Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Artsen Emiraten willen wetswijziging tegen tekort organen

Door Merel Dercksen 

Medewerkers van het nieuwe transplantatiecentrum dat dit jaar in de Verenigde Arabische Emiraten is geopend, proberen een wetswijziging doorgevoerd te krijgen, waarmee het ook toegestaan wordt organen van hersendode patiënten te transplanteren. De staat kent sinds dit jaar een transplantatiecentrum, maar heeft een ernstig tekort aan beschikbare organen.

Het transplantatiecentrum in Sheikh Khalifa Medical City is het eerste in het land waar transplantaties worden uitgevoerd door lokale artsen, met ondersteuning van de Amerikaanse Cleveland Clinic. Maar er is een ernstig tekort aan organen: tot nu toe zijn maar vier niertransplantaties verricht, alle familietransplantaties, en wordt de eerste levertransplantatie pas volgend jaar verwacht.

Volgens de artsen die in het centrum werken is de enige manier om voor een gestage aanvoer van bruikbare organen te zorgen, een wetswijziging. Die zou het mogelijk moeten maken dat ook organen van hersendode donoren gebruikt worden. Nu is dat nog verboden, maar in de omringende landen op het Arabische Schiereiland is het wel toegestaan, zelfs in het op veel gebieden conservatievere Saoedi-Arabië. Dr. Abrar Khan, hoofd van het transplantatieprogramma, is in overleg met de overheid in Abu Dhabi om een dergelijke wetswijziging ook in de Verenigde Arabische Emiraten door te voeren.

Daarnaast zou er een registratiesysteem opgezet moeten worden, want ook dat bestaat nog niet in de unie van golfstaatjes.

sterren Gepubliceerd: woensdag 06-08-2008
Bron: The National | Nog geen reacties
Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt.

In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren. Er is dus een discrepantie tussen enerzijds de nierfunctie en anderzijds het aantal symptomen en de last die patiënten ervaren. Een groots opgezet onderzoek waaraan veel patiënten meedoen, met uiteenlopende nierfuncties en ook een hele range aan symptomenlast, willekeurig verdeeld over groepen die wel of niet starten met dialyse, zou antwoord kunnen geven op deze vraag.

Het wetenschappelijk bewijs uit een dergelijke goed opgezette zogeheten gerandomiseerde studie geldt als sterk. Maar met zo een verscheidenheid aan patiënten en symptomen is een gerandomiseerd onderzoek in dit geval eigenlijk niet te doen. Daarom gebruikte Janmaat gegevens uit observationele studies. Dat zijn onderzoeken waarbij gegevens van patiënten worden verzameld. De patiënten krijgen de gebruikelijke behandeling en er wordt geen behandeling toegewezen door de arts of onderzoeker.

Lees meer »

Jef Schaap overleden »

Jef Schaap, oprichter van stiching Burung Manyar en steun en toeverlaat van nierpatiënten in Indonesië, is overleden aan covid-19. Dat laat het bestuur van de stichting, namens de familie van Jef, weten. Jef was 77 jaar oud.  Het is op een maand na twintig jaar geleden dat Jef Schaap 'zijn' stichting oprichtte, nadat hij op persoonlijke titel benaderd was om een Indonesische patiënt te helpen die getransplanteerd was, maar de benodigde medicatie niet kon betalen.

Lees meer »

Ontstaan vaatschade op moleculair niveau nader onderzocht »

Glomerulosclerose en atherosclerose zijn vaataandoeningen waarvoor tot op heden geen afdoende behandelingen bestaan. In de nierfilters (glomeruli) zorgen kleine bloedvaatjes voor bloedfiltratie. Bij glomerulosclerose vormt zich littekenweefsel in de glomeruli en raken bloedfiltratie en nierfunctie verstoord. Bij atherosclerose treedt verdikking van de wand van een slagader op, waardoor deze vernauwt.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier