Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Sterven is eigenlijk de grootste bevrijding'

Door Redactie NierNieuws 

Vannacht is op 77-jarige leeftijd Jan Hoet overleden. Hoet was een groot kenner van hedendaagse kunst, en is beroemd geworden door alles wat hij ondernam om zo veel mogelijk mensen hiermee kennis te laten maken. Hij was hier zo succesvol in, dat hij de bijnaam 'Vlaamse kunstpaus' kreeg. Sinds hij nierkanker heeft gehad, was hij dialysepatiënt.

De man met negen levens is toch geveld. Hoewel Hoet dialyseerde en de pensioengerechtigde leeftijd ruim gepasseerd was, was hij nog altijd heel actief in de kunstwereld. Hij reisde daarvoor heen en weer tussen België, waar hij het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst (SMAK) in Gent oprichtte, en Duitsland, waar hij ook museumdirecteur geweest is en aanzien had verworven. Afgelopen jaar was hij zelfs regelmatig in China, de dialyse moest dan maar 's nachts tussendoor. Een half jaar geleden ging dat al eens mis toen hij bij een poging het vliegtuig hiervoor te halen instortte, hij bleek een longinfectie te hebben. Hoet overleefde hartinfarcten en een hersenbloeding.

Ziekte vond hij maar niks. Hij zei daar eens over: 'Ziek zijn is vervelend, maar een zieke bezoeken is nog veel erger. Daarom moet de zieke altijd opener en genereuzer zijn dan zijn visite.' Dat loste hij op door zijn ziekenbezoek wanneer mogelijk champagne te schenken. Hoets gezondheid zat hem in de weg bij alle plannen die hij wilde uitvoeren, maar hij weigerde zich daardoor ook maar iets meer te laten beperken dan strikt noodzakelijk. Hoewel hij wel eens gezegd heeft dat 'sterven de grootste bevrijding is', was hij er ook heel stellig in dat hij zich niet als een zieke ging gedragen: 'Liever sterven op het veld dan in een bed'.

Dat laatste is hem niet gelukt, maar het heeft niet veel gescheeld.

In het najaar van 2014 zal in Oostende de manifestatie De Zee van Jan Hoet plaatsvinden, een eerbetoon aan de man die kunst naar de mensen bracht. Hij werkte hier zelf nog aan, tot vandaag zou het een 'gewone' tentoonstelling over de zee zijn. Er is een openbaar online rouwregister voor Jan Hoet geopend.

sterren Gepubliceerd: donderdag 27-02-2014 | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • Wim Krijbolder
    28-02-2014 22:46

    Een prachtig mens
Nederland voert internationale database aan in strijd tegen COVID-19 bij nierpatiënten

Europese artsen en onderzoekers, onder Nederlandse aanvoering, hebben een internationale database opgezet. Hierin verzamelen ze gegevens van dialysepatiënten en getransplanteerden die met COVID-19 besmet zijn. Het doel is deze patiënten beter te kunnen behandelen.

Nierpatiënten behoren tot de risicogroep in de huidige pandemie. Hierbinnen zijn dialysepatiënten en degenen die afweeronderdrukkende medicatie slikken extra kwetsbaar. Het risico dat een infectie bij hen fataal afloopt, is reëel. Dr. Ron Gansevoort: 'We willen nagaan wat de prognose is van dialyse- en transplantatiepatiënten die COVID-19 positief zijn. Bovendien willen we nagaan wat risicofactoren zijn voor overlijden, in de hoop daaraan te kunnen sleutelen op korte termijn, zodat we prognose gunstig kunnen beïnvloeden.'

Er bestaat al een database met Europese gegevens over niervervangende therapie: de ERA-EDTA Registry. ERA-EDTA is de Europese organisatie die zich bezighoudt met ontwikkeling van kennis, onderzoek en scholing op het gebied van nierziekten, en voor dat doel ook jaarlijks een van de grootste nefrologiecongressen ter wereld organiseert. Deze database wordt gecoördineerd vanuit Amsterdam. Maar de gegevens hieruit zijn niet te herleiden op individueel niveau, wat voor de huidige crisis wel nodig is.

Lees meer »

Het kan altijd erger »

'Wat gaan we doen?' De ochtendzon gluurt langs de zijkant van de gordijnen en verlicht de slaapkamer een beetje. Mijn man zucht. 'Tja' begint hij: 'anderhalve meter afstand houden lukt niet in de auto. Dat betekent dat ik moet stoppen met de traumabegeleidingen.' Ik draai mijn hoofd terug en staar naar de vensterbank. 'Dat heeft nogal wat consequenties' zeg ik somber. Hij knikt. 'Ik krijg nu al afmeldingen en verzoeken om begeleidingen tijdelijk te stoppen.' Ik zucht.

Lees meer »

Advies voor afweeronderdrukkers tijdens corona »

De richtlijncommissie van de Nederlandse Federatie voor Nefrologie (NFN) heeft een advies opgesteld voor de behandeilng met medicijnen van nier(transplantatie)patiënten tijdens de coronacrisis. De titel van het advies is 'Starten en aanpassen van immuunsuppressie voor nefrologische aandoeningen tijdens SARS-CoV2-epidemie'.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier