Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Afscheid nemen bestaat niet!

Weblog van Cor de Leeuw, dialyseverpleegkundige 

“Afscheid nemen bestaat niet” is een lied van Marco Borsato, waar de tekst aangeeft dat je elkaar na een afscheid toch op de een of andere manier weer treft. Tja, dan hoef je eigenlijk ook geen afscheid te nemen, nietwaar!?

In het christelijke geloof is er eigenlijk na de dood geen afscheid want er is een weerzien in de hemel of de hel. Ook de Islam kent een “soort” leven na de dood en ook het Hindoeïsme. Dat is toch een hele geruststelling voor een gelovig mens. Alhoewel ik rooms-katholiek ben opgevoed, geloof ik niet in het hiernamaals. Ik ben een nuchter mens, maar ik denk omdat Nederland een klein land is, dat de kans op een wedertreffen groot is. Hoe vaak gebeurt het niet dat je iemand treft in een heel andere situatie waarvan je de persoon kent?

Na 27 columns van mij voor NierNieuws heb ik besloten er een punt achter te zetten. Het is steeds moeilijker om steeds weer om de 2 weken een nieuwe column te verzinnen die ook nog met dialyse te maken heeft. De inspiratie is een beetje uitgedoofd helaas. Maar een afscheid van mij als schrijver zit er zeker niet in, want zodra er een nieuwe uitdaging komt ga ik die zeker weer aan en dan duik ik voor het toetsenbord om een stuk te gaan “schrijven”.

Ik dank u allen voor uw aandacht voor mijn columns en voor de reacties daarop. Ik hoop dat NierNieuws snel weer een dialyseverpleegkundige vindt om het stokje over te nemen. Cor wenst u allen veel geluk en wijsheid toe voor nu en in de toekomst.

sterren Gepubliceerd: donderdag 23-01-2014 | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier