Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Verlagen 'waterhuishoud-hormoon' kan achteruitgang nierfunctie mogelijk verminderen

Wanneer: woensdag 05-03-2014

Nierpatiënten met diabetes of cystenieren (erfelijke cysten in de nieren) hebben vaak hogere vasopressinewaarden. Vasopressine is een hormoon dat belangrijk is voor het in balans houden van de waterhuishouding in het menselijk lichaam. Promovenda Wendy Boertien ontdekte dat hogere vasopressinewaarden bij nierpatiënten verband houden met nierachteruitgang en dat het verlagen van het hormoon de achteruitgang in nierfunctie mogelijk kan verminderen.

In een groep van 15 nierpatiënten ging Boertien na wat de effecten zijn van stimulatie (door weinig water te drinken) van de vasopressine-receptor in de nier. Bij een tweede groep van 27 nierpatiënten ging ze na wat de effecten zijn van blokkade van deze receptor met een bepaald medicijn. Die tweede methode bleek effectief, terwijl de eerste juist zorgde voor een hogere copeptinespiegel (copeptine is een stofje dat samen met vasopressine wordt uitgescheiden).

Blokkade van het hormoon vasopressine, ofwel door een medicijn of door veel water te drinken, kan volgens Boertien mogelijk helpen om nierachteruitgang tegen te gaan, ook bij patiënten die al een verminderde nierfunctie hebben. Het meten van de hoeveelheid vasopressine in de nieren kan volgens haar verder nuttig zijn om patiënten te selecteren bij wie een nierziekte waarschijnlijk een ernstiger verloop zal hebben.

Promotie drs. Wendy Boertien: woensdag 5 maart 2014, 14:30 uur
Titel proefschrift: Vasopressin in chronic kidney disease and its effects in autosomal dominant polycystic kidney disease

Promotor: prof.dr. P.E. de Jong
Co-promotor: dr. R.T. Gansevoort 

Locatie: RU Groningen, Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, 9712 CP Groningen

sterren Gepubliceerd: maandag 24-02-2014
Bron: UMCG | Nog geen reacties
Weer grote prijs voor Martin de Borst

De Groningse nefroloog Martin de Borst, ontving zaterdag 6 juni de Stanley Shaldon Award for Young Investigators van de ERA-EDTA, de European Renal Association-European Dialysis and Transplant Association. De prijs, die bestaat uit onder andere een bedrag van 10.000 euro, werd uitgereikt tijdens het jaarlijkse ERA-EDTA congres dat dit jaar, vanwege de corona-pandemie, online plaatsvond in plaats van in Milaan.

Het onderzoek van De Borst richt zich op het ontwikkelen van nieuwe behandelingen voor patiënten met chronische nierschade. In diverse nationale en internationale onderzoekssamenwerkingen onderzoekt hij hoe ontregelingen in bot- en mineraalhuishouding, onder andere door een tekort aan magnesium en een teveel aan fosfaat, bijdragen aan het ontstaan van hart- en vaatziekten bij nierpatienten. Ook is hij een van de leiders van een door de Nierstichting gefinancierd landelijk onderzoek naar het effect van kaliumsupplementen als mogelijke behandeling voor nierfunctie verlies.

Een belangrijk deel van het onderzoek voert De Borst uit binnen TransplantLines, een grootschalig biobank-onderzoek van het UMCG waarin veel gegevens worden verzameld van donoren en getransplanteerden. Deze informatie is van grote waarde om bijvoorbeeld beter te begrijpen hoe afstoting ontstaat – hierover publiceerde &

Lees meer »

Helft Nederlanders heeft keuze vastgelegd in donorregister »

Op 2 januari 2020 stond 49 procent van de Nederlandse bevolking van 18 jaar of ouder geregistreerd in het Donorregister. Dat zijn 6,9 miljoen mensen, 556 duizend meer dan op 2 januari 2019. De toename van het aantal toestemmingen met of zonder donatiebeperking is meer dan de jaren daarvoor. Het aantal mensen dat expliciet geen toestemming voor orgaandonatie geeft, nam ook meer toe dan de jaren daarvoor. Dat blijkt uit cijfers van het CBS en het Donorregister.

Lees meer »

Wisselwerking: Levende donatie na covid-19 »

'Kun je nog donor zijn als je corona hebt gehad?' Dat vroeg Carla zich in lichte paniek af. Zij werkt in de thuiszorg en liep als een van de eersten COVID-19 op tijdens de verzorging van een van haar cliënten. Een relatief milde variant, hoewel de koorts door haar lijf gierde. 'Gelukkig was er geen ziekenhuisopname nodig, zoals bij Boris Johnson', zegt ze nu.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier