Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Afscheid nemen bestaat niet!

Weblog van Cor de Leeuw, dialyseverpleegkundige 

“Afscheid nemen bestaat niet” is een lied van Marco Borsato, waar de tekst aangeeft dat je elkaar na een afscheid toch op de een of andere manier weer treft. Tja, dan hoef je eigenlijk ook geen afscheid te nemen, nietwaar!?

In het christelijke geloof is er eigenlijk na de dood geen afscheid want er is een weerzien in de hemel of de hel. Ook de Islam kent een “soort” leven na de dood en ook het Hindoeïsme. Dat is toch een hele geruststelling voor een gelovig mens. Alhoewel ik rooms-katholiek ben opgevoed, geloof ik niet in het hiernamaals. Ik ben een nuchter mens, maar ik denk omdat Nederland een klein land is, dat de kans op een wedertreffen groot is. Hoe vaak gebeurt het niet dat je iemand treft in een heel andere situatie waarvan je de persoon kent?

Na 27 columns van mij voor NierNieuws heb ik besloten er een punt achter te zetten. Het is steeds moeilijker om steeds weer om de 2 weken een nieuwe column te verzinnen die ook nog met dialyse te maken heeft. De inspiratie is een beetje uitgedoofd helaas. Maar een afscheid van mij als schrijver zit er zeker niet in, want zodra er een nieuwe uitdaging komt ga ik die zeker weer aan en dan duik ik voor het toetsenbord om een stuk te gaan “schrijven”.

Ik dank u allen voor uw aandacht voor mijn columns en voor de reacties daarop. Ik hoop dat NierNieuws snel weer een dialyseverpleegkundige vindt om het stokje over te nemen. Cor wenst u allen veel geluk en wijsheid toe voor nu en in de toekomst.

sterren Gepubliceerd: donderdag 23-01-2014 | Nog geen reacties
Advies voor afweeronderdrukkers tijdens corona

De richtlijncommissie van de Nederlandse Federatie voor Nefrologie (NFN) heeft een advies opgesteld voor de behandeilng met medicijnen van nier(transplantatie)patiënten tijdens de coronacrisis. De titel van het advies is 'Starten en aanpassen van immuunsuppressie voor nefrologische aandoeningen tijdens SARS-CoV2-epidemie'. 

Eerder werd al bekend dat niertransplantaties worden uitgesteld omdat behandeling met afweeronderdrukkende medicijnen patiënten kwetsbaarder maakt voor ernstig verloop van een infectie met covid-19. Maar patiënten die al getransplanteerd zijn, kunnen niet zomaar met die behandeling stoppen. Daarnaast zijn er auto-immuun nierziekten waartegen immunosuppressiva gegeven worden, soms langdurig, soms acuut bij een opvlamming van de ziekte.

Uitgangspunt bij niertransplantatiepatiënten is dat aanpassing van immuunsuppressie in regionale centra alleen plaats zal vinden in nauw overleg met het transplantatiecentrum waarmee samengewerkt wordt. Daarnaast raadt de NFN behandelaars aan om regelmatig de nieuwste versie van het advies te bekijken: deze situatie is nog zo nieuw dat de inzichten nog kunnen veranderen.

Een van de belangrijkste adviezen voor behandelaars: overleg altijd met anderen over eventuele wijzigingen van de medicatie van je patiënt - er zijn tenslotte geen situaties 'volgens het boekje'. Dat geldt nog sterker voor patiënten: nooit op eigen houtje de medicatie veranderen.

Lees meer »

Nieuwe apps helpen bij corona-management »

Nu besmettingen met Covid-19 (corona) serieuze sociale gevolgen hebben en tot een zware belasting van de zorgsector hebben geleid, duiken er verschillende apps op die hier een beetje verlichting in proberen te brengen. Het doel is steeds in grote lijnen: zorgen dat mensen met verdachte symptomen tijdig contact opnemen met een zorgverlener, maar ook dat mensen met een gewone verkoudheid, dat niet onnodig doen.

Lees meer »

Voeding en dieet bij kinderen met een nierziekte »

Hoe zorg je ervoor dat kinderen en jongeren zich aan hun dieet houden? En wat doe je als kinderen door hun ziekte en dieet zo'n afkeer van eten hebben gekregen dat ze helemaal niet meer willen eten? Gelukkig zijn er diëtisten die de ouders en het kind kunnen begeleiden. Ze gaan met elkaar in gesprek en kiezen samen een passende behandeling om de nierfunctie zo lang mogelijk stabiel te houden. De achteruitgang van de nierfunctie is soms te vertragen door te letten op voeding.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier