Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Nier doneren mag niet: ter dood veroordeelde moet fit zijn voor executie

Door Jeroen van Setten 

Het verzoek van een veroordeelde kindermoordenaar om organen te doneren aan familieleden is door de rechtbank in Ohio afgewezen. De ter dood veroordeelde Ronald Phillips zou dan niet voldoende tijd meer hebben om te herstellen voor zijn executie deze zomer.  

De operatie zou volgens de uitspraak van gisteren voor morgen (23 maart) moeten plaatsvinden om herstel voor 2 juli te garanderen. Maar het lijkt er niet op dat Phillips dat gaat halen, dus verbood de rechtbank de donatie. De staat heeft de 'intentie het vonnis zeker ten uitvoer te leggen'.

Phillips (40) was twee maanden geleden gewaarschuwd voor de deadline van morgen. In november deed de man vlak voor ziin geplande executie een verzoek een nier aan zijn zus en misschien zelfs zijn hart aan zijn moeder te mogen doneren. Zijn verzoek werd door de gevangenisdirectie geweigerd, maar zijn executiedatum werd door Gouverneur John Kasich wel opgeschoven naar 2 juli 2014 om de staat de tijd te geven voor nader onderzoek.

Kasich wilde serieus laten nagaan of er mogelijkheden waren: 'Ik besef dat dit onbekend terrein is voor Ohio, maar als een ander leven kan worden gered door zijn bereidheid om zijn organen en weefsels doneren, dan moeten we toestaan ​​om dat te laten gebeuren,' zei Kasich indertijd.

In 1995 werd in Delaware aan een ter dood veroordeelde toegestaan ​​om een ​​nier te doneren aan zijn moeder. Na een succesvol beroep na de donatie, werd zijn doodvonnis veranderd in levenslang. Ronald Phillips werd ter dood veroordeeld voor de verkrachting en de dood in 1993 van de 3-jarige dochter van zijn vriendin.

sterren Gepubliceerd: zaterdag 22-03-2014
Bron: Fox news | Nog geen reacties
Moeilijk transplantabel? Nieuwe opties in zicht

Een klein deel van de nierpatiënten is hoog geïmmuniseerd. Dat betekent veel antistoffen in het bloed en daarmee nauwelijks kans op een transplantatie. Dialyse is dan vaak de enige optie. Maar… er is een computerprogramma ontwikkeld, dat mogelijk uitkomst biedt. Het is gebaseerd op het bestaande cross-overprogramma en er zijn extra opties ingebouwd voor het vinden van een (bijna) passende match met nierpatiënten met veel antistoffen.

Op dit moment wordt dit systeem alleen voor patiënten van het Erasmus MC ingezet. Erasmus MC is in gesprek met de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) om het programma,  Computerised Integration of Alternative kidney Transplantation (CIAT), landelijk in te zetten. Meer weten? Lees de nieuwste Wisselwerking, het tijdschrift van de Nierpatiënten Vereniging Nederland. U kunt het blad lezen door een gratis proefnummer aan te vragen, een abonnement te nemen of lid te worden van de NVN. Bij leden en abonnees ligt het nieuwe exemplaar op donderdag 15 oktober op de mat.

Een COVID-19 patiŽnt belangrijker dan iemand met kanker?  »

Ze oogt sterk, is intelligent en strijdbaar. Als ik haar vraag of ze bij de NVN vrijwilliger wil worden bij de werkgroep ADPKD, zegt ze tot mijn grote blijdschap 'ja'. Met haar aanwezigheid worden we versterkt door een collega die weet waar ze het over heeft, zich aantoonbaar heeft ingelezen in het ziektebeeld en communicatief sterk is. Als voormalig persvoorlichter en communicatieadviseur bij verschillende bedrijven kan ze haar vrouwtje staan. 'Maar nu zit ik in de WIA.

Lees meer »

Presentatie tweede boek Brenda de Coninck »

Op 3 september 2020 is het zo ver: de feestelijke presentatie van Ik zou het zo weer doen, het tweede boek van Brenda de Coninck uitgegeven door NierNieuws. Brenda zal het eerste exemplaar overhandigen aan dr. Meindert Crop, nefroloog in het UMCG, die een belangrijke rol heeft gespeeld in de totstandkoming van dit boek. Het boek is vanaf half september gratis beschikbaar voor nierpatiënten en donoren die het pretransplantatietraject doorlopen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier