Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Zijn regelmatige uitdroging en veel frisdrank de oorzaak van massaal nierfalen in Midden-Amerika?

Door Albert de Vreede 

In Midden-Amerika is een epidemie van nierfalen aan de gang, waarvan de oorzaak nog steeds niet volledig duidelijk is. Het hardst getroffen zijn relatief jonge mannen, landarbeiders op onder meer suikerrietplantages. Alleen al in bijvoorbeeld El Salvador eist deze ziekte 2.500 doden per jaar op een bevolking van ruim 6 miljoen inwoners. De epidemie van nierfalen lijkt het meest aanwezig te zijn op het hete laagland en minder in de wat koelere bergstreken. De verdeling van de epidemie heeft tot een aantal theorieën over het ontstaan ervan geleid, maar voor geen enkele daarvan is sluitend bewijs gevonden. Aanvankelijk dacht men dat het gebruik van een bepaalde pesticide de oorzaak was, maar nu denkt men toch weer aan herhaalde uitdroging bij het werken op het land waardoor de nieren steeds een klap krijgen.

Epidemie opgemerkt in 2002
In 2002 trad er in Midden Amerika een verhoogd aantal gevallen van nierfalen op. Een nierfalen dat niet veroorzaakt wordt door bekende oorzaken als suikerziekte of hoge bloeddruk. Bovendien zijn het voornamelijk vrij jonge mensen en veel meer mannen dan vrouwen waarvan de nieren stoppen met werken. Omdat de epidemie om zich heen grijpt in landen met een relatief laag welvaartsniveau zoals Guatemala, Honduras, Nicaragua, Costa Rica, Panama, El Salvador en het zuiden van Mexico ontbreken de financiële middelen om iedereen een niervervangende behandeling te geven. Daardoor overlijden veel patiënten. Een soortgelijk beeld van nierfalen komt niet alleen voor in de Midden-Amerikaanse regio, maar ook in arme gebieden met landbouw in landen als Sri Lanka, Egypte en India. Ze hebben alle gemeen dat er in grote hitte op het land wordt gewerkt, en dat er veel pesticiden worden gebruikt.

Uitdroging en veel frisdrank
In het begin van de epidemie van nierfalen in de Midden-Amerikaanse landen werd gedacht dat het hoge gebruik van pesticiden en de blootstelling daaraan van landarbeiders de oorzaak zou zijn. Het blijkt echter dat nierfalen veel meer voorkomt in hete, lager gelegen streken dan in het koeler gebergte, terwijl in beide streken even veel pesticiden gebruikt worden. Hitte lijkt een factor te zijn die van invloed is op deze vorm van nierfalen. Uitdroging bij het werken op het land kan de nieren een klap geven en als dat herhaaldelijk voorkomt kan dat blijvende schade opleveren. Een bijkomende factor zou kunnen zijn dat als dorstlesser vaak zoete frisdranken worden gebruikt, die veel van de suiker fructose bevatten. Bij de verbranding van fructose is het enzym fructokinase betrokken, wat samen met herhaalde uitdroging nierschade kan veroorzaken.

Oorzaak nog niet zeker
Wat de precieze oorzaak van deze epidemie van nierfalen is, is nog lang niet zeker. In die zin lijkt deze vorm van nierfalen enigszins op de Balkan-nefropathie, die in het begin van de jaren zestig werd opgemerkt in Zuidoost-Europa en waarvoor allerlei oorzaken zoals vergiftiging door zware metalen, infectie, erfelijke aanleg en allergische reactie werden genoemd. Uiteindelijk is pas in 2012 definitief aangetoond dat deze ziekte veroorzaakt wordt door een vergiftiging met aristolochiazuur, wat in een onkruid zit dat in de Balkanlanden groeit en soms mee geoogst werd met tarwe en zo in het brood terecht kwam.

Het vinden van de oorzaak of meerdere oorzaken van de Midden-Amerikaanse vorm van nierfalen zal nog veel en gedegen onderzoek vergen. Onderzoek dat niet altijd gemakkelijk is omdat er veel verschillende belangen mee gemoeid zijn. Onder andere van de suikerriet- en de pesticidenproducerende industrie, maar zeker niet het minst, die van de landarbeiders die nu op grote schaal nierfalen oplopen.

sterren Gepubliceerd: woensdag 07-05-2014
Bron: Science | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Voeding en dieet bij kinderen met een nierziekte »

Hoe zorg je ervoor dat kinderen en jongeren zich aan hun dieet houden? En wat doe je als kinderen door hun ziekte en dieet zo'n afkeer van eten hebben gekregen dat ze helemaal niet meer willen eten? Gelukkig zijn er diëtisten die de ouders en het kind kunnen begeleiden. Ze gaan met elkaar in gesprek en kiezen samen een passende behandeling om de nierfunctie zo lang mogelijk stabiel te houden. De achteruitgang van de nierfunctie is soms te vertragen door te letten op voeding.

Lees meer »

Bijscholing voeding en leefstijl »

Beterschappen organiseert maandag 20 januari vanaf 14.30 uur een bijscholing voor zorgprofessionals. De titel van de bijscholing is 'Naar een effectievere ondersteuning bij voeding en leefstijlveranderingen voor nierpatiënten'. De bijeenkomst vindt plaats in Arnhem. Tijdens deze bijscholing voor zorgverleners zullen de laatste inzichten worden gedeeld over gezonde voeding en leefstijl voor alle fasen van nierschade. Ook zal dr.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier