Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Cholesterolverlager remt groei cystenieren bij kinderen

Door Gerard Kok 

Pravastatine, een cholesterolverlagend medicijn, remt de groei van niercysten bij jonge mensen met autosomaal dominante polycysteuze nierziekte. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door de Universiteit van Colorado, Denver (in het midden van de Verenigde Staten).

Autosomaal dominante polycysteuze nierziekte (ADPKD, autosomal dominant polycystic kidney disease) is een erfelijke nierziekte, waarbij er zich cysten vormen in de nieren: onnatuurlijke holtes gevuld met vocht. Met de jaren groeien de cysten in aantal en grootte, waardoor de nieren zelf ook groeien, en wat uiteindelijk ook de werking van de nieren teniet doet. Genezing is nog niet mogelijk, hoewel een betere behandeling wel betekent dat patiënten hun nierfunctie steeds langer behouden.

ADPKD komt vrij vaak voor; in Nederland bij ongeveer 0,1% van de mensen (1 op de duizend). Het wordt meestal ontdekt rond het 35e levensjaar, maar inmiddels is duidelijk dat de ziekte al in de baarmoeder is aan te tonen. Dit suggereert dat een behandeling die al op jonge leeftijd wordt gestart betere resultaten geeft op lange termijn.

Aan het onderzoek van de artsen uit Denver deden ongeveer 100 patiënten mee in de leeftijd van 8 tot 22 jaar. Als onderdeel van het dubbelblinde onderzoek kregen de deelnemers gedurende drie jaar pravastatine of een placebo. Pravastatine is een cholesterolverlager die doorgaans wordt ingezet bij suikerziekte en hart- en vaatziekten, en in dierproeven blijkt het de progressie van nefropathie te vertragen. Na afloop van het onderzoek bleek dat de nieren van de patiënten die pravastatine hadden gekregen, veel minder hard waren gegroeid.

Hoewel je zou kunnen tegenwerpen dat dit een vrij kleinschalig onderzoek betreft, suggereert de uitkomst dat een snelle behandeling met pravastatine een goed wapen is in de strijd tegen ADPKD. Maar omdat het middel niet voor deze indicatie is goedgekeurd, kan het niet zonder verder onderzoek worden voorgeschreven.

sterren Gepubliceerd: donderdag 15-05-2014
Bron: Clinical Journal of the ASN | Nog geen reacties
'Voor operatie nier koelen heeft geen zin'

Bij een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd, is het goed gebruik om die nier vooraf een aantal minuten te koelen, om weefselschade tegen te gaan. Uit Canadees onderzoek, gepresenteerd tijdens AUA Annual Meeting 2019, blijkt nu echter dat koelen geen effect heeft op het resultaat van de operatie.

Een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd heet een partiële nefrectomie. Deze operatie wordt toegepast om nierkanker te behandelen, als de tumoren tenminste op een geschikte plaats zitten om de operatie uit te voeren. Tot nu toe is het goed gebruik om de nier voorafgaand aan de operatie te koelen, om de stofwisseling in de nier te vertragen, en daarmee weefselschade in de nier tegen te gaan. Van andere operaties is bekend dat koelen een positief effect heeft, dus de gedachte dat het nuttig is om voor een partiële nefrectomie ook te doen, is niet zo gek, hoewel het nog nooit experimenteel is onderzocht. Het koelen gebeurt door voorafgaand aan de operatie, na het afsluiten van de bloedtoevoer, een laag van 2 cm ijs rond de nier aan te brengen, en die na 10 minuten weer te verwijderen.

Het Canadese onderzoek had tot doel om uit te zoeken of het koelen voor een partiële nefrectomie nuttig was. De opzet was om zo dicht mogelijk bij een dubbelblind onderzoek te blijven als mogelijk, waarbij de uitvoerende artsen pas op het laatste moment te horen kregen of de nier was gekoeld of niet.

Lees meer »

Kans op nierfalen na operatie nierkanker verdubbeld »

Mensen met nierkanker bij wie beide nieren verwijderd worden, zijn als gevolg daarvan vanzelfsprekend nierpatiënt. Maar ook als maar een van de nieren geheel of zelfs gedeeltelijk uitgenomen wordt, is er een risico op nierfalen. Australische wetenschappers hebben uitgezocht hoe dit in de praktijk uitpakt. Het risico is klein maar aanwezig, en het maakt uit of de zieke nier helemaal verwijderd wordt, of dat een schoon deel kan blijven zitten.

Lees meer »

Oefennier uit 3D-printer maakt chirurg beter »

Tegenwoordig worden steeds meer operaties uitgevoerd met behulp van robotarmen, die door de chirurg bediend worden. Om het manipuleren van deze robotarmen tijdens een bepaalde operatie goed onder de knie te krijgen, moeten chirurgen voldoende trainen. Het trainen gebeurt in een trainingsomgeving, die een model van het te opereren orgaan bevat. Een Amerikaans model van een nier om een robot-ondersteunde gedeeltelijke nefrectomie uit te voeren, blijkt goed te voldoen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier