Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

NierpatiŽnten lopen vijftig procent meer kans op dementie

Door Jeroen van Setten 

Hersenspectogram bij dementie Bron: www.drrobertkohn.com

De kans op het verlies van geestelijke vermogens met het stijgen van de leeftijd, is duidelijk groter bij ouderen met een chronische nierziekte. Dat blijkt uit twee onderzoeksrapporten in het augustusnummer van het American Journal of Kidney Diseases. Maar het goede nieuws is dat medicijnen die een daling van het eiwit in de urine kunnen bewerkstelligen ook de geestelijke achteruitgang voorkomen of vertragen.

In de haarvaten van hersenen van mensen die sterven aan dementie zijn bepaalde afwijkingen aantoonbaar. Gelijksoortige afwijkingen zijn waargenomen in de haarvaten van nieren van mensen met albuminurie oftewel eiwitverlies via de urine. Het lijkt erop dat albuminurie en vasculaire aandoeningen van de hersenen hand in hand gaan.

Voor een onderzoek van dr. Joshua Barzilay uit Atlanta (VS) ondergingen meer dan tweeduizend mensen ouder dan 65 jaar een geheugen- en denkniveautest. Ook werden urinemonsters voor het meten van de albumine genomen. Uit de testresultaten bleek dat vijftien procent van de proefpersonen een cognitieve stoornis had. Het gaat dan om een aandoening waarbij het geheugen of andere cognitieve domeinen onder het normale niveau presteren, maar waarvan in het dagelijks verkeer geen hinder wordt ondervonden.

Bij twaalf procent van de onderzochten was werkelijk sprake van dementie, gedefinieerd als een verslechtering van de intellectuele capaciteiten, zoals geheugen, concentratie, en beoordelingsvermogen, ernstig genoeg om het sociale of beroepsmatige functioneren te hinderen. Milde cognitieve stoornis wordt beschouwd als een overgangsfase tussen normale cognitieve functies en dementie.

Mensen met albuminurie bleken een vijftig procent grotere kans op dementie te lopen dan mensen zonder albuminurie. Ook na correctie voor leeftijd, onderwijs en risicofactoren, zoals hoge bloeddruk, diabetes, roken en een verhoogd cholesterol, was er een sterke relatie. Er werd een veel zwakkere relatie gevonden tussen albuminurie en milde cognitieve stoornissen.

Ook onderzoekers onder leiding van dr. Manjula Kurella-Tamura, van de Universiteit van
CaliforniŽ, voerden een soortgelijke studie uit. In dit onderzoek werden meer dan 23.000 mensen van boven de 45 jaar beoordeeld met een cognitieve screeningtest. Hun nierfunctie werd bepaald door een schatting van de glomerulusfiltratiesnelheid.

De kans op een verminderd cognitief vermogen wordt volgens deze studie verhoogd met drieŽntwintig procent bij personen met chronische nierziekte. Meer gevorderde stadia van de nierziekte werden in verband gebracht met een nog veel hoger risico op slecht geestelijke functioneren.

Het is zeer waarschijnlijk dat, door de behandeling van nierfunctieverlies in een zo vroeg mogelijk stadium te beginnen, patiŽnten cognitief beter blijven functioneren. Dan zijn ze dus ook beter toegerust om de aanbevelingen van hun artsen om gezond te blijven te begrijpen en op te volgen.

sterren Gepubliceerd: maandag 04-08-2008
Bron: American Journal of Kidney Diseases | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier