Karel W.J. Klop (1985) werkt in het IJsselland
Ziekenhuis als chirurg in opleiding. Hij studeerde in
Rotterdam en begon in 2013 met de opleiding
chirurgie. Hij verrichtte promotieonderzoek naar
nierdonatie bij leven en heeft een bijzondere
belangstelling voor transplantatiechirurgie. 
Volgende week verdedigt hij zijn proefschirft. 

Waarom is (transplantatie)chirurgie zo’n mooi vak
De chirurgie is een vak waarin het theoretische met het praktische wordt gecombineerd. De afwisseling, de continue interactie met verschillende patiënten en collega’s en de grote variëteit aan ziektebeelden maken het een ontzettend dynamisch beroep. De transplantatiechirurgie is een vak dat zich ontzettend heeft ontwikkeld de afgelopen decennia. We doen momenteel ingrepen die ze 50 jaar geleden nog niet voor mogelijk hadden gehouden. Het is fantastisch om hier aan deel te kunnen nemen.

Wat maakt u het meest en wat het minst gelukkig in uw werk
De dankbaarheid van een patiënt, na bijvoorbeeld een geslaagde operatie, is iets wat vaak genoemd zal worden, maar wel iets waar je echt gelukkig van kan worden. Voor de rest kan ik erg genieten van alle verschillende patiënten die je tegenkomt. Ons werk gaat door alle lagen van de bevolking heen. Dit betekent dat je verschillende patiënten verschillend zal moeten benaderen. Hier een middenweg in zien te vinden is iets waar ik veel plezier in heb tijdens mijn werk. Natuurlijk heeft het werk ook mindere aspecten. Je kan nooit iedereen blij maken en te vriend houden. Slecht nieuws brengen, een klacht of een niet geslaagde ingreep zijn en zullen helaas altijd een onderdeel van ons werk blijven. Dit is zeker een minder leuk aspect waar we allemaal mee moeten leren omgaan.

Welke gebeurtenis heeft in uw loopbaan de meeste indruk op u gemaakt
Wat vaak indruk op me maakt is hoe ernstig zieke patiënten omgaan met het nieuws dat je ze brengt. Vooral jonge patiënten met gezinnen zijn vaak zo ontzettend sterk dat je je als arts afvraagt of ze wel goed begrijpen wat er aan de hand is. Dit is natuurlijk wel zo, maar voor hun dierbaren houden ze zich flink. Dat blijft iets wat enorm indrukwekkend is.

Op welke prestaties in uw werk bent u het meest trots
Ik ben erg trots op het feit dat mijn proefschrift, getiteld ‘Tailor-made live kidney donation’, binnenkort zal verschijnen. Aan dit onderzoek naar nierdonatie bij leven heb ik ruim 3 jaar gewerkt. Als ik straks de eerste versie in mijn handen heb zal ik zeker erg trots zijn.

Waar zou meer of juist minder onderzoek naar gedaan moeten worden
Er zou niet zozeer meer onderzoek gedaan moeten worden, maar vooral efficiënter. Er zijn veel verschillende ziekenhuizen die, los van elkaar, min of meer hetzelfde onderzoek uitvoeren. Als we nou besluiten om al deze gegevens nationaal, of zelfs internationaal, te verzamelen zou de kwaliteit van wetenschappelijk onderzoek veel beter worden. Dit gebeurt gelukkig al, maar nog niet genoeg! U zult me nooit horen zeggen dat er minder onderzoek gedaan moet worden naar een bepaald onderwerp, elke studie draagt uiteindelijk wel iets bij aan de bestaande kennis.

Als u minister van Volksgezondheid was, wat zou u dan als eerste doen
De donatiewetgeving aanpassen is iets wat hoog op de agenda zou staan. Iedereen donor tenzij je expliciet nee zegt. Ik zou verder proberen om de invloed van verzekeraars in het Nederlandse zorgsysteem te verminderen. Als we teveel aan de zorgverzekeraar overlaten kunnen zowel patiënten als medische professionals wel eens bedrogen uitkomen. Dit is iets wat voorkomen moet worden.

Ten slotte: waar bent u en wat doet u over tien jaar
Over 10 jaar ben ik werkzaam als chirurg in een groot perifeer ziekenhuis. Naast de patiëntenzorg zal ik toch altijd wel betrokken blijven wetenschappelijk onderzoek. Ik denk dat ik dan ook graag betrokken ben bij de opleiding van arts-assistenten en co-assistenten. Nu is 10 jaar wel heel erg lang en ben ik de komende 5 jaar nog onder de pannen met mijn eigen opleiding. Laat ik eerst maar zorgen dat ik mezelf laat opleiden tot goed chirurg, dan zien we daarna wel weer verder.


Karel Klop promoveert op 1 juli van dit jaar op zijn onderzoek naar nierdonatie bij leven.


Dit is een artikel in een serie visies op het werkveld van professionals in de nierzorg. De artikelen verschijnen onregelmatig. Meewerken aan de serie? Mail naar redactie@niernieuws.nl

sterren Gepubliceerd: vrijdag 20-06-2014 | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • Margriet van Leeuwen, Veldhoven
    20-06-2014 09:14

    Proficiat met dit mooie en interessante onderzoek.
    Waar ik nieuwsgierig naar ben is, in hoeverre de psycho sociale aspecten zijn meegenomen in het stuk van "kwaliteit van leven". In hoeverre beÔnvloedt dit het succes van de Tx.
NierpatiŽnten en covid-19: actuele gegevens uit Europa

Voorafgaand aan de ERA-EDTA, het grootste Europese nefrologiecongres dat morgen van start gaat, vond een digitale persconferentie plaats. Met als enige thema: covid-19. De organisatie en de deelnemers voelen de effecten hiervan: het hele congres vindt virtueel plaats, in plaats van in Milaan. Maar de grootste gevolgen waren er al veel eerder: ziekenhuizen die volledig in beslag genomen werden door de zorg voor covid-19 patiënten, de onzekerheid, de vele doden. Nierpatiënten vormen een kwetsbare groep, daarom vandaag een update over wat er inmiddels bekend is over nierpatiënten en covid-19.

Lees meer »

Fresenius neemt Diapriva Amsterdam/Buitenveldert over »

Diapriva en Fresenius Medical Care (FMC) hebben op 2 juni 2020 de definitieve overeenkomst getekend waarbij dialysecentrum Diapriva in handen is gekomen van Fresenius Medical Care. 'Voor Fresenius Medical Care is deze overname een duidelijke strategische keuze', zegt Ellen Gijsbers, vicepresident Noord-centraal Europa. 'Ons doel is om optimale, kosteneffectieve en hoogwaardige zorg te leveren waarin de patiënt centraal staat.

Lees meer »

Schiet mij maar lek »

'Ben je niet bang Brenda?' Zijn vraag verrast mij. 'Bang? Waarvoor?' 'Nou, dat ik nu zo dicht bij mensen kom en dan eventueel iets mee naar huis neem.' Ik val even stil. Aan de andere kant van de lijn hoor ik het geruis van het asfalt duidelijker, nu hij even niets zegt. 'TjaÖ je doet wat je kunt, toch? Anderhalve meter buiten de auto, mondkapjes op in de auto, na de sessies alles laten doorluchten en desinfecteren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier