Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

In ontwikkeling: het dialysehorloge

Door Merel Dercksen 

De nieuwe draagbare kunstnier die onder andere in Nederland ontwikkeld wordt, is gebaseerd op absorptie van afvalstoffen door nanomateriaal. Hierdoor is er vele malen minder spoelvloeistof nodig. Japanse onderzoekers werken aan een vergelijkbaar proces: zij gebruiken zeolieten. Een stof die creatinine opneemt hebben ze inmiddels ontwikkeld, nu werken ze aan een hulpmiddel waarmee de stof ook echt door nierpatiënten gebruikt kan worden.

Zeolieten vormen een groep mineralen met uiteenlopende eigenschappen. Een daarvan is het grote absorberende vermogen. Maar ook de per zeoliet kenmerkende structuur met kanaaltjes met een vaste doorsnee kent een toepassing die voor dialyse interessant is: de 'moleculaire zeef' uit de industrie kan bij dialyse gebruikt worden om een specifieke stof te absorberen. Zeolieten komen in de vrije natuur voor, maar er bestaan ook synthetische vormen van.

Wetenschappers van het National Institute of Materials Science in Ibaraki, Japan, hebben een nanomateriaal ontwikkeld dat bestaat uit een combinatie van een zeoliet en een polymeer, poly(ethyleen-co-vinylalcohol). Deze stof is door het gebeuikte zeoliet goed in staat om creatinine te absorberen, en het polymeer biedt de benodigde matrixstructuur. Daarnaast zorgt deze stof ervoor dat het zeoliet niet langzaam oplost in het bloed van de patiënt. Door de omhulling met polymeer blijkt de opnamecapaciteit van het zeoliet af te nemen, maar die bedraagt nog altijd twee derde van die van vrij zeoliet.

Volgens onderzoeksleider Mitsuhiro Ebara was de grootste uitdaging om een stof te ontwerpen die hydrofiel is, maar niet in water oplost. Nu dat gelukt is en de opnamecapaciteit gemeten is, hebben Ebara en zijn collega's berekend dat er 16 gram van de nanocomposiet nodig is om de hoeveelheid creatinine die een mens in een dag produceert, te absorberen.

De onderzoekers zien hun product als een serieuze kandidaat om gangbare dialyse te vervangen, vooral in ontwikkelingslanden en rampgebieden. Om het daadwerkelijk toepasbaar te maken zetten ze hun onderzoek voort in twee richtingen. De eerste is het ontwerpen van stoffen die andere uremische toxines uit het bloed kunnen filteren: alleen creatinine verwijderen is niet genoeg. De tweede is de ontwikkeling van een hulpstuk ter grootte van een horloge waar de absorberende stof in is verwerkt. De idee is dat hulpstuk aan te sluiten op de shunt van een dialysepatiënt, zodat de verbinding met de bloedbaan ontstaat en het zeoliet zijn zuiverende werking kan uitoefenen.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 25-02-2014
Bron: Biomaterials Sience | Nog geen reacties
Risico op hoge bloeddruk stijgt na nierdonatie

Donoren van een nier lopen een hoger risico hypertensie te ontwikkelen dan vergelijkbare, gezonde niet-donoren. Dit blijkt uit een recent onderzoek, uitgevoerd aan de Johns Hopkins universiteit (Baltimore, VS, iets ten noordoosten van Washington DC).

De onderzoekers bekeken de gegevens van 1295 levende donoren, gemiddeld 6 jaar na hun nierdonatie, en zetten die af tegen de gegevens van 8233 gezonde niet-donoren. Uit deze gegevens bleek dat donoren over het geheel genomen 19% meer kans liepen hypertensie (hoge bloeddruk) te krijgen. Voor zwarte donoren was dit getal zelfs 27%. Daarnaast ging de eGFR (filtratiesnelheid, maat voor de nierfunctie) van donoren niet meer omhoog nadat was vastgesteld dat ze hypertensie hadden ontwikkeld.

Normaal gaat de GFR van een donor onmiddellijk na de donatie omlaag (want er is minder nierweefsel om de nierfunctie te vervullen), om daarna langzaam maar zeker weer te stijgen; hoewel ik ook bronnen kan vinden die claimen dat de eGFR van donoren langzaam daalt als gevolg van het normale verouderingsproces (na de initiële daling na de donatie). Maar volgens deze onderzoekers hoort de eGFR van donoren langzaam maar gestaag weer te stijgen, en vlakte deze stijging af bij donoren die hoge bloeddruk kregen.

Lees meer »

Nierfunctie ernstig zieke kinderen beter meten »

Door Anne Schijvens - Een interview met arts-onderzoeker Nori Smeets uit het Radboudumc in Nijmegen over haar onderzoek naar de nierfunctie bij kritisch zieke kinderen. Nori is, na haar studie geneeskunde aan de Radboud Universiteit, in april 2018 gestart met haar promotieonderzoek bij de afdeling Farmacologie & Toxicologie in het Radboudumc. Zij voert haar onderzoek uit onder begeleiding van prof. dr. Saskia de Wildt, kinderarts-intensivist & klinisch farmacoloog en dr.

Lees meer »

Hiv-donornieren functioneren boven verwachting »

Relatief veel Zuid-Afrikaanse Hiv-patiënten die een donornier hadden ontvangen van een overleden Hiv-patiënt waren vijf jaar na de transplantatie nog in leven, en ook hun donornier was niet afgestoten. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd in Zuid-Afrika, waar men ongeveer tien jaar geleden begon met het transplanteren van nieren van Hiv-patiënten naar andere Hiv-patiënten.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier