Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Minder antibiotica na niersteenoperatie werkt net zo goed

Door Merel Dercksen 

In Amerikaanse ziekenhuizen worden na een niersteenoperatie vaak tot wel een week lang antibiotica gegeven. Tegen infecties. En dat terwijl de richtlijn die urologen zelf hebben opgesteld, aangeeft dat 24 uur genoeg is. Artsen van Harvard hebben de twee methodes vergeleken, en komen tot de conclusie dat een kortdurende kuur inderdaad niet meer urineweginfecties lijkt op te leveren.

Soms wordt een niersteen operatief verwijderd, bijvoorbeeld via een buisje dat in de flank gestoken wordt, door de huid heen tot in de nier. Deze methode brengt een risico op een bacteriële infectie met zich mee. Daarom worden er altijd uit voorzorg antibiotica gegeven. In sommige ziekenhuizen heeft men de neiging om maar flink veel te geven, om elk risico op infectie uit te sluiten. Maar overvloedig gebruik van antibiotica heeft andere nadelen, zoals groeiende resistentie van ziekteverwekkers.

De Vereniging van Amerikaanse Urologen stelt in haar richtlijn dat er redelijk sterk bewijs is dat maximaal 24 uur antibiotica genoeg is tegen infecties. Artsen van het Massachusetts General Hospital (Harvard) hebben getest of er verschillen zijn met de daar gebruikelijke, dagenlange, duur van de antibioticakuur. Ze hebben hun onderzoek uitgevoerd onder patiënten die niet eerder urineweginfecties hadden gehad.

De eerste groep, van 52 patiënten, kreeg maximaal 24 uur na de operatie antibiotica toegediend. De tweede groep, van 30 patiënten, kreeg dat vijf tot zeven dagen lang, de meesten een combinatie van twee middelen. In beide groepen kreeg een aantal patiënten koorts in de eerste drie dagen, maar bij slechts een (in de groep met de lange kuur) was sprake van bacteriegroei in een urinekweek, zonder verdere uitbreiding naar het bloed. In de eerste twee weken na de operatie hoefde geen van alle patiënten behandeld te worden voor een urineweginfectie.

De onderzoekers concluderen dat op basis van dit relatief kleine onderzoek gesteld zou kunnen worden dat het volgen van de richtlijn niet leidt tot meer infecties.

sterren Gepubliceerd: maandag 28-09-2015
Bron: Journal of Urology | Nog geen reacties
Het kan altijd erger

'Wat gaan we doen?' De ochtendzon gluurt langs de zijkant van de gordijnen en verlicht de slaapkamer een beetje. Mijn man zucht. 'Tja' begint hij: 'anderhalve meter afstand houden lukt niet in de auto. Dat betekent dat ik moet stoppen met de traumabegeleidingen.' Ik draai mijn hoofd terug en staar naar de vensterbank. 'Dat heeft nogal wat consequenties' zeg ik somber. Hij knikt. 'Ik krijg nu al afmeldingen en verzoeken om begeleidingen tijdelijk te stoppen.' Ik zucht. Snappen doe ik het wel, maar leuk is anders. Als eigen ondernemer ondervinden we meteen gevolgen van de corona-pandemie die net door de WHO is onderkend. 'Bovendien wil ik ook voorzichtig zijn voor jou. Je behoort per slot van rekening tot de risicogroep.'

Lees meer »

Advies voor afweeronderdrukkers tijdens corona »

De richtlijncommissie van de Nederlandse Federatie voor Nefrologie (NFN) heeft een advies opgesteld voor de behandeilng met medicijnen van nier(transplantatie)patiënten tijdens de coronacrisis. De titel van het advies is 'Starten en aanpassen van immuunsuppressie voor nefrologische aandoeningen tijdens SARS-CoV2-epidemie'.

Lees meer »

Nieuwe apps helpen bij corona-management »

Nu besmettingen met Covid-19 (corona) serieuze sociale gevolgen hebben en tot een zware belasting van de zorgsector hebben geleid, duiken er verschillende apps op die hier een beetje verlichting in proberen te brengen. Het doel is steeds in grote lijnen: zorgen dat mensen met verdachte symptomen tijdig contact opnemen met een zorgverlener, maar ook dat mensen met een gewone verkoudheid, dat niet onnodig doen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier