Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Kleine hoeveelheid lood is al schadelijk voor nieren

Door Merel Dercksen 

Volgens onderzoekers van de Emory University in Atlanta is lood ook in lage concentraties giftig voor de nieren. Langdurige blootstelling vergroot het risico op nierfalen, concluderen ze uit onderzoek met meetgegevens die meer dan tien jaar beslaan.

De onderzoekers hadden de beschikking over de gegevens van bijna 60.000 volwassen mannen die in een onderzoeksprogramma gevolgd werden. De mannen werden in hun werk blootgesteld aan lood, daarom is van elk van hen op meerdere momenten de hoeveelheid lood in hun bloed gemeten. Lood veroorzaakt in hoge doseringen nierproblemen, in Nigeria speelt dat bijvoorbeeld. Over het effect van lage doseringen is nog veel minder bekend.

Uit de vergelijking van de mannen met de algemene bevolking blijkt dat een zeer lage hoeveelheid lood in het bloed het risico op nierfalen op termijn niet verhoogt. Maar bij degenen die op enig moment meer dan 51 μg/dL in hun bloed hadden, vallen anderhalf keer zo vaak de nieren uit als verwacht zou worden. Niet-blanke deelnemers lijken meer schade door lood te ondervinden dan hun blanke collega's.

De onderzoekers merken op dat er per deelnemer maar een paar metingen zijn verricht en dat ze niets weten van verdere ziekte en gezondheid van de deelnemers gedurende de tijd dat ze gevolgd werden. Maar omdat het om zulke grote aantallen mensen gaat stellen ze wel dat de huidige grenzen voor lood in het bloed als gevolg van blootstelling op het werk in de Verenigde Staten mogelijk te hoog liggen, en naar beneden zouden moeten om nierproblemen te voorkomen.

sterren Gepubliceerd: maandag 17-03-2014
Bron: American Journal of Kidney Diseases | Nog geen reacties
Ontstaan vaatschade op moleculair niveau nader onderzocht

Glomerulosclerose en atherosclerose zijn vaataandoeningen waarvoor tot op heden geen afdoende behandelingen bestaan. In de nierfilters (glomeruli) zorgen kleine bloedvaatjes voor bloedfiltratie. Bij glomerulosclerose vormt zich littekenweefsel in de glomeruli en raken bloedfiltratie en nierfunctie verstoord. Bij atherosclerose treedt verdikking van de wand van een slagader op, waardoor deze vernauwt. Marloes Sol promoveerde op onderzoek naar de moleculaire factoren die een rol spelen in het ontstaan van deze vaatproblemen.

Atherosclerose is verantwoordelijk voor het ontstaan van onder andere een hart- of herseninfarct. Endotheelcellen, met daarop een beschermende gelei-achtige laag, glycocalyx genoemd, bekleden de binnenkant van bloedvaten en zijn essentieel voor een goed functionerend bloedvatstelsel. Disfunctie van endotheelcellen, door bijvoorbeeld diabetes, speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van glomerulosclerose en atherosclerose. Welke moleculaire factoren betrokken zijn bij het ontstaan van endotheeldisfunctie in glomerulosclerose en atherosclerose is nog vrij onbekend.

Lees meer »

Op hol geslagen afweersysteem leidt vaak tot acuut nierfalen »

Een afweersysteem dat op hol slaat na een infectie kan leiden tot acuut nierfalen. Dat overkomt bijna de helft van de patiënten die na een ernstige infectie op een intensive care afdeling van een ziekenhuis belanden. Bij een deel van deze patiënten is dit tijdelijk. Maar bij het grootste gedeelte leidt dit tot aanhoudend nierfalen en zelfs dialyse.

Lees meer »

Achter de schermen: een nierbiopt beoordelen »

U ziet hen vrijwel nooit en toch zijn ze belangrijk voor nierpatiënten: pathologen. Een patholoog kan aan het weefsel van een nier(biopt) zien hoe groot nierschade is. En vaak ook wat de oorzaak van nierproblemen is. Neem een kijkje in het laboratorium van een patholoog in het nieuwste nummer van Wisselwerking, het tijdschrift van de Nierpatiënten Vereniging Nederland. De pathologen Jesper Kers en Tri Nguyen geven in tekst en beeld uitleg over hun werk.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier