Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Sri Lanka verbiedt veelgebruikt bestrijdingsmidddel dat nierfalen veroorzaakt

Door Jeroen van Setten 

Sri Lanka heeft naar aanleiding van recent onderzoek het gebruik van glyfosaat verboden. Glyfosaat is de werkzame stof in het veelgebruikte herbicide RoundUp van Monsanto. Uit onderzoek is recent gebleken dat de epidemie van nierfalen in het land een gevolg is van het jarenlang spuiten met het middel.

RoudUp is het meest verkochte bestrijdingsmiddel ter wereld. Dat is mede het geval omdat tot voor kort gedacht werd dat het relatief veilig is voor de mens. Maar dat blijkt helaas niet zo te zijn. Doordat het middel complexen vormt met (zware) metalen uit water of kunstmest, die slecht afbreekbaar zijn, veroorzaakt het op termijn ernstige nierschade.

Het onderzoek dat aanleiding is voor het verbod levert op zich geen nieuw wetenschappelijk bewijs. Het is een theorie dat het gebruik van glyfosaat in gebieden met zware metalen in het drinkwater chronische nierziekte veroorzaakt. Monsanto bestrijdt die theorie.

Volgens Ineke Wesseling, van het Program on Work, Environment and Health in Central America (SALTRA) zal een verbod het probleem niet helemaal oplossen. In een reactie op een artikel over het verbod zegt ze dat het tijdstip waarop de toepassing op grote schaal van glyfosaat begon, niet overeenkomt met het begin van de epidemie in Midden-Amerika. De epidemie was toen (in de jaren 80) al aan de gang. Volgens Wesseling moeten er dus meer factoren een rol spelen die elkaar bovendien onderling beïnvloeden.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 18-03-2014
Bron: The Center for Public Integrity | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Voeding en dieet bij kinderen met een nierziekte »

Hoe zorg je ervoor dat kinderen en jongeren zich aan hun dieet houden? En wat doe je als kinderen door hun ziekte en dieet zo'n afkeer van eten hebben gekregen dat ze helemaal niet meer willen eten? Gelukkig zijn er diëtisten die de ouders en het kind kunnen begeleiden. Ze gaan met elkaar in gesprek en kiezen samen een passende behandeling om de nierfunctie zo lang mogelijk stabiel te houden. De achteruitgang van de nierfunctie is soms te vertragen door te letten op voeding.

Lees meer »

Bijscholing voeding en leefstijl »

Beterschappen organiseert maandag 20 januari vanaf 14.30 uur een bijscholing voor zorgprofessionals. De titel van de bijscholing is 'Naar een effectievere ondersteuning bij voeding en leefstijlveranderingen voor nierpatiënten'. De bijeenkomst vindt plaats in Arnhem. Tijdens deze bijscholing voor zorgverleners zullen de laatste inzichten worden gedeeld over gezonde voeding en leefstijl voor alle fasen van nierschade. Ook zal dr.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier