Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Kleine hoeveelheid lood is al schadelijk voor nieren

Door Merel Dercksen 

Volgens onderzoekers van de Emory University in Atlanta is lood ook in lage concentraties giftig voor de nieren. Langdurige blootstelling vergroot het risico op nierfalen, concluderen ze uit onderzoek met meetgegevens die meer dan tien jaar beslaan.

De onderzoekers hadden de beschikking over de gegevens van bijna 60.000 volwassen mannen die in een onderzoeksprogramma gevolgd werden. De mannen werden in hun werk blootgesteld aan lood, daarom is van elk van hen op meerdere momenten de hoeveelheid lood in hun bloed gemeten. Lood veroorzaakt in hoge doseringen nierproblemen, in Nigeria speelt dat bijvoorbeeld. Over het effect van lage doseringen is nog veel minder bekend.

Uit de vergelijking van de mannen met de algemene bevolking blijkt dat een zeer lage hoeveelheid lood in het bloed het risico op nierfalen op termijn niet verhoogt. Maar bij degenen die op enig moment meer dan 51 μg/dL in hun bloed hadden, vallen anderhalf keer zo vaak de nieren uit als verwacht zou worden. Niet-blanke deelnemers lijken meer schade door lood te ondervinden dan hun blanke collega's.

De onderzoekers merken op dat er per deelnemer maar een paar metingen zijn verricht en dat ze niets weten van verdere ziekte en gezondheid van de deelnemers gedurende de tijd dat ze gevolgd werden. Maar omdat het om zulke grote aantallen mensen gaat stellen ze wel dat de huidige grenzen voor lood in het bloed als gevolg van blootstelling op het werk in de Verenigde Staten mogelijk te hoog liggen, en naar beneden zouden moeten om nierproblemen te voorkomen.

sterren Gepubliceerd: maandag 17-03-2014
Bron: American Journal of Kidney Diseases | Nog geen reacties
'DNA-test maakt zorg voor nierpatiŽnten straks beter'

Bij een deel van de patiënten met een nierziekte is niet duidelijk waar de ziekte precies door komt. Daarom kunnen zij een nierbiopsie krijgen. Hierbij wordt met een lange naald een stukje nierweefsel onder lokale verdoving verwijderd om onder een microscoop te onderzoeken. Zo’n onderzoek kan best pijnlijk zijn wanneer de verdoving is uitgewerkt. Bovendien vertelt een nierbiopsie je niet altijd wat de onderliggende oorzaak van de nierziekte is, terwijl dat wel heel belangrijk is om te weten zodat de patiënt geen zinloze behandeling krijgt. Onlangs is hiernaar in het UMC Utrecht een studie gestart. Er wordt gekeken of er met DNA-onderzoek (erfelijk materiaal) eerder een goede diagnose kan worden gegeven. Arts-onderzoeker Rozemarijn Snoek legt uit waarom ze deze studie doen.

Lees meer »

Gepersonaliseerde screening en behandeling »

Hessel Peters-Sengers, postdoc-onderzoeker bij het Amsterdam UMC en een van de sprekers tijdens de Wetenschapsdag 2018, vertelde tijdens de workshop ‘Personalized screening en behandeling’ hoe Big Data binnen de zorg toeneemt. ‘De hoeveelheid data die opgeslagen wordt, groeit exponentieel. Deze data bevat een schat aan informatie voor o.a. wetenschappelijk onderzoek.

Lees meer »

Eiwit in urine zegt iets over vaatjes in ogen, huid en hersenen »

Door Joop Aendekerk - Remy Martens is een veelbelovende onderzoeker in het Maastricht UMC+. Na zijn studie geneeskunde startte hij met zijn promotieonderzoek bij de afdeling nefrologie te Maastricht, waar hij ruim een jaar geleden promoveerde onder leiding van prof. dr. Jeroen Kooman, prof. dr. Coen Stehouwer en dr. Ronald Henry. Hij werkt momenteel als onderzoeker in het Maastricht UMC+. Reeds eerder was Remy te vinden op NierNieuws.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier