Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Artsen Emiraten willen wetswijziging tegen tekort organen

Door Merel Dercksen 

Medewerkers van het nieuwe transplantatiecentrum dat dit jaar in de Verenigde Arabische Emiraten is geopend, proberen een wetswijziging doorgevoerd te krijgen, waarmee het ook toegestaan wordt organen van hersendode patiënten te transplanteren. De staat kent sinds dit jaar een transplantatiecentrum, maar heeft een ernstig tekort aan beschikbare organen.

Het transplantatiecentrum in Sheikh Khalifa Medical City is het eerste in het land waar transplantaties worden uitgevoerd door lokale artsen, met ondersteuning van de Amerikaanse Cleveland Clinic. Maar er is een ernstig tekort aan organen: tot nu toe zijn maar vier niertransplantaties verricht, alle familietransplantaties, en wordt de eerste levertransplantatie pas volgend jaar verwacht.

Volgens de artsen die in het centrum werken is de enige manier om voor een gestage aanvoer van bruikbare organen te zorgen, een wetswijziging. Die zou het mogelijk moeten maken dat ook organen van hersendode donoren gebruikt worden. Nu is dat nog verboden, maar in de omringende landen op het Arabische Schiereiland is het wel toegestaan, zelfs in het op veel gebieden conservatievere Saoedi-Arabië. Dr. Abrar Khan, hoofd van het transplantatieprogramma, is in overleg met de overheid in Abu Dhabi om een dergelijke wetswijziging ook in de Verenigde Arabische Emiraten door te voeren.

Daarnaast zou er een registratiesysteem opgezet moeten worden, want ook dat bestaat nog niet in de unie van golfstaatjes.

sterren Gepubliceerd: woensdag 06-08-2008
Bron: The National | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier