Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Kees is geen kaas en echt zoutarm is het ook niet

Door Merel Dercksen 

Kees, goed voor je cholesterol. Maar intussen wordt het kaasalternatief buiten de slogan om ook gepromoot voor mensen die minder zout willen eten. Zelfs de Nierstichting heeft zich met deze reden aan de fabrikant verbonden. Ons idee? Als je kees lekker vindt, moet je het vooral eten. Ook als je evenveel kaas(alternatief) wilt blijven eten, maar minder verzadigde vetten binnen wilt krijgen: prima. Maar als het je puur om minder zout gaat, dan is er meer dan genoeg, en betere, keus aan kaas.

Kees mag geen kaas heten
Kees is een product dat op kaas lijkt, alleen zijn de melkvetten die van nature in kaas zitten, vervangen door een mix van plantaardige vetten. Vandaar de slogan 'goed voor je cholesterol'. Kees is er in twee varianten, gerijpt en extra gerijpt, die respectievelijk 9 en 9,3 gram verzadigd vet per ons bevatten. Dat is inderdaad, zoals de fabrikant zegt, ruim de helft minder dan in vergelijkbare 48+-kaas. Maar er is meer op de wereld dan belegen 48+-kaas. Kijken we in de NEVO-tabel, dan zien we dat er meerdere kazen zijn met een vergelijkbaar gehalte aan verzadigd vet. Maar met uitzondering van een paar kaassoorten die traditioneel weinig vet bevatten, zoals Leidse kaas, Friese nagelkaas of cottage cheese, gaat het vooral om vermagerde varianten van kazen die oorspronkelijk veel vetter zijn.

Beetje minder zout
Dan het zout. De twee varianten van kees bevatten 600 dan wel 640 mg natrium per ons. Ook dat is minder dan in belegen 48+-kaas, maar het verschil is minder groot dan bij het vet. Is dat nou weinig, 600 mg per ons? Dat ligt er natuurlijk aan waar je het mee vergelijkt. Als je net zo zout eet als de gemiddelde Nederlander en iets minder binnen wilt krijgen, is het een prima manier om je zoutinname iets te verlagen. Maar in een natriumarm dieet moet je met producten die deze hoeveelheid zout bevatten toch echt voorzichtig zijn.

Echte kazen prima alternatief voor kees
Zijn er alternatieven? Ja, als het puur om het zout gaat zijn er ruimschoots andere keuzes mogelijk, die soms zelfs veel minder zout zijn. Die laatste soorten passen echt in een zoutarm dieet, wat voor kees alleen geldt als je er af en toe niet meer dan een klein stukje van neemt. Wil je gevarieerd kaas eten met niet al te veel zout, dan kom je uit op bijvoorbeeld (met tussen haakjes de hoeveelheid natrium per ons): Leerdammer of Maasdammer (530), Gruyere (500), volvette Brie (457), Emmentaler (450), cottage cheese (370), Mozzarella (200) of zelfs zachte Mon Chou (179). En met een vergelijkbaar zoutgehalte als kees zijn er bijvoorbeeld nog Port Salut, Cheddar, Kernhemmer 60+, Bel Paese en smeerkazen als Paturain en Boursin.

Daarnaast zijn er natuurlijk ook kaassoorten waarvan een natriumarme variant bestaat. En sommige zelfkazende boeren verkopen (verse) kaas waar helemaal geen zout in zit.

Over smaak valt niet te twisten
Tot slot de smaak. Daar valt niets algemeens over te zeggen. Iedereen zal voor zichzelf moeten bepalen wat hij lekker vindt. En als de smaak van geen van bovenstaande kazen je bevalt, dan is er nog een oplossing: blijf gewoon lekker je volvette, bremzoute favoriet eten, maar dan de helft minder dan je gewend bent.

sterren Gepubliceerd: zaterdag 07-11-2015 | Reacties (5)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • Jos Sparreboom, Överum - Zweden
  14-11-2015 10:06

  Het gaat er mij om dat je gewoon in de supermarkt je keuzes kan maken, zonder allerlei opzoekwerk. Ik zit net onder of net boven het minimum zout in mijn bloed en kan mij een normaal geprijsde en de goedkoopste kaas permitteren. Er is hier ook dieetkaas te koop, maar dat hoef ik niet. Dit kan omdat ik ook bij alle andere producten precies dat kan kiezen met het minste zout. En de verschillen zijn soms erg groot, zelfs bij diepvries vis (4x zoveel dan de zelfde vis van een ander merk).

 • Hannie Piels, Leiden
  13-11-2015 16:19

  Het is ook mogelijk om op mijnnierinzicht in het dagboek een aantal kaassoorten in te vullen met dezelfde hoeveelheid (grammen), de rapportage geeft dan een mooi inzicht m.b.t. het natrium gehalte per portie.

 • Katja van Geffen , programmamanager Nierstichting
  09-11-2015 16:54

  Van de Nederlanders gebruikt 85% meer zout dan het aanbevolen maximum van 6 gram per dag. Het merendeel is zich hier niet van bewust. Als Nierstichting zetten we ons in om mensen inzicht te geven in hun zoutgebruik en in de boosdoeners in het dieet, we willen alternatieven aanreiken om het zoutgebruik te verminderen. Nierpatiënten zijn gebonden aan een streng natriumarm dieet. Voor hen ontwikkelen we speciale materialen om hen hierbij te helpen, zoals bijvoorbeeld het boek Eten met plezier (zie https://www.nierstichting.nl/etenmetplezier). Maar ook op de grote groep mensen met risico op nierschade, zoals mensen met hoge bloeddruk. Zout minderen is ook voor hen vaak niet makkelijk. Een stapsgewijze aanpak is belangrijk, elke gram minder telt. Daar kan een product als Kees bij helpen, maar er zijn zeker ook andere alternatieve kazen beschikbaar zoals omschreven in het artikel, of zelfs ander broodbeleg.

 • Arie van Rijswijk, Den Haag
  09-11-2015 12:08

  Er is ook zoutarme kaas op de markt en die heet Altena-kaas en wordt onder meer door grote supermarkten verkocht , waaronder Albert Heijn.

 • Jos Sparreboom, Överum - Zweden
  09-11-2015 09:02

  In veel landen is het verplicht om op het etiket te vermelden hoeveel vet en hoeveel zout het product bevat. Sterker nog, als er niet op het etiket staat hoeveel gram zout per 100 gram, dan komt het uit Nederland. Het is zelfs zo dat precies de zelfde Nederlandse kaas in Frankrijk wel de verplichte percentages vermeldt en in Nederland niet. Over onwil gesproken. Ik eet kaas met 17% vet, waarvan 11% verzadigd, 28% proteïne en 1,6% zout gewoon uit de supermarkt. Ik kan kiezen tussen 2 soorten. In Denemarken is de zelfde kaas te koop met 10% vet. Met worst zijn de verschillen nog veel groter. In Duitsland is worst te koop met weinig zout, tot aan 1% toe. Ik schat dat de Nederlandse worst tegen de 5% bevat. Het is trouwens een goed idee om bijvoorbeeld 1 maal per 2 weken over de grens boodschappen te doen. Dan weet je wat je koopt.
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier