Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Afstoting kan worden voorkomen met één maandelijks infuus

Door Merel Dercksen 

Artsen onder leiding van Allan Kirk van Emory University in Atlanta proberen een nieuw medicatieschema uit bij getransplanteerde nierpatiënten op basis van belatacept. Van de twintig patiënten die tot nu toe aan het experiment meedoen kunnen er zeven zonder andere medicijnen. De overigen hebben als tweede afweeronderdrukker sirolimus, en dat is het.

Steroïdenvrij medicijnregime
Het schema dat Kirk bedacht heeft is een nieuwe poging om tot een steroïdenvrij medicijnregime te komen maar gaat nog twee stappen verder: calcineurineremmers als ciclosporine en tacrolimus die vaak als prednisonspaarder of -vervanger worden ingezet, zijn relatief giftig voor de nieren. Kirk probeert ook deze medicijnen weg te laten. Daarnaast streeft hij ernaar de pilbelasting te verminderen: getransplanteerden moeten nogal wat medicijnen innemen op een dag en elke pil minder is mooi meegenomen.

Belatacept, het medicijn dat Kirk c.s. als basis voor hun behandeling nemen, is relatief nieuw. Het wordt gemaakt met behulp van recombinante DNA-technologie en remt de activering van T-cellen. Net als andere immunosuppresiva is het niet zonder (ernstige) mogelijke bijwerkingen, maar het lijkt minder giftig voor de nieren dan ciclosporine. Het is in Nederland nog niet opgenomen in het geneesmiddelenvergoedingssysteem.

Eerst alemtuzumab
Het begin van de behandeling die de onderzoekers uittesten is heel zwaar: de patiënt krijgt tijdens de operatie een infuus met alemtuzumab, een middel dat oorsponkelijk bedoeld is voor patiënten met moeilijk behandelbare leukemie. Hiermee worden de witte bloedcellen die de nieuwe nier als vreemd weefsel zouden kunnen beschouwen en aanvallen, uitgeschakeld. Nieuwe witte bloedcellen die na de transplantatie gevormd worden, zijn hierin minder agressief, is de bedoeling. Kirk noemt dit ook wel het 'resetten van het immuunsysteem'. Omdat er onderzoeksresultaten zijn waaruit blijkt dat het toedienen van donorbeenmerg de werking van belatacept verbetert, kreeg de helft van de twintig patiënten die Kirk behandeld heeft ook beenmerg van zijn (levende) donor.

Geen afstotingen
Alle patiënten kregen vervolgens belatacept en sirolimus. Belatacept is een medicijn dat als infuus gegeven wordt. Na een half jaar hebben de patiënten dit kunnen afbouwen tot een dosis per maand. Sirolimus slikken ze als tablet. Na een jaar kregen de patiënten de keuze om sirolimus af te bouwen; op drie na: die waren niet stabiel genoeg. Van de overigen durfden zeven het niet aan. Deze tien gebruiken op het moment van publiceren van de onderzoeksresultaten nog eenmaal per maand belatacept en dagelijks sirolimus. Geen van hen heeft een afstoting gehad.

Voor sommigen niet genoeg
Van de overige tien patiënten hebben zeven sirolimus kunnen afbouwen, het enige medicijn dat zij nu nog gebruiken is hun maandelijkse infuus met belatacept. De drie patiënten bij wie het afbouwen mislukte hebben hun nier wel kunnen houden, ze blijven alleen meer nodig hebben dan alleen het infuus. De beenmergtransplantatie heeft volgens de onderzoekers geen effect op het resultaat van de niertransplantatie en de werking van de medicijnen. Alle patiënten hadden zowel een als drie jaar na de transplantatie een creatinineklaring van rond de 90 ml/min.

De combinatie van belatacept en sirolimus is effectief om afstoting van getransplanteerde nieren te voorkomen, wanneer deze therapie volgt op een initiële behandeling met alemtuzumab. Patiënten met een laag immunologisch risicoprofiel kunnen op den duur zelfs toe met alleen een maandelijks infuus belatacept, concluderen de onderzoekers dan ook.

sterren Gepubliceerd: maandag 28-04-2014
Bron: American Journal of Transplantation | Nog geen reacties
Hogere sterfte niertransplantatiepatiënten die maagzuurremmers gebruiken

Door Rosa Wouda - Een interview met arts-onderzoeker Rianne Douwes en nefroloog Stephan Bakker van het UMCG over hun onderzoek naar het verband tussen het gebruik van maagzuurremmers en sterfte na niertransplantatie.

Rianne heeft geneeskunde gestudeerd aan de universiteit van Groningen. Tijdens haar studie was ze lid van het Prometheus-Nierteam, waardoor haar interesse in wetenschappelijk onderzoek en transplantatiegeneeskunde groeide. Haar laatste coschap heeft ze gedaan op de afdeling maag-, darm- en leverziekten. Sinds ruim drie jaar werkt zij als arts-onderzoeker voor de TransplantLines studie; een grootschalig onderzoek, langlopend onder in het UMCG getransplanteerde patiënten, onder leiding van prof. dr. Bakker. Passend bij haar interesse in de transplantatiegeneeskunde, alsmede het maagdarmstelsel, doet zij nu onderzoek naar het gebruik van maagzuurremmers bij patiënten met een niertransplantatie.

Lees meer »

Verfijndere behandeling ANCA-vasculitis stap dichterbij »

Van de Late Breaking Clinical Trials die tijdens het ERA-EDTA congres gepresenteerd zijn, hebben er twee betrekking op ANCA-vasculitis. Zowel met betrekking tot het terugdringen van een actieve aanval, als het voorkomen van een terugval is in Cambridge medicijnonderzoek gedaan dat een stap in de richting zet van meer op de patiënt afgestemde behandeling. Late Breaking Clinical Trials (LBCTs) zijn, zoals de naam al zegt, klinische studies, dus uitgevoerd onder patiënten.

Lees meer »

Kunnen ouderen met minder medicatie toe?  »

Ouderen die een nieuwe nier krijgen hebben veel minder vaak een afstoting dan jonge mensen. Als ze de eerste drie maanden na de transplantatie geen afstoting hebben gehad, dan is de kans ook klein dat dat nog gaat gebeuren. Dat ouderen minder vaak een afstoting hebben komt waarschijnlijk vooral doordat hun immuunsysteem minder goed werkt. Ouderen krijgen echter doorgaans wel dezelfde hoeveelheid medicatie als jongere mensen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier