Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

DialysepatiŽnt sterft te vroeg: Amerikaanse nefrologen gaan zelf shunts aanleggen

Door Merel Dercksen 

Het aandeel Amerikaanse dialysepatiënten met een shunt, liefst een van eigen vaten, is dramatisch laag. Met als gevolg dat er relatief veel complicaties optreden als een verstopte katheter, of infecties via de katheter. Het dialyseren over een katheter is een belangrijke oorzaak voor de relatief slechte overlevingskansen van Amerikaanse dialysepatiënten.

Nefrologen pleiten al lang voor meer shunts. Het is ook opgenomen in de Amerikaanse richtlijnen, dat een shunt de voorkeur geniet. En toch wil het maar niet lukken. Enkele centra hebben daarom het initiatief genomen voor een nieuw specialisme: de interventienefroloog. In plaats van afhankelijk te zijn van vaatchirurgen die soms andere prioriteiten lijken te hebben, legt een interventienefroloog zelf een shunt aan bij de patiënt, van diens eigen vaten. De interventienefroloog is hiermee de volgende niet-snijdende specialist in het rijtje radioloog en cardioloog, die zich gespecialiseerd heeft in (kleine) ingrepen.

Hoewel de interventienefroloog al enkele jaren bestaat, is dit superspecialisme recent sterker in opkomst, omdat nefrologen het wachten beu lijken te zijn. Ondanks de resultaten die al geboekt zijn moet er iets gebeuren om meer patiënten een shunt te bieden, en wel nu. Andere, al bestaande, taken van de interventienefroloog zijn het steken van een katheter, of het nemen van een nierbiopt.

Een van de pioniers is Rick Mishler van het Arizona Kidney Disease and Hypertension Center. Deze nefroloog begon tien jaar geleden al met het aanleggen van zijn 'eigen' shunts en doet er inmiddels zo'n vier tot vijf per week. Naar eigen zeggen falen 'zijn' shunts minder vaak dan het landelijk gemiddelde dat op 30 tot 60% ligt. Mishler is opgeleid door een bevriende Duitse chirurg en traint nu zijn Amerikaanse collega's. Niet alleen nefrologen, maar 'iedereen die onze patiënten wil geven wat ze nodig hebben'. Dat kunnen ook radiologen of algemeen chirurgen zijn.

De American Society of Diagnostic and Interventional Nephrology (ASDIN) denkt na over een gecertificeerd programma, maar het is nog onduidelijk hoe dat eruit zou moeten zien. Vaatchirurgen hebben zo hun twijfels, bijvoorbeeld gepensioneerd chirurg dr. Jim Barone: 'Wie lost het op als een procedure verkeerd gaat? Verwachten ze dat dat de vaatchirurgen zijn van wie het werk nu is afgepakt?'

sterren Gepubliceerd: zondag 11-05-2014
Bron: Medpage Today | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • Tanja, Voorburg
    12-05-2014 18:58

    Geldt dit alleen voor hemodialyse of ook voor CAPD, m.a.w. Kan dit ook het katheter in de buik vervangen?
    Dat wordt niet duidelijk uit het artikel
Advies voor afweeronderdrukkers tijdens corona

De richtlijncommissie van de Nederlandse Federatie voor Nefrologie (NFN) heeft een advies opgesteld voor de behandeilng met medicijnen van nier(transplantatie)patiënten tijdens de coronacrisis. De titel van het advies is 'Starten en aanpassen van immuunsuppressie voor nefrologische aandoeningen tijdens SARS-CoV2-epidemie'. 

Eerder werd al bekend dat niertransplantaties worden uitgesteld omdat behandeling met afweeronderdrukkende medicijnen patiënten kwetsbaarder maakt voor ernstig verloop van een infectie met covid-19. Maar patiënten die al getransplanteerd zijn, kunnen niet zomaar met die behandeling stoppen. Daarnaast zijn er auto-immuun nierziekten waartegen immunosuppressiva gegeven worden, soms langdurig, soms acuut bij een opvlamming van de ziekte.

Uitgangspunt bij niertransplantatiepatiënten is dat aanpassing van immuunsuppressie in regionale centra alleen plaats zal vinden in nauw overleg met het transplantatiecentrum waarmee samengewerkt wordt. Daarnaast raadt de NFN behandelaars aan om regelmatig de nieuwste versie van het advies te bekijken: deze situatie is nog zo nieuw dat de inzichten nog kunnen veranderen.

Een van de belangrijkste adviezen voor behandelaars: overleg altijd met anderen over eventuele wijzigingen van de medicatie van je patiënt - er zijn tenslotte geen situaties 'volgens het boekje'. Dat geldt nog sterker voor patiënten: nooit op eigen houtje de medicatie veranderen.

Lees meer »

Nieuwe apps helpen bij corona-management »

Nu besmettingen met Covid-19 (corona) serieuze sociale gevolgen hebben en tot een zware belasting van de zorgsector hebben geleid, duiken er verschillende apps op die hier een beetje verlichting in proberen te brengen. Het doel is steeds in grote lijnen: zorgen dat mensen met verdachte symptomen tijdig contact opnemen met een zorgverlener, maar ook dat mensen met een gewone verkoudheid, dat niet onnodig doen.

Lees meer »

Voeding en dieet bij kinderen met een nierziekte »

Hoe zorg je ervoor dat kinderen en jongeren zich aan hun dieet houden? En wat doe je als kinderen door hun ziekte en dieet zo'n afkeer van eten hebben gekregen dat ze helemaal niet meer willen eten? Gelukkig zijn er diëtisten die de ouders en het kind kunnen begeleiden. Ze gaan met elkaar in gesprek en kiezen samen een passende behandeling om de nierfunctie zo lang mogelijk stabiel te houden. De achteruitgang van de nierfunctie is soms te vertragen door te letten op voeding.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier