Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Hoge bloeddruk enorme risicofactor bij zwangerschap

Door Jeroen van Setten 

Het risico op pre-eclampsie rond een bevalling is bij vrouwen met een chronisch hoge bloeddruk bijna acht maal verhoogd. Dat blijkt uit een uitgebreide systematische meta-analyse van onderzoeken in 25 landen. De vaak ernstige aandoening die onder meer gepaard gaat met eiwitverlies in de urine, komt bij drie à vijf procent van de zwangeren voor en kan tot nierfalen leiden. 

Onderzoekers onder leiding van Kate Bramham van het King's College in London beoordeelden 55 studies naar zwangere vrouwen met chronische hypertensie. Ze bekeken niet minder dan 795.221 zwangerschappen die resulteerden in 812.772 baby's. Volgens Bramham is nog niet eerder een zo duidelijk verband aangetoond tussen een reeds verhoogde bloeddruk en de ernstige aandoening pre-eclampsie als in haar onderzoek.

Tot op heden werd de verhoogde bloeddruk vaak beschouwd als een gevolg van de aandoening die elders zijn oorzaak in vindt. Hoewel het verband tussen een bestaande hoge bloeddruk en pre-eclampsie nu dus lijkt te zijn aangetoond, is volgens diverse commentatoren nog steeds geen causaliteit bewezen. Maar het belang van het beheersen van een te hoge bloeddruk bij zwangeren lijkt hiermee wel extra benadrukt. Ook voorafgaand aan de zwangerschap.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 13-05-2014
Bron: British Medical Journal | Nog geen reacties
Wie wil er nou een nierpatiënt 'cadeau'?

Redactioneel

Nierpatiënt Wim Altena is door de Patiëntenfederatie Nederland (voorheen NPCF) 'cadeau' gedaan aan PvdA-tweedekamerlid Henk Nijboer. Ook zes andere politici kregen een, chronisch zieke, patiënt cadeau. Een aardig idee, zou je zo zeggen en, eerlijk is eerlijk, het genereert wel weer de nodige publiciteit. Maar gaat het ook iets uitmaken? 

De Patiëntenfederatie Nederland is de koepelorganisatie van patiëntenorganisaties. Deze koepel is niet zoals je zou verwachten een zelfstandig door de leden betaald orgaan, maar in feite onderdeel van het ministerie van VWS. Demissionair minister Schippers (VVD) van VWS bestuurt zoals bekend, vooral de kosten in de zorg met ijzeren hand. Ze doet dat op een manier die heel veel, vooral linkse, partijen niet erg aanspreekt en ook bij veel zorgverleners en patiënten niet zo in de smaak valt. 

Lees meer »

ADR: zachte feiten en harde meningen »

Redactioneel Voor- en tegenstanders van een geen-bezwaarsysteem voor orgaandonatie bevechten elkaar te vuur en te zwaard. We ontvangen letterlijk dagelijks e-mails van voor- en tegenstanders die allemaal even overtuigd zijn van hun enige gelijk. De vrijwel fifty-fifty uitslag van de stemming in de Tweede Kamer over het wetsontwerp van Pia Dijkstra (D66) voor invoering van een ADR-systeem maakt de scheiding der geesten duidelijk zichtbaar.

Lees meer »

Wie het weet mag het zeggen »

Redactioneel Natuurlijk wil het niet zoveel zeggen, al die NEE-registreerders tijdens de afgelopen Donorweek. Maar het is wel een signaal. Jezelf voorhouden dat uit onderzoeken is gebleken dat 62 procent van de Nederlanders voor orgaandonatie en 'dus ook 38% tegen' is, betekent vertrouwen op resultaten uit het verleden. En die geven zoals we weten geen enkele garantie voor de toekomst.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier