Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Wel of niet afklemmen maakt weinig uit voor nierfunctie na nieroperatie

Door Gerard Kok 

Bij partiŽle nefrectomie wordt een gedeelte van een nier weggehaald, meestal om een tumor die zich in de nier bevindt te verwijderen. Het is vooralsnog onduidelijk welke factoren een rol spelen in het al dan niet goed functioneren van de nier na afloop van de operatie, en hoe die samenhangen. Uit Amerikaans onderzoek blijkt nu dat 'ischemische modaliteit' (de wijze waarop tijdens de operatie de doorbloeding van de nier wordt geregeld) waarschijnlijk geen belangrijke factor is, hoewel dat wel werd vermoed.

niercelcarcinoom; bron: wikipedia

De onderzoekers keken naar 347 patiŽnten die partiŽle nefrectomie hadden ondergaan. Daarbij werd gebruik gemaakt van drie ischemische modaliteiten: warme ischemie, koude ischemie, en geen ischemie. Tijdens warme ischemie is de bloedtoevoer naar de nier afgesloten, maar blijft het orgaan wel op temperatuur. Bij koude ischemie wordt de nier gekoeld. Dit is in principe beter, omdat de stofwisseling in de nier door de lage temperatuur is vertraagd, en eventuele schadelijke processen dan ook langzamer verlopen. Bij geen ischemie (nefrectomie zonder klemmen) wordt de bloedtoevoer niet onderbroken. Dat is beter voor het orgaan, maar er is wel een groter risico op groter bloedverlies. Deze wijze van opereren wordt daarom vaak met behulp van robots gedaan; een chirurg met een robotarm snijdt preciezer dan een chirurg zonder.

Uit het Amerikaanse onderzoek, waarbij de deelnemers gemiddeld drie jaar werden gevolgd, bleek echter dat de keuze voor een bepaalde ischemische modaliteit weinig gevolgen had op het functioneren van de geopereerde nier. Veel belangrijker voor het uiteindelijke resultaat bleek de complexiteit van de tumor.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 14-03-2014
Bron: Canadian Journal of Urology | Nog geen reacties
Afweerweb uit witte bloedcel speelt belangrijke rol in auto-immuunziekten

Door Rosa Wouda - Een interview met arts-onderzoeker Laura van Dam uit het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) over haar onderzoek naar de rol van NETs (neutrofiel extracellulaire traps) in de pathofysiologie van ANCA-geassocieerde vasculitis (AAV) en Systemische Lupus Erythematosus (SLE). Laura heeft biomedische wetenschappen gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam en heeft daarna via het SUMMA traject in Utrecht haar opleiding tot arts afgerond. Ze werkt nu sinds vier jaar als arts-onderzoeker bij de afdeling nefrologie onder leiding van nefroloog dr. Onno Teng. Aansluitend bij haar achtergrond als biomedisch wetenschapper en arts, richt zij zich met name op translationeel onderzoek waarbij ze onderzoek in het lab combineert met klinisch onderzoek om zo de vertaalslag te maken naar de patiŽnt.

Lees meer »

Bioreactor als onderdeel van kunstnier bij varken ingebracht »

Amerikaanse onderzoekers zijn er in geslaagd een prototype van een 'bioreactor' die menselijke niercellen bevat, in varkens te implanteren. Deze bioreactor veroorzaakte geen afweerreactie, en ook werden er geen bloedpropjes gevormd. Dit is een belangrijke stap om zo'n bioreactor ook voor mensen geschikt te maken. Het tekort aan donornieren is een groot probleem; in de Verenigde Staten staan 100.000 nierpatiënten op de wachtlijst voor een nieuwe nier, terwijl er jaarlijks ongeveer 21.

Lees meer »

Ieder genetisch profiel eigen nierdieet »

In hoeverre je dieet bijdraagt aan aan de conditie van je nieren is mogelijk genetisch bepaald, zo blijkt uit recent Amerikaans onderzoek. NierpatiŽnten die een bepaald gen missen, hebben er misschien baat bij veel broccoli in hun dieet op te nemen. De onderzoekers verwijderden bij onderzoeksmuizen het Glutathione S-transferase mu-1 (GSTM1) gen. Die muizen kregen vervolgens vaker last van hoge bloeddruk en nierproblemen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier