Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Nierstichting geeft nieuwe folders uit

Door Redactie NierNieuws 

De Nierstichting heeft ter gelegenheid van World Kidney Day samen met de Nierpatiënten Vereniging Nederland drie nieuwe folders uitgebracht. Een belangrijke ambitie van de Nierstichting is nierschade voorkomen. Met de brochures investeert de organisatie hierin.

Vaak krijgen de aandoeningen die de oorzaak zijn van nierschade - hoge bloeddruk, diabetes en hart- en vaatziekten – meer aandacht van de patiënt en arts, dan het risico op nierschade zelf, aldus de Nierstichting. Ook over het belang van gezonde nieren is veel onbekendheid en weinig bewustzijn bij het publiek. Daarom vindt de Nierstichting voorlichting over basale onderwerpen nodig en de nieuwe voorlichtingsbrochures 'Hoe werken uw nieren', 'De behandeling van chronische nierschade' en 'Nieren, hoge bloeddruk en diabetes', dragen hieraan bij.

De folders zijn geschreven voor het algemene publiek, nierpatiënten en hun naasten. De serie vervangt een aantal delen van de oude rode serie van de Nierstichting. In de toekomst volgen er nog meer uitgaven in deze gezamenlijke voorlichtingsserie van de Nierstichting en de NVN. De folders zijn zowel digitaal als op papier beschikbaar; de papieren versies komen onder andere via informatiebalies en folderrekken bij de doelgroep. Ook tijdens bijeenkomsten voor professionals (zoals de Nefrologiedagen), en via vakbladen waaronder die van Praktijkondersteuners, wil de Nierstichting de bekendheid met deze nieuwe folders vergroten. 

Belangstellenden kunnen de folder downloaden of bestellen via www.nierstichting.nl/folders.

sterren Gepubliceerd: donderdag 13-03-2014 | Nog geen reacties
Rituximab net zo goed als ciclosporine bij membraneuze nefropathie

B-cellen (een bepaald type witte bloedcel) spelen een rol bij het ontstaan van de nierziekte membraneuze nefropathie (MN). Omdat het medicijn rituximab specifiek op B-cellen aangrijpt, leek het Amerikaanse onderzoekers niet onvoorstelbaar dat dit net zo goed werkt voor patiënten met MN als ciclosporine. Ze hebben dit onderzocht in de MENTOR-studie.

In totaal 130 patiënten met een eiwitverlies met de urine van minimaal 5 gram per dag, dat is een forse hoeveelheid, en een niet al te slechte nierfunctie, hebben meegedaan aan de studie. Zij kregen ofwel twee keer een infuus met rituximab, wat zo nodig na zes maanden herhaald werd, ofwel een jaar lang dagelijks een capsule ciclosporine. Na een en na twee jaar hebben de onderzoekers bekeken hoeveel patiënten geen eiwitverlies meer hadden en bij hoeveel het niet verdwenen was, maar wel verminderd.

Lees meer »

Mantelzorgers zwaarder belast bij oudere dialysepatiënten »

Er zijn steeds meer aanwijzingen dat starten met dialyseren op hogere leeftijd niet per se leidt tot een langer leven. Daarentegen kan het wel problemen met zich meebrengen, zowel voor de patiënt als voor de mantelzorger. Ouderen moeten een weloverwogen keuze kunnen maken tussen wel of niet starten met dialyse op basis van hun persoonlijke voorkeur, vindt Namiko Goto. Zij is geriater in opleiding en doet onderzoek naar de geriatrische problemen bij oudere patiënten met nierfalen.

Lees meer »

De Tac-arm... »

‘Zullen we over drie maanden afspreken?’ vraag ik. Ik heb het gevoel dat het nu wel kan. Na twee jaar van zoeken, aanpassen, controleren en verfijnen, ben ik perfect ingesteld. Marnix kijkt mij in de spreekkamer aan. Hij zit aan de andere kant van de tafel en schuift even met zijn muis over zijn bureau, terwijl hij de uitslagen op het scherm controleert. ‘Dat wilde ik ook al voorstellen’ glimlacht hij. Mooi, denk ik.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier