Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Amerikaanse thuisdialyse-activiste overleden

Door Jeroen van Setten 

Foto; LinkedIn

De Amerikaanse Kathe LeBeau zal nooit meer voor het Witte Huis demonstreren om aan te dringen op meer thuisdialyse en niertransplantaties. Ze overleed maandag onverwacht aan de complicaties van een longembolie. De thuisdialysepatiënt LeBeau werd 55 jaar.

Kathe LeBeau, zelf al heel lang dialysepatiënt, roerde zich sterk in de patiëntenbeweging en maakte veel indruk bij professionele organisaties, met haar pleidooi voor meer thuisdialyse. Ze was onder veel meer  lid van de raad van bestuur van de Amerikaanse Vereniging van Nierpatiënten en van de Vereniging voor Thuisdialyse, Home Dialyzors United. Ook was ze directeur van de Northeast Kidney Foundation, een belangengroep in haar woonplaats in de staat New York.

Sinds vorig jaar trad LeBeau, onder de naam Kismet, regelmatig op als clown voor jonge nierpatiënten en Ronald McDonald-kinderen.  Een hobby die haar enorm opvrolijkte en met haar de vele patiëntjes waarvoor ze in die korte tijd optrad. Volgende week zou ze de gebeurtenissen rond de afsluiting van Niermaand 2014 leiden in de staat New York en in Washington DC. 

Haar as zal worden verstrooid voor de kust van Maine. Ze laat haar echtgenoot Loren en een uitgebreide familie achter.

sterren Gepubliceerd: donderdag 20-03-2014
Bron: Home Dialyzors United | Nog geen reacties
Nederland voert internationale database aan in strijd tegen COVID-19 bij nierpatiënten

Europese artsen en onderzoekers, onder Nederlandse aanvoering, hebben een internationale database opgezet. Hierin verzamelen ze gegevens van dialysepatiënten en getransplanteerden die met COVID-19 besmet zijn. Het doel is deze patiënten beter te kunnen behandelen.

Nierpatiënten behoren tot de risicogroep in de huidige pandemie. Hierbinnen zijn dialysepatiënten en degenen die afweeronderdrukkende medicatie slikken extra kwetsbaar. Het risico dat een infectie bij hen fataal afloopt, is reëel. Dr. Ron Gansevoort: 'We willen nagaan wat de prognose is van dialyse- en transplantatiepatiënten die COVID-19 positief zijn. Bovendien willen we nagaan wat risicofactoren zijn voor overlijden, in de hoop daaraan te kunnen sleutelen op korte termijn, zodat we prognose gunstig kunnen beïnvloeden.'

Er bestaat al een database met Europese gegevens over niervervangende therapie: de ERA-EDTA Registry. ERA-EDTA is de Europese organisatie die zich bezighoudt met ontwikkeling van kennis, onderzoek en scholing op het gebied van nierziekten, en voor dat doel ook jaarlijks een van de grootste nefrologiecongressen ter wereld organiseert. Deze database wordt gecoördineerd vanuit Amsterdam. Maar de gegevens hieruit zijn niet te herleiden op individueel niveau, wat voor de huidige crisis wel nodig is.

Lees meer »

Het kan altijd erger »

'Wat gaan we doen?' De ochtendzon gluurt langs de zijkant van de gordijnen en verlicht de slaapkamer een beetje. Mijn man zucht. 'Tja' begint hij: 'anderhalve meter afstand houden lukt niet in de auto. Dat betekent dat ik moet stoppen met de traumabegeleidingen.' Ik draai mijn hoofd terug en staar naar de vensterbank. 'Dat heeft nogal wat consequenties' zeg ik somber. Hij knikt. 'Ik krijg nu al afmeldingen en verzoeken om begeleidingen tijdelijk te stoppen.' Ik zucht.

Lees meer »

Advies voor afweeronderdrukkers tijdens corona »

De richtlijncommissie van de Nederlandse Federatie voor Nefrologie (NFN) heeft een advies opgesteld voor de behandeilng met medicijnen van nier(transplantatie)patiënten tijdens de coronacrisis. De titel van het advies is 'Starten en aanpassen van immuunsuppressie voor nefrologische aandoeningen tijdens SARS-CoV2-epidemie'.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier