Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Pia Dijkstra: 'stilzwijgende ja moet volledige ja zijn'

Door Gastredacteur 

Pia Dijkstra (D66)

Het Bootcongres, een congres voor professionals op gebied van transplantatie, vond dit jaar plaats in de Stadsgehoorzaal in Leiden. Ieder jaar komen transplantatieprofessionals bij elkaar om de nieuwste ontwikkelingen en onderzoeken op gebied van transplantaties te bespreken.

Tijdens het Bootcongres komen medische, psychosociale en politieke ontwikkelingen rondom transplantatie en orgaandonatie aan bod. Dit jaar was de 26e editie van het congres en werd het 25 jarig jubileum van de Nederlandse Transplantatievereniging gevierd.

Politieke ontwikkelingen
Pia Dijkstra (D66) gaf tijdens het Bootcongres een update over de nieuwste politieke ontwikkelingen rondom de wet orgaandonatie. Het tekort aan donororganen en de lange wachtlijsten is in de ogen van velen voor een groot deel te wijten aan het huidige beslissysteem van de Wet op orgaandonatie. In het huidige systeem wordt men alleen orgaandonor, wanneer men expliciete toestemming geeft. De praktijk wijst uit dat maar weinig Nederlanders deze keuze ook daadwerkelijk registreren. D66 wil hier verandering in brengen. Door actieve donorregistratie kan het aantal donoren op een efficiënte manier vermeerderd worden en worden wachtlijsten op een donororgaan korter.  

Actieve donorregistratie
D66 heeft daarom onlangs een wetsvoorstel ingediend dat pleit voor invoering van een actief donorregistratiesysteem. 'Bij deze actieve donorregistratie is een stilzwijgende ja een volledige ja'. Alle Nederlandse burgers krijgen het donorformulier thuisgestuurd. Wanneer men zijn keuze om wel of geen donor te worden niet doorgeeft, ontvangen zij een reminder. Wanneer daarna reactie uitblijft wordt men automatisch geregistreerd als orgaandonor.

Het staat iedereen te allen tijde vrij om deze registratie te wijzigen. Door deze manier van donorregistratie wordt men ‘gedwongen’ om na te denken over de keuze om orgaandonor te worden of niet. Wanneer men er niet over nadenkt of over wil nadenken, betekent dit vanzelfsprekend dat diegene als orgaandonor wordt geregistreerd. Belangrijk is om een goede voorlichting te bieden over orgaandonatie, om mensen te helpen bij deze beslissing.

Het wetsvoorstel wordt eerst voorgelegd aan de Eerste en de Tweede kamer. Pas als de meerderheid toestemt, kan het nieuwe systeem doorgevoerd worden. 

Dit is een bijdrage van Dorthe Slaats, Erasmus MC, Rotterdam.

sterren Gepubliceerd: maandag 14-04-2014 | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • 2MH, Hilversum
    14-04-2014 15:10

    Positief. Nu registeren de meeste mensen niks. De huidige orgaandonatiewet bepaald dat nabestaanden dan moeten beslissen. Dat weten veel mensen niet. De nabestaanden worden dan extra belast met deze onmogelijke keuze op een onmogelijk moment. Meestal zeggen ze Nee maar soms Ja. Zelf actief een keuze maken is dus beter. Dat kan dus ook Nee zijn of dat jij vindt dat jouw nabestaanden mogen beslissen.
    Voor ADR dus.
Het kan altijd erger

'Wat gaan we doen?' De ochtendzon gluurt langs de zijkant van de gordijnen en verlicht de slaapkamer een beetje. Mijn man zucht. 'Tja' begint hij: 'anderhalve meter afstand houden lukt niet in de auto. Dat betekent dat ik moet stoppen met de traumabegeleidingen.' Ik draai mijn hoofd terug en staar naar de vensterbank. 'Dat heeft nogal wat consequenties' zeg ik somber. Hij knikt. 'Ik krijg nu al afmeldingen en verzoeken om begeleidingen tijdelijk te stoppen.' Ik zucht. Snappen doe ik het wel, maar leuk is anders. Als eigen ondernemer ondervinden we meteen gevolgen van de corona-pandemie die net door de WHO is onderkend. 'Bovendien wil ik ook voorzichtig zijn voor jou. Je behoort per slot van rekening tot de risicogroep.'

Lees meer »

Advies voor afweeronderdrukkers tijdens corona »

De richtlijncommissie van de Nederlandse Federatie voor Nefrologie (NFN) heeft een advies opgesteld voor de behandeilng met medicijnen van nier(transplantatie)patiënten tijdens de coronacrisis. De titel van het advies is 'Starten en aanpassen van immuunsuppressie voor nefrologische aandoeningen tijdens SARS-CoV2-epidemie'.

Lees meer »

Nieuwe apps helpen bij corona-management »

Nu besmettingen met Covid-19 (corona) serieuze sociale gevolgen hebben en tot een zware belasting van de zorgsector hebben geleid, duiken er verschillende apps op die hier een beetje verlichting in proberen te brengen. Het doel is steeds in grote lijnen: zorgen dat mensen met verdachte symptomen tijdig contact opnemen met een zorgverlener, maar ook dat mensen met een gewone verkoudheid, dat niet onnodig doen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier