Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Cystenieren onder de aandacht van KDIGO

Door Brenda de Coninck en Jeroen van Setten 

KDIGO-voorzitter
dr. David Wheeler

De stichting Kidney Disease - Improving Global Outcomes (KDIGO) heeft in het Schotse Edinburgh een conferentie gehouden waaraan, voor het eerst, ook patiënten deelnamen. De conferentie ging over autosomaal dominante polycysteuze nierziekte (ADPKD). Het doel van de driedaagse bijeenkomst was vooral om met een internationaal multidisciplinair panel de stand van zaken rond ADPKD te inventariseren.

Dr. Vicente Torres van de beroemde Mayo Clinics en dr. Olivier Devuyst van de Universiteit van Zürich zaten de conferentie voor. Beiden zijn vooraanstaand onderzoeker in ADPKD, een ziekte waarbij zich cysten in de nieren vormen, die hun functie belemmeren. Wereldwijd treft ADPKD 12,5 miljoen mensen. 

De conferentie begon met een plenaire zitting waarin de huidige situatie rond ADPKD werd besproken. De break-out sessies die volgden, verdiepten de discussies over de diagnose, behandeling van hypertensie, daling van de nierfunctie en andere effecten in de nieren evenals niet-niergerelateerde complicaties. Er was ook een groep die nierfalen als gevolg van ADPKD besprak.

De meningen over diagnose, evaluatie, preventie en behandeling van APKD, lopen over de hele wereld sterk uiteen. KDIGO-voorzitter dr. David Wheeler, nefroloog in Londen: 'ADPKD is zo'n wijdverbreide en veel voorkomende erfelijke nierziekte, dat het belangrijk is voor KDIGO om steeds de laatste informatie aan de huidige kennis toe te voegen. Wij zijn verantwoordelijk voor het vertalen van de nieuwste onderzoeken naar aanbevelingen voor de verzorging van ADPKD-patiënten over de hele wereld.'

En, zegt Wheeler, 'Die vertaalfunctie is van cruciaal belang voor onze missie. Aanbevelingen van deze conferentie zullen binnen zes maanden in een peer-reviewed tijdschrift worden gepubliceerd en op grote schaal verspreid.'

sterren Gepubliceerd: dinsdag 28-01-2014 | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier