Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Dialyseren bij grote commerciŽle keten? Minder kans op transplantatie

Door Godelieve Gros 

Het lijkt erop dat nierpatiënten die in Amerikaanse geprivatiseerde dialyseketens worden behandeld, minder vaak op de wachtlijst voor een donornier komen dan patiënten die worden behandeld in een niet-commerciële instelling.

De toename van het aantal op winst gerichte ketens van dialyseklinieken in Amerika is een zorgwekkende ontwikkeling voor de kwaliteit van de medische behandeling van nierpatiënten. Vooral als het gaat om plaatsing op de wachtlijst voor een donornier.

Onderzoekers hebben met behulp van data uit het Amerikaanse ‘Renal Data System’ bekeken wanneer dialysepatiënten die in 2006 zijn gestart met hemodialyse, op een wachtlijst voor transplantatie zijn geplaatst, en hoeveel van hen daar eind 2009 nog niet op voorkwamen. Voor dit onderzoek is naar bijna 57 duizend patiënten gekeken uit ruim vierduizend dialysecentra. In de evaluatie van dit onderzoek hebben de wetenschappers onder andere gekeken of de patiënten zijn behandeld in een commercieel of een niet-commercieel dialysecentrum.

Voor patiënten in commerciële behandelcentra die deel uitmaken van een keten blijkt het 13% minder waarschijnlijk om op een wachtlijst voor transplantatie te komen in vergelijking met patiënten in niet-commerciële ketencentra. Ook hebben de onderzoekers een klein verschil geconstateerd in grote en kleinere dialyseketens: het is 8% minder waarschijnlijk voor de patiënten in dialysecentra die deel uitmaken van een grote keten om op een wachtlijst te komen, dan voor patiënten in de centra die niet van zo'n groot conglomeraat deel uitmaken.

Geconcludeerd kan worden dat de toename van het aantal op winst gerichte ketens van dialyseklinieken in de VS deze waargenomen verschillen zal doen toenemen. De commerciële centra die deel uitmaken van een keten lijken een beduidende belemmering te zijn voor nierpatiënten die op een transplantatiewachtlijst geplaatst willen worden.

sterren Gepubliceerd: maandag 21-07-2014
Bron: Transplantation | Nog geen reacties
Advies voor afweeronderdrukkers tijdens corona

De richtlijncommissie van de Nederlandse Federatie voor Nefrologie (NFN) heeft een advies opgesteld voor de behandeilng met medicijnen van nier(transplantatie)patiënten tijdens de coronacrisis. De titel van het advies is 'Starten en aanpassen van immuunsuppressie voor nefrologische aandoeningen tijdens SARS-CoV2-epidemie'. 

Eerder werd al bekend dat niertransplantaties worden uitgesteld omdat behandeling met afweeronderdrukkende medicijnen patiënten kwetsbaarder maakt voor ernstig verloop van een infectie met covid-19. Maar patiënten die al getransplanteerd zijn, kunnen niet zomaar met die behandeling stoppen. Daarnaast zijn er auto-immuun nierziekten waartegen immunosuppressiva gegeven worden, soms langdurig, soms acuut bij een opvlamming van de ziekte.

Uitgangspunt bij niertransplantatiepatiënten is dat aanpassing van immuunsuppressie in regionale centra alleen plaats zal vinden in nauw overleg met het transplantatiecentrum waarmee samengewerkt wordt. Daarnaast raadt de NFN behandelaars aan om regelmatig de nieuwste versie van het advies te bekijken: deze situatie is nog zo nieuw dat de inzichten nog kunnen veranderen.

Een van de belangrijkste adviezen voor behandelaars: overleg altijd met anderen over eventuele wijzigingen van de medicatie van je patiënt - er zijn tenslotte geen situaties 'volgens het boekje'. Dat geldt nog sterker voor patiënten: nooit op eigen houtje de medicatie veranderen.

Lees meer »

Nieuwe apps helpen bij corona-management »

Nu besmettingen met Covid-19 (corona) serieuze sociale gevolgen hebben en tot een zware belasting van de zorgsector hebben geleid, duiken er verschillende apps op die hier een beetje verlichting in proberen te brengen. Het doel is steeds in grote lijnen: zorgen dat mensen met verdachte symptomen tijdig contact opnemen met een zorgverlener, maar ook dat mensen met een gewone verkoudheid, dat niet onnodig doen.

Lees meer »

Voeding en dieet bij kinderen met een nierziekte »

Hoe zorg je ervoor dat kinderen en jongeren zich aan hun dieet houden? En wat doe je als kinderen door hun ziekte en dieet zo'n afkeer van eten hebben gekregen dat ze helemaal niet meer willen eten? Gelukkig zijn er diëtisten die de ouders en het kind kunnen begeleiden. Ze gaan met elkaar in gesprek en kiezen samen een passende behandeling om de nierfunctie zo lang mogelijk stabiel te houden. De achteruitgang van de nierfunctie is soms te vertragen door te letten op voeding.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier