Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Wachtlijst verdwijnt hoogstens heel even door 'oplossing' directeur ZonMW

Door Redactie NierNieuws 

Redactioneel

Het zingt rond in de (sociale) media: Henk Smid, directeur van ZonMw, heeft gezegd dat we het Nederlandse donortekort opgelost hebben als een op de 40.000 inwoners bij leven een nier doneert. Dat klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Tijd voor een stukje fact checking.

Op†Me Judice staat een video van Peter Kooreman, hoogleraar gezondheidseconomie in Tilburg. In deze video komen Smid en hijzelf aan het woord over levende nierdonatie. Beiden noemen het magische getal van een op de 40.000 zonder daar een berekening bij te geven. Er staan ongeveer 800 mensen op de wachtlijst voor een nier, en daarvan gaan er 150 per jaar dood omdat er geen orgaan voor ze beschikbaar is, stelt Smid.

Een ander deel krijgt ook geen nier maar weet te overleven, en staat het volgende jaar nog steeds op de lijst. Het aantal donoren dat Smid en Kooreman noemen moet niet alleen genoeg zijn om de 150 vermijdbaar gestorvenen te helpen, maar ook degenen die langer op de lijst staan, wil het probleem van de wachtlijst opgelost zijn. Maar is het dat dan ook? Laten we beginnen met een simpel rekensommetje, met voor het gemak afgeronde getallen.

Nederland heeft op dit moment 16.800.000 inwoners. Als een op de 40.000 een nier doneert, levert dat 420 nieren op. Op de actieve wachtlijst stonden op 1 januari geen 800, maar 710 patiŽnten. Jaarlijks vinden er zo'n 420 transplantaties plaats met een nier van een overleden donor. Daarnaast worden er nog ongeveer 500 nieren bij leven gedoneerd. Dat alleen al maakt 920 nieren. Toch is dat niet genoeg om de 710 patiŽnten die op 1 januari op de wachtlijst stonden te helpen: een aanzienlijk deel van de 500 levend gedoneerde nieren dit jaar zal namelijk naar nieuwe patiŽnten gaan. En dan komen er ook nog weer nieuwe patiŽnten bij voor wie niet direct een nier beschikbaar is.

De eenvoudige zin "als een op de 40.000 Nederlanders zijn nier doneert zijn we van de wachtlijst af" klopt dus niet: dat zou namelijk minder levend gedoneerde nieren opleveren dan er nu al jaarlijks zijn: geen 500 maar 420.

Klopt het dan misschien als eenmalig een op de 40.000 Nederlanders†extra, dus bovenop de levende donoren die er toch al zijn, een nier afstaan? Het aantal patiŽnten dat in dit jaar een nier zou moeten krijgen om op 31 december geen wachtlijst meer te hebben, is 710. Daar komen de nieuwe patiŽnten nog bij. De laatste jaren komen er volgens Renine ongeveer 2000 nieuwe patiŽnten per jaar bij die nierfunctievervangende therapie nodig hebben. Laten we conservatief schatten en zeggen dat ongeveer 20% daarvan transplantabel is, dat zijn 400 mensen.

Om te zorgen dat er op 31 december van dit jaar geen wachtlijst meer is, zouden er dus 710 + 400 = 1.110 nieren gedoneerd moeten worden. En hoeveel hebben we er? 920 regulier + 420 eenmalig extra, is 1.340. Dat zou dus inderdaad ruimschoots voldoende zijn.

En daarna? Wanneer het aantal donaties in de pas liep met het aantal nieuwe patiŽnten, zou de wachtlijst elk jaar afnemen met het aantal mensen dat sterft terwijl ze op de wachtlijst staan. Dat is 150 per jaar. De wachtlijst krimpt wel, maar niet zo snel. Dat betekent dat eenmalig oplossen van de wachtlijst niet voldoende is: als er daarna niets gebeurt groeit de wachtlijst vanzelf weer aan. Daar komt nog bij dat dit alleen over de actieve wachtlijst gaat. Als de wachttijd voor een nier korter wordt, zullen mensen die nu niet op de lijst gezet worden, er misschien ook wel op terecht komen. En het aantal nierpatiŽnten neemt alleen maar toe - en dat zijn niet alleen niet transplantabele bejaarden.†

Kortom: het klinkt mooi, maar als een op de 40.000 Nederlanders een nier afstaat lossen we het probleem van de wachtlijst niet op. Een op de 40.000 extra, bovenop de levende donoren die er elk jaar al zijn, is wel genoeg om eenmalig de wachtlijst weg te werken. Maar als het bij eenmalig blijft, komt die wachtlijst gewoon weer net zo hard terug.

sterren Gepubliceerd: maandag 26-05-2014 | Nog geen reacties
Advies voor afweeronderdrukkers tijdens corona

De richtlijncommissie van de Nederlandse Federatie voor Nefrologie (NFN) heeft een advies opgesteld voor de behandeilng met medicijnen van nier(transplantatie)patiënten tijdens de coronacrisis. De titel van het advies is 'Starten en aanpassen van immuunsuppressie voor nefrologische aandoeningen tijdens SARS-CoV2-epidemie'. 

Eerder werd al bekend dat niertransplantaties worden uitgesteld omdat behandeling met afweeronderdrukkende medicijnen patiënten kwetsbaarder maakt voor ernstig verloop van een infectie met covid-19. Maar patiënten die al getransplanteerd zijn, kunnen niet zomaar met die behandeling stoppen. Daarnaast zijn er auto-immuun nierziekten waartegen immunosuppressiva gegeven worden, soms langdurig, soms acuut bij een opvlamming van de ziekte.

Uitgangspunt bij niertransplantatiepatiënten is dat aanpassing van immuunsuppressie in regionale centra alleen plaats zal vinden in nauw overleg met het transplantatiecentrum waarmee samengewerkt wordt. Daarnaast raadt de NFN behandelaars aan om regelmatig de nieuwste versie van het advies te bekijken: deze situatie is nog zo nieuw dat de inzichten nog kunnen veranderen.

Een van de belangrijkste adviezen voor behandelaars: overleg altijd met anderen over eventuele wijzigingen van de medicatie van je patiënt - er zijn tenslotte geen situaties 'volgens het boekje'. Dat geldt nog sterker voor patiënten: nooit op eigen houtje de medicatie veranderen.

Lees meer »

Nieuwe apps helpen bij corona-management »

Nu besmettingen met Covid-19 (corona) serieuze sociale gevolgen hebben en tot een zware belasting van de zorgsector hebben geleid, duiken er verschillende apps op die hier een beetje verlichting in proberen te brengen. Het doel is steeds in grote lijnen: zorgen dat mensen met verdachte symptomen tijdig contact opnemen met een zorgverlener, maar ook dat mensen met een gewone verkoudheid, dat niet onnodig doen.

Lees meer »

Voeding en dieet bij kinderen met een nierziekte »

Hoe zorg je ervoor dat kinderen en jongeren zich aan hun dieet houden? En wat doe je als kinderen door hun ziekte en dieet zo'n afkeer van eten hebben gekregen dat ze helemaal niet meer willen eten? Gelukkig zijn er diëtisten die de ouders en het kind kunnen begeleiden. Ze gaan met elkaar in gesprek en kiezen samen een passende behandeling om de nierfunctie zo lang mogelijk stabiel te houden. De achteruitgang van de nierfunctie is soms te vertragen door te letten op voeding.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier