Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Promotie: educatie rond levende donatie door 'Nierteam aan huis'

Wanneer: dinsdag 10-06-2014

Epidemioloog Sohal Ismail promoveert op 10 juni op zijn proefschrift over het 'Nierteam aan huis', dat in de regio Rotterdam actief is. Het Nierteamproject is opgezet om te onderzoeken of meer kennis en inzicht in de impact van nierfalen de donatiebereidheid bij leven binnen het sociaal netwerk van de patiënt vergroot.

Het Nierteam, bestaande uit epidemioloog Sohal Ismail en transplantatiecoördinator Annemarie Luchtenburg bezocht nierpatiënten en hun sociale netwerk aan huis voor groepsvoorlichting over de nierziekte en de behandelingsmogelijkheden. Het merendeel van de dialysepatiënten stond ruim twee jaar op de wachtlijst voor een nier van een overleden donor. Hun situatie werd aan het eind van de onderzoeksperiode vergeleken met die van een controlegroep. Door de groepsvoorlichting thuis hadden de nierpatiënten en de door hen daarbij uitgenodigde relaties significant meer kennis, minder angsten en zorgen over nierdonatie bij leven. Het resultaat was een grotere bereidheid om donatie bij leven te bespreken en een nier te doneren. Daarmee is bereikt dat vijf keer meer nierpatiënten getransplanteerd zijn met een donornier van iemand uit hun naaste omgeving in vergelijking met patiënten die de voorlichting niet hebben gekregen.

'Verbluffend en hoopvol,' zo omschrijft prof.dr. W. Weimar, projectleider van 'Nierteam aan huis' en promotor van epidemioloog Ismail het resultaat. Deze onderzocht met zijn promotieonderzoek welke aspecten een rol spelen bij het vinden van een levende nierdonor. 'Donatie bij leven bespreekbaar maken vinden veel patiënten lastig,' bevestigt Ismail. 'Zo volledig mogelijk geïnformeerd zijn over nierziekten en de verschillende behandelopties en dit bespreken met familie, vrienden en kennissen is belangrijk. Dat weten we uit eerder onderzoek. Met het project 'Nierteam aan huis' liet de Nierstichting onderzoeken wat het effect is als nierpatiënten en hun familie- en kennissenkring hier thuis groepsvoorlichting over krijgen.' In dit onderzoek werkten inwendige geneeskunde en psychiatrie van het Erasmus MC nauw samen.

Promotie drs. S.Y. Ismail: dinsdag 10 juni 2014, 15:30 - 17:00 uur
Titel proefschrift: Home-based Education Increases Knowledge, Communication and Living Donor Kidney Transplantations

Promotores: prof.dr. J.J. van Busschbach en prof.dr. W. Weimar
Co-promotor: dr. E.K. Massey

Locatie: Faculteitsgebouw Erasmus MC, Prof.dr. Andries Querido zaal, Eg-370 Onderwijscentrum

sterren Gepubliceerd: vrijdag 06-06-2014
Bron: Erasmus MC | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier