Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Wel of niet afklemmen maakt weinig uit voor nierfunctie na nieroperatie

Door Gerard Kok 

Bij partiŽle nefrectomie wordt een gedeelte van een nier weggehaald, meestal om een tumor die zich in de nier bevindt te verwijderen. Het is vooralsnog onduidelijk welke factoren een rol spelen in het al dan niet goed functioneren van de nier na afloop van de operatie, en hoe die samenhangen. Uit Amerikaans onderzoek blijkt nu dat 'ischemische modaliteit' (de wijze waarop tijdens de operatie de doorbloeding van de nier wordt geregeld) waarschijnlijk geen belangrijke factor is, hoewel dat wel werd vermoed.

niercelcarcinoom; bron: wikipedia

De onderzoekers keken naar 347 patiŽnten die partiŽle nefrectomie hadden ondergaan. Daarbij werd gebruik gemaakt van drie ischemische modaliteiten: warme ischemie, koude ischemie, en geen ischemie. Tijdens warme ischemie is de bloedtoevoer naar de nier afgesloten, maar blijft het orgaan wel op temperatuur. Bij koude ischemie wordt de nier gekoeld. Dit is in principe beter, omdat de stofwisseling in de nier door de lage temperatuur is vertraagd, en eventuele schadelijke processen dan ook langzamer verlopen. Bij geen ischemie (nefrectomie zonder klemmen) wordt de bloedtoevoer niet onderbroken. Dat is beter voor het orgaan, maar er is wel een groter risico op groter bloedverlies. Deze wijze van opereren wordt daarom vaak met behulp van robots gedaan; een chirurg met een robotarm snijdt preciezer dan een chirurg zonder.

Uit het Amerikaanse onderzoek, waarbij de deelnemers gemiddeld drie jaar werden gevolgd, bleek echter dat de keuze voor een bepaalde ischemische modaliteit weinig gevolgen had op het functioneren van de geopereerde nier. Veel belangrijker voor het uiteindelijke resultaat bleek de complexiteit van de tumor.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 14-03-2014
Bron: Canadian Journal of Urology | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier