Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Zeven vragen aan kindernefroloog Elena Levtchenko

Door Redactie NierNieuws 

Prof.Dr. Elena Levtchenko  (Moskou, 1965)
werkt in het Universitair Ziekenhuis Leuven en
de Katholieke Universiteit Leuven als hoofd
kindernefrologie. Ze studeerde in Moskou,
Brussel en Nijmegen en promoveerde in die 
laatste stad op het proefschrift "Cystinosis:
improved medical care and new insights into
pathogenesis". Levtchenko bekleedt diverse
functies. Zo is ze onder meer lid van de
wetenschappelijke raad van de Nierstichting
en sectieredacteur van "Pediatric Nephrology".

Waarom is nefrologie zo’n mooi vak
Nefrologie is boeiend omdat de nier een heel 'intelligent' orgaan is dat voor artsen en onderzoekers veel uitdagingen biedt. In de nefrologie hebben we een prachtige combinatie van (vaak ingewikkelde) conservatieve behandelingen, dialyse en transplantatie en acute nefrologie op de intensive care. Wij kunnen veel doen in de nefrologie en hebben veel om over na te denken.  

Wat maakt u het meest en wat het minst gelukkig in uw werk
Ik word het meest gelukkig van mijn contacten met patiënten. Vaak volgen wij kinderen vanaf de prenatale periode (dus al voor de geboorte) tot hun 18de jaar. Daardoor worden ze een beetje je eigen kinderen. En het minst gelukkig ben ik als behandelingen niet lukken, of kinderen sterven…  Gelukkig gebeurt dat vrijwel nooit.

Welke gebeurtenis heeft in uw loopbaan de meeste indruk op u gemaakt
De eerste niertransplantatie die ik heb gezien – de nier die plast 'op tafel'! 

Op welke prestaties in uw werk bent u het meest en het minst trots
Levensreddende dialyses bij heel jonge kinderen (soms zelfs pasgeborenen) die daarna herstellen. En het minst trots ben ik op een aantal foute of niet-gestelde diagnoses.

Waar zou meer of juist minder onderzoek naar gedaan moeten worden
In de kindernefrologie zouden meer gecontroleerde studies plaats moeten vinden om bewijs voor onze behandelingsstrategieën te kunnen aantonen. Veel van deze studies kunnen alleen internationaal gebeuren omdat kindernefrologische patiënten zeldzaam zijn. De onderliggende genetische basis van veel aandoeningen blijft onbekend en zal verder met genoomwijde technieken onderzocht moeten worden. En minder? Het onderzoek kent geen beperkingen.  

Als u minister van Volksgezondheid was, wat zou u dan als eerste doen
Ik zou blijven investeren in topnefrologische zorg en de centralisatie van de referentiecentra. Verder zou ik meer investeren in de ondersteuning van zeldzame aandoeningen waaronder bijna alle kindernefrologische aandoeningen vallen. Preventie van nieraandoening en propaganda van een gezonde levensstijl tijdens regulier onderwijs zou versterkt moeten worden. 

Ten slotte: waar bent u en wat doet u over tien jaar
Helaas heb ik geen kristallen bol, maar ik hoop dan nog steeds actief met mijn vak bezig te zijn!


Dit is een artikel in een serie visies op het werkveld van professionals in de nierzorg. De artikelen verschijnen onregelmatig. Meewerken aan de serie? Mail naar redactie@niernieuws.nl

sterren Gepubliceerd: maandag 10-02-2014 | Nog geen reacties
Schiet mij maar lek

'Ben je niet bang Brenda?' Zijn vraag verrast mij. 'Bang? Waarvoor?' 'Nou, dat ik nu zo dicht bij mensen kom en dan eventueel iets mee naar huis neem.' Ik val even stil. Aan de andere kant van de lijn hoor ik het geruis van het asfalt duidelijker, nu hij even niets zegt. 'Tja… je doet wat je kunt, toch? Anderhalve meter buiten de auto, mondkapjes op in de auto, na de sessies alles laten doorluchten en desinfecteren. Wat kun je nog meer doen?' Ik kijk vanuit ons kantoor naar buiten en zie de takken en bladeren van de bomen zachtjes heen en weer wuiven. 'Misschien kun je als je thuiskomt even gaan douchen en je kleren buiten laten luchten? En ach, iemand met corona kan net zo goed langs mij heen lopen in de supermarkt en dan loop ik hetzelfde risico. Je weet hoe sommige mensen zijn tegenwoordig. En je moet toch weer een keer aan het werk.'

Het is een vreemde gewaarwording als we begin maart onze deuren moeten sluiten om corona het hoofd te bieden. Met zoveel tijd over, besluiten we lang uitgestelde klussen op te pakken, waaronder rommel opruimen. 'Ik kan de schuur bijna niet meer in. Als ik iets wil pakken, moet ik hem helemaal verbouwen' klaagt mijn man.

Lees meer »

Werken als dialyseverpleegkundige tijdens covid-19 »

Hoe is de situatie in het ziekenhuis waar u momenteel werkt?Ivon Lijten, dialyseverpleegkundige: 'Er is veel onderling veel contact met andere dialyseverpleegkundigen op verschillende locaties en het is opvallend dat er weinig nierpatiënten en weinig dialyseverpleegkundigen besmet zijn met het coronavirus. In het begin waren de patiënten angstig en onzeker, maar de rust is inmiddels teruggekeerd.

Lees meer »

Kunnen ouderen met minder medicatie toe?  »

Ouderen die een nieuwe nier krijgen hebben veel minder vaak een afstoting dan jonge mensen. Als ze de eerste drie maanden na de transplantatie geen afstoting hebben gehad, dan is de kans ook klein dat dat nog gaat gebeuren. Dat ouderen minder vaak een afstoting hebben komt waarschijnlijk vooral doordat hun immuunsysteem minder goed werkt. Ouderen krijgen echter doorgaans wel dezelfde hoeveelheid medicatie als jongere mensen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier