Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

World Kidney Day 2014 met wachtkamermagazine

Wanneer: donderdag 13-03-2014

Elke tweede donderdag in maart is het World Kidney Day, een internationaal evenement rond nieren en nierziekten. Het thema in 2014 is 'chronische nierziekte en ouder worden'. Ook dit jaar heeft de Nierpatiënten Vereniging Nederland (NVN) het voortouw genomen om alle initiatieven in Nederland gecoördineerd naar buiten te brengen en meer activiteiten te stimuleren.

Naast de internationale website van World Kidney Day, is er een Nederlandse site, beheerd door de NVN, waarop te zien is wat er in Nederland georganiseerd wordt. Er worden ook dit jaar kookworkshops georganiseerd, waarvoor u zich vaak nog tot een week tevoren kunt aanmelden. Verschillende lokale nierpatiëntenverenigingen hebben voorlichtingsstands in hun 'eigen' ziekenhuis.

Wachtkamermagazine
Bijzonder is dit jaar dat op deze dag de NVN het wachtkamermagazine "ReiNier" zal presenteren. Het meeneem-magazine zal beschikbaar komen in wachtkamers van nefrologen en urologen, maar bijvoorbeeld ook bij huisartsen. In het magazine wordt uitleg gegeven over nieren en nieraandoeningen en staan talloze tips en leuke en nuttige weetjes. Het zal ook aan te vragen zijn bij de NVN.

Het volledige programma, dat nog steeds groeit, vindt u op de Nederlandse site.

World Kidney Day: donderdag 13 maart 2014

Locatie: heel Nederland en België

sterren Gepubliceerd: vrijdag 31-01-2014 | Nog geen reacties
Schiet mij maar lek

'Ben je niet bang Brenda?' Zijn vraag verrast mij. 'Bang? Waarvoor?' 'Nou, dat ik nu zo dicht bij mensen kom en dan eventueel iets mee naar huis neem.' Ik val even stil. Aan de andere kant van de lijn hoor ik het geruis van het asfalt duidelijker, nu hij even niets zegt. 'Tja… je doet wat je kunt, toch? Anderhalve meter buiten de auto, mondkapjes op in de auto, na de sessies alles laten doorluchten en desinfecteren. Wat kun je nog meer doen?' Ik kijk vanuit ons kantoor naar buiten en zie de takken en bladeren van de bomen zachtjes heen en weer wuiven. 'Misschien kun je als je thuiskomt even gaan douchen en je kleren buiten laten luchten? En ach, iemand met corona kan net zo goed langs mij heen lopen in de supermarkt en dan loop ik hetzelfde risico. Je weet hoe sommige mensen zijn tegenwoordig. En je moet toch weer een keer aan het werk.'

Het is een vreemde gewaarwording als we begin maart onze deuren moeten sluiten om corona het hoofd te bieden. Met zoveel tijd over, besluiten we lang uitgestelde klussen op te pakken, waaronder rommel opruimen. 'Ik kan de schuur bijna niet meer in. Als ik iets wil pakken, moet ik hem helemaal verbouwen' klaagt mijn man.

Lees meer »

Werken als dialyseverpleegkundige tijdens covid-19 »

Hoe is de situatie in het ziekenhuis waar u momenteel werkt?Ivon Lijten, dialyseverpleegkundige: 'Er is veel onderling veel contact met andere dialyseverpleegkundigen op verschillende locaties en het is opvallend dat er weinig nierpatiënten en weinig dialyseverpleegkundigen besmet zijn met het coronavirus. In het begin waren de patiënten angstig en onzeker, maar de rust is inmiddels teruggekeerd.

Lees meer »

Kunnen ouderen met minder medicatie toe?  »

Ouderen die een nieuwe nier krijgen hebben veel minder vaak een afstoting dan jonge mensen. Als ze de eerste drie maanden na de transplantatie geen afstoting hebben gehad, dan is de kans ook klein dat dat nog gaat gebeuren. Dat ouderen minder vaak een afstoting hebben komt waarschijnlijk vooral doordat hun immuunsysteem minder goed werkt. Ouderen krijgen echter doorgaans wel dezelfde hoeveelheid medicatie als jongere mensen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier