Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

NierpatiŽnten lopen vijftig procent meer kans op dementie

Door Jeroen van Setten 

Hersenspectogram bij dementie Bron: www.drrobertkohn.com

De kans op het verlies van geestelijke vermogens met het stijgen van de leeftijd, is duidelijk groter bij ouderen met een chronische nierziekte. Dat blijkt uit twee onderzoeksrapporten in het augustusnummer van het American Journal of Kidney Diseases. Maar het goede nieuws is dat medicijnen die een daling van het eiwit in de urine kunnen bewerkstelligen ook de geestelijke achteruitgang voorkomen of vertragen.

In de haarvaten van hersenen van mensen die sterven aan dementie zijn bepaalde afwijkingen aantoonbaar. Gelijksoortige afwijkingen zijn waargenomen in de haarvaten van nieren van mensen met albuminurie oftewel eiwitverlies via de urine. Het lijkt erop dat albuminurie en vasculaire aandoeningen van de hersenen hand in hand gaan.

Voor een onderzoek van dr. Joshua Barzilay uit Atlanta (VS) ondergingen meer dan tweeduizend mensen ouder dan 65 jaar een geheugen- en denkniveautest. Ook werden urinemonsters voor het meten van de albumine genomen. Uit de testresultaten bleek dat vijftien procent van de proefpersonen een cognitieve stoornis had. Het gaat dan om een aandoening waarbij het geheugen of andere cognitieve domeinen onder het normale niveau presteren, maar waarvan in het dagelijks verkeer geen hinder wordt ondervonden.

Bij twaalf procent van de onderzochten was werkelijk sprake van dementie, gedefinieerd als een verslechtering van de intellectuele capaciteiten, zoals geheugen, concentratie, en beoordelingsvermogen, ernstig genoeg om het sociale of beroepsmatige functioneren te hinderen. Milde cognitieve stoornis wordt beschouwd als een overgangsfase tussen normale cognitieve functies en dementie.

Mensen met albuminurie bleken een vijftig procent grotere kans op dementie te lopen dan mensen zonder albuminurie. Ook na correctie voor leeftijd, onderwijs en risicofactoren, zoals hoge bloeddruk, diabetes, roken en een verhoogd cholesterol, was er een sterke relatie. Er werd een veel zwakkere relatie gevonden tussen albuminurie en milde cognitieve stoornissen.

Ook onderzoekers onder leiding van dr. Manjula Kurella-Tamura, van de Universiteit van
CaliforniŽ, voerden een soortgelijke studie uit. In dit onderzoek werden meer dan 23.000 mensen van boven de 45 jaar beoordeeld met een cognitieve screeningtest. Hun nierfunctie werd bepaald door een schatting van de glomerulusfiltratiesnelheid.

De kans op een verminderd cognitief vermogen wordt volgens deze studie verhoogd met drieŽntwintig procent bij personen met chronische nierziekte. Meer gevorderde stadia van de nierziekte werden in verband gebracht met een nog veel hoger risico op slecht geestelijke functioneren.

Het is zeer waarschijnlijk dat, door de behandeling van nierfunctieverlies in een zo vroeg mogelijk stadium te beginnen, patiŽnten cognitief beter blijven functioneren. Dan zijn ze dus ook beter toegerust om de aanbevelingen van hun artsen om gezond te blijven te begrijpen en op te volgen.

sterren Gepubliceerd: maandag 04-08-2008
Bron: American Journal of Kidney Diseases | Nog geen reacties
Ontstaan vaatschade op moleculair niveau nader onderzocht

Glomerulosclerose en atherosclerose zijn vaataandoeningen waarvoor tot op heden geen afdoende behandelingen bestaan. In de nierfilters (glomeruli) zorgen kleine bloedvaatjes voor bloedfiltratie. Bij glomerulosclerose vormt zich littekenweefsel in de glomeruli en raken bloedfiltratie en nierfunctie verstoord. Bij atherosclerose treedt verdikking van de wand van een slagader op, waardoor deze vernauwt. Marloes Sol promoveerde op onderzoek naar de moleculaire factoren die een rol spelen in het ontstaan van deze vaatproblemen.

Atherosclerose is verantwoordelijk voor het ontstaan van onder andere een hart- of herseninfarct. Endotheelcellen, met daarop een beschermende gelei-achtige laag, glycocalyx genoemd, bekleden de binnenkant van bloedvaten en zijn essentieel voor een goed functionerend bloedvatstelsel. Disfunctie van endotheelcellen, door bijvoorbeeld diabetes, speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van glomerulosclerose en atherosclerose. Welke moleculaire factoren betrokken zijn bij het ontstaan van endotheeldisfunctie in glomerulosclerose en atherosclerose is nog vrij onbekend.

Lees meer »

Op hol geslagen afweersysteem leidt vaak tot acuut nierfalen »

Een afweersysteem dat op hol slaat na een infectie kan leiden tot acuut nierfalen. Dat overkomt bijna de helft van de patiënten die na een ernstige infectie op een intensive care afdeling van een ziekenhuis belanden. Bij een deel van deze patiënten is dit tijdelijk. Maar bij het grootste gedeelte leidt dit tot aanhoudend nierfalen en zelfs dialyse.

Lees meer »

Achter de schermen: een nierbiopt beoordelen »

U ziet hen vrijwel nooit en toch zijn ze belangrijk voor nierpatiënten: pathologen. Een patholoog kan aan het weefsel van een nier(biopt) zien hoe groot nierschade is. En vaak ook wat de oorzaak van nierproblemen is. Neem een kijkje in het laboratorium van een patholoog in het nieuwste nummer van Wisselwerking, het tijdschrift van de Nierpatiënten Vereniging Nederland. De pathologen Jesper Kers en Tri Nguyen geven in tekst en beeld uitleg over hun werk.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier