Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Zeven vragen aan kindernefroloog Elena Levtchenko

Door Redactie NierNieuws 

Prof.Dr. Elena Levtchenko  (Moskou, 1965)
werkt in het Universitair Ziekenhuis Leuven en
de Katholieke Universiteit Leuven als hoofd
kindernefrologie. Ze studeerde in Moskou,
Brussel en Nijmegen en promoveerde in die 
laatste stad op het proefschrift "Cystinosis:
improved medical care and new insights into
pathogenesis". Levtchenko bekleedt diverse
functies. Zo is ze onder meer lid van de
wetenschappelijke raad van de Nierstichting
en sectieredacteur van "Pediatric Nephrology".

Waarom is nefrologie zo’n mooi vak
Nefrologie is boeiend omdat de nier een heel 'intelligent' orgaan is dat voor artsen en onderzoekers veel uitdagingen biedt. In de nefrologie hebben we een prachtige combinatie van (vaak ingewikkelde) conservatieve behandelingen, dialyse en transplantatie en acute nefrologie op de intensive care. Wij kunnen veel doen in de nefrologie en hebben veel om over na te denken.  

Wat maakt u het meest en wat het minst gelukkig in uw werk
Ik word het meest gelukkig van mijn contacten met patiënten. Vaak volgen wij kinderen vanaf de prenatale periode (dus al voor de geboorte) tot hun 18de jaar. Daardoor worden ze een beetje je eigen kinderen. En het minst gelukkig ben ik als behandelingen niet lukken, of kinderen sterven…  Gelukkig gebeurt dat vrijwel nooit.

Welke gebeurtenis heeft in uw loopbaan de meeste indruk op u gemaakt
De eerste niertransplantatie die ik heb gezien – de nier die plast 'op tafel'! 

Op welke prestaties in uw werk bent u het meest en het minst trots
Levensreddende dialyses bij heel jonge kinderen (soms zelfs pasgeborenen) die daarna herstellen. En het minst trots ben ik op een aantal foute of niet-gestelde diagnoses.

Waar zou meer of juist minder onderzoek naar gedaan moeten worden
In de kindernefrologie zouden meer gecontroleerde studies plaats moeten vinden om bewijs voor onze behandelingsstrategieën te kunnen aantonen. Veel van deze studies kunnen alleen internationaal gebeuren omdat kindernefrologische patiënten zeldzaam zijn. De onderliggende genetische basis van veel aandoeningen blijft onbekend en zal verder met genoomwijde technieken onderzocht moeten worden. En minder? Het onderzoek kent geen beperkingen.  

Als u minister van Volksgezondheid was, wat zou u dan als eerste doen
Ik zou blijven investeren in topnefrologische zorg en de centralisatie van de referentiecentra. Verder zou ik meer investeren in de ondersteuning van zeldzame aandoeningen waaronder bijna alle kindernefrologische aandoeningen vallen. Preventie van nieraandoening en propaganda van een gezonde levensstijl tijdens regulier onderwijs zou versterkt moeten worden. 

Ten slotte: waar bent u en wat doet u over tien jaar
Helaas heb ik geen kristallen bol, maar ik hoop dan nog steeds actief met mijn vak bezig te zijn!


Dit is een artikel in een serie visies op het werkveld van professionals in de nierzorg. De artikelen verschijnen onregelmatig. Meewerken aan de serie? Mail naar redactie@niernieuws.nl

sterren Gepubliceerd: maandag 10-02-2014 | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier