Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Pia Dijkstra: 'stilzwijgende ja moet volledige ja zijn'

Door Gastredacteur 

Pia Dijkstra (D66)

Het Bootcongres, een congres voor professionals op gebied van transplantatie, vond dit jaar plaats in de Stadsgehoorzaal in Leiden. Ieder jaar komen transplantatieprofessionals bij elkaar om de nieuwste ontwikkelingen en onderzoeken op gebied van transplantaties te bespreken.

Tijdens het Bootcongres komen medische, psychosociale en politieke ontwikkelingen rondom transplantatie en orgaandonatie aan bod. Dit jaar was de 26e editie van het congres en werd het 25 jarig jubileum van de Nederlandse Transplantatievereniging gevierd.

Politieke ontwikkelingen
Pia Dijkstra (D66) gaf tijdens het Bootcongres een update over de nieuwste politieke ontwikkelingen rondom de wet orgaandonatie. Het tekort aan donororganen en de lange wachtlijsten is in de ogen van velen voor een groot deel te wijten aan het huidige beslissysteem van de Wet op orgaandonatie. In het huidige systeem wordt men alleen orgaandonor, wanneer men expliciete toestemming geeft. De praktijk wijst uit dat maar weinig Nederlanders deze keuze ook daadwerkelijk registreren. D66 wil hier verandering in brengen. Door actieve donorregistratie kan het aantal donoren op een efficiënte manier vermeerderd worden en worden wachtlijsten op een donororgaan korter.  

Actieve donorregistratie
D66 heeft daarom onlangs een wetsvoorstel ingediend dat pleit voor invoering van een actief donorregistratiesysteem. 'Bij deze actieve donorregistratie is een stilzwijgende ja een volledige ja'. Alle Nederlandse burgers krijgen het donorformulier thuisgestuurd. Wanneer men zijn keuze om wel of geen donor te worden niet doorgeeft, ontvangen zij een reminder. Wanneer daarna reactie uitblijft wordt men automatisch geregistreerd als orgaandonor.

Het staat iedereen te allen tijde vrij om deze registratie te wijzigen. Door deze manier van donorregistratie wordt men ‘gedwongen’ om na te denken over de keuze om orgaandonor te worden of niet. Wanneer men er niet over nadenkt of over wil nadenken, betekent dit vanzelfsprekend dat diegene als orgaandonor wordt geregistreerd. Belangrijk is om een goede voorlichting te bieden over orgaandonatie, om mensen te helpen bij deze beslissing.

Het wetsvoorstel wordt eerst voorgelegd aan de Eerste en de Tweede kamer. Pas als de meerderheid toestemt, kan het nieuwe systeem doorgevoerd worden. 

Dit is een bijdrage van Dorthe Slaats, Erasmus MC, Rotterdam.

sterren Gepubliceerd: maandag 14-04-2014 | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • 2MH, Hilversum
    14-04-2014 15:10

    Positief. Nu registeren de meeste mensen niks. De huidige orgaandonatiewet bepaald dat nabestaanden dan moeten beslissen. Dat weten veel mensen niet. De nabestaanden worden dan extra belast met deze onmogelijke keuze op een onmogelijk moment. Meestal zeggen ze Nee maar soms Ja. Zelf actief een keuze maken is dus beter. Dat kan dus ook Nee zijn of dat jij vindt dat jouw nabestaanden mogen beslissen.
    Voor ADR dus.
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier