Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Televisie kijken is slecht voor je nieren

Door Merel Dercksen 

Weinig bewegen is niet zo slecht voor je nieren. Maar televisie kijken... daarvan gaan ze echt achteruit. Dat zeggen onderzoekers uit Massachusetts na een studie onder ruim 3.000 ouderen.

Algemeen wordt aangenomen dat het beter voor je nieren is om regelmatig te bewegen. Mensen die dat doen hebben bijvoorbeeld minder vaak een hoge bloeddruk en lopen minder risico op diabetes type 2. Onderzoekers van de School of Public Health and Health Sciences, University of Massachusetts, hebben een studie gedaan waarbij ze fysieke activiteit en zitten koppelden aan het optreden van chronische nierschade en veranderingen in de nierfunctie bij ouderen.

Aan het onderzoek hebben 3.075 goed functionerende ouderen deelgenomen. Die gaven zelf op hoeveel ze bewogen. Als tegenhanger vroegen de onderzoekers naar het aantal uren dat de deelnemers op een dag televisie keken. Dat is de vorm van zitten die voor de meeste mensen het meest inactief is. Om de nierfunctie te schatten hebben de onderzoekers cystatine C gebruikt.

Mensen die naar eigen zeggen meer dan drie uur per dag voor de TV hangen lopen een verhoogd risico op chronische nierschade en een iets verhoogd risico op een snelle achteruitgang van de nierfunctie, blijkt uit dit onderzoek. Tussen fysieke activiteit en een van deze risico's hebben de onderzoekers geen verband gevonden.

Waar het verband met televisie kijken vandaan komt zou verder onderzocht moeten worden. Te denken valt aan dat andere vormen van zitten toch wat actiever zijn en dat dat net genoeg is om een positieve invloed op het metabolisme uit te oefenen. Of bijvoorbeeld dat mensen die veel TV kijken daar ook veel bij snaaien.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 27-05-2014
Bron: Journal of Physical Activity & Health | Nog geen reacties
Advies voor afweeronderdrukkers tijdens corona

De richtlijncommissie van de Nederlandse Federatie voor Nefrologie (NFN) heeft een advies opgesteld voor de behandeilng met medicijnen van nier(transplantatie)patiënten tijdens de coronacrisis. De titel van het advies is 'Starten en aanpassen van immuunsuppressie voor nefrologische aandoeningen tijdens SARS-CoV2-epidemie'. 

Eerder werd al bekend dat niertransplantaties worden uitgesteld omdat behandeling met afweeronderdrukkende medicijnen patiënten kwetsbaarder maakt voor ernstig verloop van een infectie met covid-19. Maar patiënten die al getransplanteerd zijn, kunnen niet zomaar met die behandeling stoppen. Daarnaast zijn er auto-immuun nierziekten waartegen immunosuppressiva gegeven worden, soms langdurig, soms acuut bij een opvlamming van de ziekte.

Uitgangspunt bij niertransplantatiepatiënten is dat aanpassing van immuunsuppressie in regionale centra alleen plaats zal vinden in nauw overleg met het transplantatiecentrum waarmee samengewerkt wordt. Daarnaast raadt de NFN behandelaars aan om regelmatig de nieuwste versie van het advies te bekijken: deze situatie is nog zo nieuw dat de inzichten nog kunnen veranderen.

Een van de belangrijkste adviezen voor behandelaars: overleg altijd met anderen over eventuele wijzigingen van de medicatie van je patiënt - er zijn tenslotte geen situaties 'volgens het boekje'. Dat geldt nog sterker voor patiënten: nooit op eigen houtje de medicatie veranderen.

Lees meer »

Nieuwe apps helpen bij corona-management »

Nu besmettingen met Covid-19 (corona) serieuze sociale gevolgen hebben en tot een zware belasting van de zorgsector hebben geleid, duiken er verschillende apps op die hier een beetje verlichting in proberen te brengen. Het doel is steeds in grote lijnen: zorgen dat mensen met verdachte symptomen tijdig contact opnemen met een zorgverlener, maar ook dat mensen met een gewone verkoudheid, dat niet onnodig doen.

Lees meer »

Voeding en dieet bij kinderen met een nierziekte »

Hoe zorg je ervoor dat kinderen en jongeren zich aan hun dieet houden? En wat doe je als kinderen door hun ziekte en dieet zo'n afkeer van eten hebben gekregen dat ze helemaal niet meer willen eten? Gelukkig zijn er diëtisten die de ouders en het kind kunnen begeleiden. Ze gaan met elkaar in gesprek en kiezen samen een passende behandeling om de nierfunctie zo lang mogelijk stabiel te houden. De achteruitgang van de nierfunctie is soms te vertragen door te letten op voeding.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier