Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Beursgong op World Kidney Day door NVN

Door Redactie NierNieuws 

Op donderdag 13 maart zal NierNieuws columniste Brenda de Coninck namens de Nierpatiënten Vereniging Nederland (NVN) op Beursplein 5 op de gong slaan. Daarmee start ze de handel in aandelen en tegelijkertijd World Kidney Day 2014. Mirjam de Graaff, zus van de overleden oprichter van omroep BNN, Bart de Graaff, neemt dan het eerste exemplaar van het wachtkamermagazine ReiNIER, in ontvangst uit handen van NVN directeur Hans Bart.

Het gratis wachtkamermagazine ReiNIER over leven met (beginnende) nierschade, zal die dag meteen al worden verspreid op diverse plaatsen in het land. Later moet het zijn weg vinden naar de wachtkamers. Er is volop informatie in te vinden over wat leven met een nierziekte betekent. Met tips en praktische informatie op het gebied van bijvoorbeeld werk, voeding, onderzoek, vermoeidheid en eigen inbreng. En met veel ervaringsverhalen, onder andere van Mirjam de Graaff.

Dit jaar is er tijdens WKD extra aandacht voor mensen die op latere leeftijd nierproblemen krijgen. Onder ouderen komen diabetes en hoge bloeddruk steeds vaker voor; aandoeningen die schadelijk kunnen zijn voor de nieren. Steeds meer mensen krijgen daardoor te maken met nierziekte. In eerste instantie vaak ongemerkt. Alert zijn op de achteruitgang van de nierfunctie en weten hoe je goed voor je nieren zorgt, is daarom, zeker op latere leeftijd, heel belangrijk.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 04-03-2014 | Nog geen reacties
Nederland voert internationale database aan in strijd tegen COVID-19 bij nierpatiënten

Europese artsen en onderzoekers, onder Nederlandse aanvoering, hebben een internationale database opgezet. Hierin verzamelen ze gegevens van dialysepatiënten en getransplanteerden die met COVID-19 besmet zijn. Het doel is deze patiënten beter te kunnen behandelen.

Nierpatiënten behoren tot de risicogroep in de huidige pandemie. Hierbinnen zijn dialysepatiënten en degenen die afweeronderdrukkende medicatie slikken extra kwetsbaar. Het risico dat een infectie bij hen fataal afloopt, is reëel. Dr. Ron Gansevoort: 'We willen nagaan wat de prognose is van dialyse- en transplantatiepatiënten die COVID-19 positief zijn. Bovendien willen we nagaan wat risicofactoren zijn voor overlijden, in de hoop daaraan te kunnen sleutelen op korte termijn, zodat we prognose gunstig kunnen beïnvloeden.'

Er bestaat al een database met Europese gegevens over niervervangende therapie: de ERA-EDTA Registry. ERA-EDTA is de Europese organisatie die zich bezighoudt met ontwikkeling van kennis, onderzoek en scholing op het gebied van nierziekten, en voor dat doel ook jaarlijks een van de grootste nefrologiecongressen ter wereld organiseert. Deze database wordt gecoördineerd vanuit Amsterdam. Maar de gegevens hieruit zijn niet te herleiden op individueel niveau, wat voor de huidige crisis wel nodig is.

Lees meer »

Het kan altijd erger »

'Wat gaan we doen?' De ochtendzon gluurt langs de zijkant van de gordijnen en verlicht de slaapkamer een beetje. Mijn man zucht. 'Tja' begint hij: 'anderhalve meter afstand houden lukt niet in de auto. Dat betekent dat ik moet stoppen met de traumabegeleidingen.' Ik draai mijn hoofd terug en staar naar de vensterbank. 'Dat heeft nogal wat consequenties' zeg ik somber. Hij knikt. 'Ik krijg nu al afmeldingen en verzoeken om begeleidingen tijdelijk te stoppen.' Ik zucht.

Lees meer »

Advies voor afweeronderdrukkers tijdens corona »

De richtlijncommissie van de Nederlandse Federatie voor Nefrologie (NFN) heeft een advies opgesteld voor de behandeilng met medicijnen van nier(transplantatie)patiënten tijdens de coronacrisis. De titel van het advies is 'Starten en aanpassen van immuunsuppressie voor nefrologische aandoeningen tijdens SARS-CoV2-epidemie'.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier