Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Zuidelijk dieet' slecht plan voor Amerikaanse nierpatiŽnt

Door Merel Dercksen 

In Europa hebben we het zuidelijke mediterrane dieet, dat goed lijkt te zijn voor mensen met een verminderde nierfunctie: die gaat dan minder snel achteruit dan bij andere voedingspatronen. In de Verenigde Staten bestaat ook een zuidelijk eetpatroon, maar dat is eerder berucht om de hoeveelheid vlees, vet en gefrituurde producten. Die manier van eten is dan ook helemaal niet goed voor je nieren, blijkt uit onderzoek aan de universiteit van Alabama.

Voeding heeft een niet te negeren relatie met de gezondheid van mensen met chronische nierschade. In Europa is al vaker aangetoond dat een mediterraan voedingspatroon, met veel groente en fruit en weinig vlees en verzadigde vetten, een gunstige invloed heeft. In de Verenigde Staten zijn onderzoeken naar het verband tussen complete eetpatronen en de gezondheid van nierpatiënten minder bekend.

Uit een groep mensen die deelneemt aan een studie naar beroertes, hebben onderzoekers van de universiteit van Alabama in Birmingham bijna 4.000 mensen geselecteerd die een verminderde nierfunctie hebben of eiwitverlies met de urine. De deelnemers zijn allemaal 45 jaar of ouder.

De onderzoekers definieerden vervolgens vijf dieetpatronen die voor ons op het eerste gezicht niet allemaal even voor de hand liggen, maar die wel goed passen bij de manier van eten van de deelnemers. Dat zijn 'gemaksvoedsel', waar bijvoorbeeld Chinees of Mexicaans onder valt, 'plantaardig', 'suiker en vet' (vooral zoete producten), 'zuidelijk', wat in dit geval betekent orgaanvlees, barbecue en frituur en als laatste 'alcohol en salades'.

De meeste van deze voedingspatronen lijken geen invloed te hebben op de sterfte onder nierpatiënten, concluderen de onderzoekers nadat ze de deelnemers bijna zes jaar gevolgd hebben. Wel zien ze dat naarmate nierpatiënten een dieet hebben dat meer overeenkomt met het plantaardige model, ze een lager sterfterisico hebben. Mensen die eten volgens de zuidelijke receptuur daarentegen hebben een hoger risico te overlijden. Een verband met eindstadium nierfalen hebben de onderzoekers voor geen enkel voedingspatroon gevonden.

De onderzoekers vermoeden dat de relatie die ze hebben gevonden ook deels ten grondslag ligt aan de geografische verschillen binnen de Verenigde Staten in het risico op nierproblemen.

sterren Gepubliceerd: woensdag 30-04-2014
Bron: American Journal of Kidney Diseases | Nog geen reacties
Fresenius neemt Diapriva Amsterdam/Buitenveldert over

Diapriva en Fresenius Medical Care (FMC) hebben op 2 juni 2020 de definitieve overeenkomst getekend waarbij dialysecentrum Diapriva in handen is gekomen van Fresenius Medical Care.

'Voor Fresenius Medical Care is deze overname een duidelijke strategische keuze', zegt Ellen Gijsbers, vicepresident Noord-centraal Europa. 'Ons doel is om optimale, kosteneffectieve en hoogwaardige zorg te leveren waarin de patiënt centraal staat. Door onze internationale ervaring te benutten en samen te werken met andere spelers binnen de Nederlandse nefrologie, willen we de zorg verder ontwikkelen en verbeteren.'

FMC is wereldwijd heel groot in dialyse, met meer dan vierduizend klinieken, maar is in Nederland vooral bekend van apparatuur en minder als eigenaar van dialysecentra. Diapriva is het tweede Nederlandse dialysecentrum dat eigendom wordt van FMC. Het eerste was in 2014 Dialysecentrum Beverwijk, waarvoor FMC een samenwerkingsverband met het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk aanging.

Diapriva is sinds 2008 een zelfstandig behandelcentrum (ZBC) voor chronische hemodialyse. In samenwerking met het VU medisch centrum (VUmc) verzorgt Diapriva zeven dagen en zes nachten per week dialysebehandelingen. Diapriva startte jaren geleden met een nachtdialyseprogramma waarbij de patiënten in eigen slaapkamers 's nachts gedialyseerd worden. Het centrum voert op dit moment hemodialyse uit voor meer dan 100 patiënten.

Lees meer »

Schiet mij maar lek »

'Ben je niet bang Brenda?' Zijn vraag verrast mij. 'Bang? Waarvoor?' 'Nou, dat ik nu zo dicht bij mensen kom en dan eventueel iets mee naar huis neem.' Ik val even stil. Aan de andere kant van de lijn hoor ik het geruis van het asfalt duidelijker, nu hij even niets zegt. 'TjaÖ je doet wat je kunt, toch? Anderhalve meter buiten de auto, mondkapjes op in de auto, na de sessies alles laten doorluchten en desinfecteren.

Lees meer »

Werken als dialyseverpleegkundige tijdens covid-19 »

Hoe is de situatie in het ziekenhuis waar u momenteel werkt?Ivon Lijten, dialyseverpleegkundige: 'Er is veel onderling veel contact met andere dialyseverpleegkundigen op verschillende locaties en het is opvallend dat er weinig nierpatiënten en weinig dialyseverpleegkundigen besmet zijn met het coronavirus. In het begin waren de patiënten angstig en onzeker, maar de rust is inmiddels teruggekeerd.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier