Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Artsen Emiraten willen wetswijziging tegen tekort organen

Door Merel Dercksen 

Medewerkers van het nieuwe transplantatiecentrum dat dit jaar in de Verenigde Arabische Emiraten is geopend, proberen een wetswijziging doorgevoerd te krijgen, waarmee het ook toegestaan wordt organen van hersendode patiënten te transplanteren. De staat kent sinds dit jaar een transplantatiecentrum, maar heeft een ernstig tekort aan beschikbare organen.

Het transplantatiecentrum in Sheikh Khalifa Medical City is het eerste in het land waar transplantaties worden uitgevoerd door lokale artsen, met ondersteuning van de Amerikaanse Cleveland Clinic. Maar er is een ernstig tekort aan organen: tot nu toe zijn maar vier niertransplantaties verricht, alle familietransplantaties, en wordt de eerste levertransplantatie pas volgend jaar verwacht.

Volgens de artsen die in het centrum werken is de enige manier om voor een gestage aanvoer van bruikbare organen te zorgen, een wetswijziging. Die zou het mogelijk moeten maken dat ook organen van hersendode donoren gebruikt worden. Nu is dat nog verboden, maar in de omringende landen op het Arabische Schiereiland is het wel toegestaan, zelfs in het op veel gebieden conservatievere Saoedi-Arabië. Dr. Abrar Khan, hoofd van het transplantatieprogramma, is in overleg met de overheid in Abu Dhabi om een dergelijke wetswijziging ook in de Verenigde Arabische Emiraten door te voeren.

Daarnaast zou er een registratiesysteem opgezet moeten worden, want ook dat bestaat nog niet in de unie van golfstaatjes.

sterren Gepubliceerd: woensdag 06-08-2008
Bron: The National | Nog geen reacties
Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet.

‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Het verhaal geeft de impact weer van een volhardende burger die achter allerlei schermen vele touwtjes in handen had en wiens strakke regie uiteindelijk leidde tot een wetswijzing.

Menno Loos en Ed van Eeden, Dat bepaal je zelf – Tien jaar strijden voor een nieuwe Donorwet. Uitgeverij LoosBD, 356 pp, hardcover, prijs € 25.

Bestellen kan via deze link https://datbepaaljezelf.nl/

Brieven orgaandonatie worden verzonden »

Per vandaag start de grote brievenverzendcampagne voor de nieuwe donorwet. Een kleine zeven miljoen volwassenen zullen in de komende tien maanden ten minste een brief ontvangen met het verzoek hun keuze vast te leggen in het donorregister. Sinds 1 juli is de nieuwe donorwet van kracht. Destijds minister Van Rijn zag geen reden om de ingangsdatum aan te passen vanwege de covid-19-epidemie.

Lees meer »

Helft Nederlanders heeft keuze vastgelegd in donorregister »

Op 2 januari 2020 stond 49 procent van de Nederlandse bevolking van 18 jaar of ouder geregistreerd in het Donorregister. Dat zijn 6,9 miljoen mensen, 556 duizend meer dan op 2 januari 2019. De toename van het aantal toestemmingen met of zonder donatiebeperking is meer dan de jaren daarvoor. Het aantal mensen dat expliciet geen toestemming voor orgaandonatie geeft, nam ook meer toe dan de jaren daarvoor. Dat blijkt uit cijfers van het CBS en het Donorregister.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier