Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Nierstichting geeft nieuwe folders uit

Door Redactie NierNieuws 

De Nierstichting heeft ter gelegenheid van World Kidney Day samen met de Nierpatiënten Vereniging Nederland drie nieuwe folders uitgebracht. Een belangrijke ambitie van de Nierstichting is nierschade voorkomen. Met de brochures investeert de organisatie hierin.

Vaak krijgen de aandoeningen die de oorzaak zijn van nierschade - hoge bloeddruk, diabetes en hart- en vaatziekten – meer aandacht van de patiënt en arts, dan het risico op nierschade zelf, aldus de Nierstichting. Ook over het belang van gezonde nieren is veel onbekendheid en weinig bewustzijn bij het publiek. Daarom vindt de Nierstichting voorlichting over basale onderwerpen nodig en de nieuwe voorlichtingsbrochures 'Hoe werken uw nieren', 'De behandeling van chronische nierschade' en 'Nieren, hoge bloeddruk en diabetes', dragen hieraan bij.

De folders zijn geschreven voor het algemene publiek, nierpatiënten en hun naasten. De serie vervangt een aantal delen van de oude rode serie van de Nierstichting. In de toekomst volgen er nog meer uitgaven in deze gezamenlijke voorlichtingsserie van de Nierstichting en de NVN. De folders zijn zowel digitaal als op papier beschikbaar; de papieren versies komen onder andere via informatiebalies en folderrekken bij de doelgroep. Ook tijdens bijeenkomsten voor professionals (zoals de Nefrologiedagen), en via vakbladen waaronder die van Praktijkondersteuners, wil de Nierstichting de bekendheid met deze nieuwe folders vergroten. 

Belangstellenden kunnen de folder downloaden of bestellen via www.nierstichting.nl/folders.

sterren Gepubliceerd: donderdag 13-03-2014 | Nog geen reacties
NN TV: De calciumpoortwachter TRPV5 in beeld

Onderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen zijn erin geslaagd de structuur van het ionkanaal TRPV5 in beeld te brengen. Dit eiwit bevindt zich in niercellen en regelt hoeveel calcium de cellen in en uit gaat. Dr. Jenny van der Wijst en Mark van Goor MSc vertellen hoe ze tot deze doorbraak zijn gekomen.

Vrouwen- en mannennieren verschillen genetisch »

Amerikaanse onderzoekers hebben de nieren van muizen ontleed tot op cel-niveau, en de daaruit verkregen gegevens opgeslagen in een database, die online doorzoekbaar is. Deze database is een eerste stap op weg naar stamceltherapie om nierweefsel te genereren voor patiënten die dat weefsel als gevolg van een nierziekte zijn verloren.

Lees meer »

Promotie: Hoge bloeddruk tijdens zwangerschap »

Wereldwijd zijn er meer dan 200 miljoen zwangerschappen per jaar. In 10 procent hiervan treedt een verhoogde bloeddruk bij de moeder (HDP) op. Dit kan leiden tot pre-eclampsie en epileptische aanvallen en veroorzaakt 14 procent van de moedersterfte en 10 procent van de doodgeboortes. Thomas Pereira Bernardes heeft hier promotie-onderzoek naar gedaan. Hij richt zich in het eerste deel van zijn proefschrift op de vraag welke vrouwen waarschijnlijk kunnen profiteren van effectieve HDP-preventie.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier