Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

FinanciŽle boost voor medicijn tegen trage transplantaatnier

Door Merel Dercksen 

Martin Mackay, hoofd R&D bij Alexion

Immuunonderdrukker eculizumab (Soliris) werkt mogelijk ook tegen het vertraagd op gang komen van een nieuwe nier na transplantatie. De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft het middel voor dit doel de weesgeneesmiddelenstatus toegekend, wat de fabrikant allerlei (markt-)voordelen oplevert. In de loop van dit jaar gaat er een studie van start.

Eculizumab is een medicijn dat inwerkt op het complementsysteem, een onderdeel van het aangeboren immuunsysteem. Het kent tot nu toe twee indicaties: paroxismale nachtelijke hemoglobinurie (PNH) en atypische HUS. Volgens dr. Martin Mackay, hoofd Onderzoek & Ontwikkeling bij fabrikant Alexion Pharmaceuticals, speelt het complementsysteem ook een cruciale rol bij een trage start van een getransplanteerde nier. Uit veel onderzoeken is gebleken dat deze nieren het op langere termijn ook minder goed doen dan de nieren die wel meteen werken. Een medicijn dat de vertraging voorkomt zou daarom veel kunnen opleveren.

Mackay: 'Soliris zou het risico op een trage start kunnen verlagen, wat voordelen voor de nierfunctie op lange termijn kan hebben. Daarnaast wordt een groot aantal donornieren nu niet gebruikt, omdat het risico te groot is dat ze het niet meteen goed doen. Als we het risico op een trage start kunnen verkleinen, zouden meer patiënten een nier kunnen ontvangen.'

Alexion is van plan om later dit jaar een studie met Soliris te starten naar het effect bij traag startende nieren, in de hoop het daarna ook voor deze indicatie te kunnen vermarkten. De studie zal in meerdere landen tegelijk uitgevoerd worden.

sterren Gepubliceerd: woensdag 29-01-2014
Bron: Wall Street Journal | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier