Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Verlagen 'waterhuishoud-hormoon' kan achteruitgang nierfunctie mogelijk verminderen

Wanneer: woensdag 05-03-2014

Nierpatiënten met diabetes of cystenieren (erfelijke cysten in de nieren) hebben vaak hogere vasopressinewaarden. Vasopressine is een hormoon dat belangrijk is voor het in balans houden van de waterhuishouding in het menselijk lichaam. Promovenda Wendy Boertien ontdekte dat hogere vasopressinewaarden bij nierpatiënten verband houden met nierachteruitgang en dat het verlagen van het hormoon de achteruitgang in nierfunctie mogelijk kan verminderen.

In een groep van 15 nierpatiënten ging Boertien na wat de effecten zijn van stimulatie (door weinig water te drinken) van de vasopressine-receptor in de nier. Bij een tweede groep van 27 nierpatiënten ging ze na wat de effecten zijn van blokkade van deze receptor met een bepaald medicijn. Die tweede methode bleek effectief, terwijl de eerste juist zorgde voor een hogere copeptinespiegel (copeptine is een stofje dat samen met vasopressine wordt uitgescheiden).

Blokkade van het hormoon vasopressine, ofwel door een medicijn of door veel water te drinken, kan volgens Boertien mogelijk helpen om nierachteruitgang tegen te gaan, ook bij patiënten die al een verminderde nierfunctie hebben. Het meten van de hoeveelheid vasopressine in de nieren kan volgens haar verder nuttig zijn om patiënten te selecteren bij wie een nierziekte waarschijnlijk een ernstiger verloop zal hebben.

Promotie drs. Wendy Boertien: woensdag 5 maart 2014, 14:30 uur
Titel proefschrift: Vasopressin in chronic kidney disease and its effects in autosomal dominant polycystic kidney disease

Promotor: prof.dr. P.E. de Jong
Co-promotor: dr. R.T. Gansevoort 

Locatie: RU Groningen, Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, 9712 CP Groningen

sterren Gepubliceerd: maandag 24-02-2014
Bron: UMCG | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier