Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Zuidelijk dieet' slecht plan voor Amerikaanse nierpatiŽnt

Door Merel Dercksen 

In Europa hebben we het zuidelijke mediterrane dieet, dat goed lijkt te zijn voor mensen met een verminderde nierfunctie: die gaat dan minder snel achteruit dan bij andere voedingspatronen. In de Verenigde Staten bestaat ook een zuidelijk eetpatroon, maar dat is eerder berucht om de hoeveelheid vlees, vet en gefrituurde producten. Die manier van eten is dan ook helemaal niet goed voor je nieren, blijkt uit onderzoek aan de universiteit van Alabama.

Voeding heeft een niet te negeren relatie met de gezondheid van mensen met chronische nierschade. In Europa is al vaker aangetoond dat een mediterraan voedingspatroon, met veel groente en fruit en weinig vlees en verzadigde vetten, een gunstige invloed heeft. In de Verenigde Staten zijn onderzoeken naar het verband tussen complete eetpatronen en de gezondheid van nierpatiënten minder bekend.

Uit een groep mensen die deelneemt aan een studie naar beroertes, hebben onderzoekers van de universiteit van Alabama in Birmingham bijna 4.000 mensen geselecteerd die een verminderde nierfunctie hebben of eiwitverlies met de urine. De deelnemers zijn allemaal 45 jaar of ouder.

De onderzoekers definieerden vervolgens vijf dieetpatronen die voor ons op het eerste gezicht niet allemaal even voor de hand liggen, maar die wel goed passen bij de manier van eten van de deelnemers. Dat zijn 'gemaksvoedsel', waar bijvoorbeeld Chinees of Mexicaans onder valt, 'plantaardig', 'suiker en vet' (vooral zoete producten), 'zuidelijk', wat in dit geval betekent orgaanvlees, barbecue en frituur en als laatste 'alcohol en salades'.

De meeste van deze voedingspatronen lijken geen invloed te hebben op de sterfte onder nierpatiënten, concluderen de onderzoekers nadat ze de deelnemers bijna zes jaar gevolgd hebben. Wel zien ze dat naarmate nierpatiënten een dieet hebben dat meer overeenkomt met het plantaardige model, ze een lager sterfterisico hebben. Mensen die eten volgens de zuidelijke receptuur daarentegen hebben een hoger risico te overlijden. Een verband met eindstadium nierfalen hebben de onderzoekers voor geen enkel voedingspatroon gevonden.

De onderzoekers vermoeden dat de relatie die ze hebben gevonden ook deels ten grondslag ligt aan de geografische verschillen binnen de Verenigde Staten in het risico op nierproblemen.

sterren Gepubliceerd: woensdag 30-04-2014
Bron: American Journal of Kidney Diseases | Nog geen reacties
Moeilijk transplantabel? Nieuwe opties in zicht

Een klein deel van de nierpatiënten is hoog geïmmuniseerd. Dat betekent veel antistoffen in het bloed en daarmee nauwelijks kans op een transplantatie. Dialyse is dan vaak de enige optie. Maar… er is een computerprogramma ontwikkeld, dat mogelijk uitkomst biedt. Het is gebaseerd op het bestaande cross-overprogramma en er zijn extra opties ingebouwd voor het vinden van een (bijna) passende match met nierpatiënten met veel antistoffen.

Op dit moment wordt dit systeem alleen voor patiënten van het Erasmus MC ingezet. Erasmus MC is in gesprek met de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) om het programma,  Computerised Integration of Alternative kidney Transplantation (CIAT), landelijk in te zetten. Meer weten? Lees de nieuwste Wisselwerking, het tijdschrift van de Nierpatiënten Vereniging Nederland. U kunt het blad lezen door een gratis proefnummer aan te vragen, een abonnement te nemen of lid te worden van de NVN. Bij leden en abonnees ligt het nieuwe exemplaar op donderdag 15 oktober op de mat.

Huisdieren mogelijk bron van hepatitis E »

Huisdieren zijn veel vaker dan gedacht besmet (geweest) met het virus dat hepatitis E veroorzaakt, en zouden daarmee wel eens een bron van besmetting voor mensen kunnen zijn. Dit is voor gezonde mensen over het algemeen niet gevaarlijk, maar kan dat wel zijn voor mensen die een verminderde afweer hebben, bijvoorbeeld getransplanteerden. Vrij veel mensen hebben op enig moment in hun leven een infectie met het hepatitis E-virus, meestal niet ernstig.

Lees meer »

Kunnen ouderen met minder medicatie toe?  »

Ouderen die een nieuwe nier krijgen hebben veel minder vaak een afstoting dan jonge mensen. Als ze de eerste drie maanden na de transplantatie geen afstoting hebben gehad, dan is de kans ook klein dat dat nog gaat gebeuren. Dat ouderen minder vaak een afstoting hebben komt waarschijnlijk vooral doordat hun immuunsysteem minder goed werkt. Ouderen krijgen echter doorgaans wel dezelfde hoeveelheid medicatie als jongere mensen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier