Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Koffie drinken verlaagt kans op diabetes'

Door Jeroen van Setten 

Het drinken van meer koffie kan het risico op diabetes type 2 verlagen, terwijl kappen met de donkerbruine warme drank het risico zou verhogen. Dat schrijft de New York Times naar aanleiding van recent onderzoek van de universiteit van Harvard dat verscheen in 'Diabetologia'.

Onderzoekers verzamelden informatie over voeding, levensstijl en medische omstandigheden van meer dan 120.000 mensen over een periode van 20 jaar. Ze vonden daarbij 7.269 gevallen van diabetes type 2. Na correctie voor rookgedrag, leeftijd, gewicht, fysieke activiteit, alcoholgebruik en een familiegeschiedenis van diabetes, wisten ze het: mensen die in een periode van vier jaar steeds meer koffie gingen drinken (meer dan een kwart liter per dag) hadden een 11 procent lagere kans op diabetes dan degenen die dat niet deden. Omgekeerd bleken mensen die steeds minder koffie gingen drinken een verhoogd risico van 17 procent op diabetes type 2 te lopen.

Volgens de hoofdauteur, Shilpa N. Bhupathiraju, komt dit niet door de cafeïne maar door antioxidanten en andere bioactieve stoffen waar koffie rijk aan is. 'Het effect treedt ook op bij cafeïnevrije koffie', zegt ze in de krant. Bhupathiraju waarschuwt wel voor misbruik van haar studie: 'Koffie is geen wondermiddel, en een gezonde voeding en levensstijl zijn nog steeds de beste bescherming tegen diabetes. Als je een donut eet en er een sigaret bij rookt onder het genot van een kop koffie,' zegt ze, 'gaat dat niet helpen.'

sterren Gepubliceerd: zaterdag 03-05-2014
Bron: new York Times | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier