Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Kleine hoeveelheid lood is al schadelijk voor nieren

Door Merel Dercksen 

Volgens onderzoekers van de Emory University in Atlanta is lood ook in lage concentraties giftig voor de nieren. Langdurige blootstelling vergroot het risico op nierfalen, concluderen ze uit onderzoek met meetgegevens die meer dan tien jaar beslaan.

De onderzoekers hadden de beschikking over de gegevens van bijna 60.000 volwassen mannen die in een onderzoeksprogramma gevolgd werden. De mannen werden in hun werk blootgesteld aan lood, daarom is van elk van hen op meerdere momenten de hoeveelheid lood in hun bloed gemeten. Lood veroorzaakt in hoge doseringen nierproblemen, in Nigeria speelt dat bijvoorbeeld. Over het effect van lage doseringen is nog veel minder bekend.

Uit de vergelijking van de mannen met de algemene bevolking blijkt dat een zeer lage hoeveelheid lood in het bloed het risico op nierfalen op termijn niet verhoogt. Maar bij degenen die op enig moment meer dan 51 μg/dL in hun bloed hadden, vallen anderhalf keer zo vaak de nieren uit als verwacht zou worden. Niet-blanke deelnemers lijken meer schade door lood te ondervinden dan hun blanke collega's.

De onderzoekers merken op dat er per deelnemer maar een paar metingen zijn verricht en dat ze niets weten van verdere ziekte en gezondheid van de deelnemers gedurende de tijd dat ze gevolgd werden. Maar omdat het om zulke grote aantallen mensen gaat stellen ze wel dat de huidige grenzen voor lood in het bloed als gevolg van blootstelling op het werk in de Verenigde Staten mogelijk te hoog liggen, en naar beneden zouden moeten om nierproblemen te voorkomen.

sterren Gepubliceerd: maandag 17-03-2014
Bron: American Journal of Kidney Diseases | Nog geen reacties
Amerikaanse wetenschappers maken podocyten uit gekweekte stamcellen

Onderzoekers van het Amerikaanse Wyss Institute hebben recent aangetoond dat hun methode om podocyten te produceren uit iPS-cellen, inderdaad podocyten oplevert die zich gedragen als 'echte', volgroeide podocyten in een nier. Dat betekent dat deze geproduceerde podocyten goed gebruikt kunnen worden in nefrologisch onderzoek.

De onderzoekers van het Wyss Institute, onderdeel van Harvard University, hadden enige tijd geleden al een manier gevonden om iPS-cellen door te ontwikkelen tot podocyten. Podocyten zijn voetvormige cellen die in de glomeruli in de nier regelen welke stoffen naar de voorurine gaan, en welke niet.

De iPS-cellen zijn 'induced pluripotent stem cells', 'gewone' cellen die zijn 'gereset' tot stamcellen. Deze stamcellen zijn eenvoudiger te verkrijgen dan 'echte' stamcellen, omdat die laatste maar op een paar plekken in het lichaam voorkomen, en dus lastiger te vinden zijn. Het onderzoeksteam maakte van deze iPS-cellen eerst nefron-progenitor-achtige cellen, die ze vervolgens blootstelden aan een mix van vijf soorten moleculen waarvan bekend was dat ze cruciaal zijn voor de ontwikkeling van podocyten. De procedure leek zo op het oog volwassen podocyten op te leveren, hoewel het ook de onderzoekers niet duidelijk was hoe het nou precies werkte.

Lees meer »

Gemaskeerde hypertensie niet gelijk verdeeld over de wereld »

Het lijkt er steeds meer op dat ambulante bloeddrukmeting een beter beeld van de bloeddruk van een patiënt geeft dan een meting bij de dokter. Maar de verschillen tussen beide methodes zijn wereldwijd niet hetzelfde, blijkt uit Amerikaans onderzoek. Het is al langer bekend dat een bloeddrukmeting bij de dokter vaak niet je 'normale' bloeddruk als uitkomst heeft.

Lees meer »

Impuls regeneratieve geneeskunde door EU-beurs »

Het onderzoek in de regeneratieve geneeskunde in Utrecht krijgt een flinke impuls door een Horizon 2020 Marie S. Curie COFUND-beurs van de EU. Hierdoor kunnen het UMC Utrecht en de Universiteit Utrecht 29 nieuwe promovendi aanstellen. De jonge onderzoekers zullen in februari 2019 beginnen binnen het overkoepelende programma RESCUE. De trajecten duren vier jaar. De beurs valt binnen een project van de EU om internationale mobiliteit van wetenschappers te stimuleren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier