Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Dialysegigant Fresenius neemt dialyse Beverwijk over

Door Jeroen van Setten en Dietske van der Brugge 

Foto LinkedIn

Ellen Gijsbers CEO van
Fresenius in Nederland 

Het Dialysecentrum Beverwijk komt vrijwel geheel in handen van Fresenius Medical Care (FMC). Het is voor de dialysegigant het eerste dialysecentrum in Nederland. De resterende tien procent van de aandelen blijft in handen van het Rode Kruis Ziekenhuis (RKZ) in Beverwijk. FMC was al leverancier van machines en materialen voor het centrum.

Directeur algemene zaken Edna Schrijver van het centrum zegt: 'Als klein dialysecentrum met twaalf stations wordt het voor ons de komende jaren moeilijk overeind te blijven en mee te gaan met steeds nieuwe behandelingen en steeds hogere kwaliteitseisen. Fresenius is wereldwijd eigenaar van veel klinieken en heeft de bedrijfsmatige en inhoudelijke expertise die continuïteit kan garanderen voor een dialysecentrum als Beverwijk'.

Het Dialysecentrum Beverwijk dat in februari vijf jaar bestaat, is een zelfstandig behandelcentrum en HKZ-gecertificeerd. Tot op heden was het eigendom van het RKZ (51%) en de maatschap interne geneeskunde, pulmonologie en MDL van dat ziekenhuis. De maatschap verkocht alle aandelen aan het van oorsprong Duitse Fresenius, het RKZ behield nog tien procent. Er zijn voor het centrum drie nefrologen en diverse dialyseverpleegkundigen werkzaam.

De directie van het centrum wordt gevormd door nefroloog Hanneke van den Broek en directeur Edna Schrijver. Fresenius voegde daaraan Ellen Gijsbers toe. Gijsbers is tevens algemeen directeur van FMC Nederland, dat sinds kort gevestigd is in een nieuw pand in het Brabantse Nieuwkuijk. Volgens haar is 'deze verregaande samenwerking een bewuste, strategische keuze die blijk geeft van onze ambitie een waardevolle partner te zijn in de dialyseketen.'

'Behalve dat processen en procedures zullen worden doorgelicht om de doelmatigheid waar mogelijk te vergroten zal er voor patiënten niets veranderen.' verzekert directeur Edna Schrijver.

sterren Gepubliceerd: zondag 19-01-2014 | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • gerrit, emmen
    21-01-2014 12:14

    Het dialysecentrum in Beilen (Drenthe) is ook al langere tijd grotendeeld eigendom van Fresenius
Wisselingen in Maastricht

Twee grote veranderingen bij de afdeling nefrologie in Maastricht: prof.dr. Karel Leunissen is met emeritaat gegaan en prof.dr. Jeroen Kooman is benoemd tot nieuwe directeur van EDLAB, het UM-instituut voor onderwijsinnovatie.

Bij zijn afscheid van het Maastricht UMC+ is internist-nefroloog prof.dr. Karel Leunissen benoemd tot officier in de Orde van Oranje-Nassau. Tevens is hij onderscheiden met de Maastricht UMC+ penning. Leunissen is sinds 1984 tot aan zijn emeritaat in juni 2020 in dienst geweest van het academisch ziekenhuis Maastricht en de Universiteit van Maastricht. Hij is begonnen als jonge internist-nefroloog, waarbij hij nog nauw betrokken is geweest bij het opzetten van het niertransplantatieprogramma in Maastricht. Vervolgens is hij bevorderd tot universitair hoofddocent en later tot vakhoogleraar en opleider Nefrologie. Vanaf 1998 was hij, binnen de afdeling Interne geneeskunde van het Maastricht UMC+, hoofd van de onderafdeling Nefrologie.

Naast zijn vakinhoudelijk werk heeft Leunissen zich uitgebreid bezig gehouden met onderwijs. Zo was hij bijvoorbeeld vice-decaan en portefeuillehouder onderwijs van de (toenmalige) Faculteit der Geneeskunde, en directeur van het Stafdirectoraat Zorg en Leren. Een andere nefroloog met onderwijsbloed is prof.dr. Jeroen Kooman. Hij is per 1 september benoemd tot nieuwe directeur van EDLAB, het UM-instituut voor onderwijsinnovatie.

Lees meer »

Wiskundig model maakt schatting van druk in nierfilters »

Door Rosa Wouda - Een interview met arts-onderzoeker Didier Collard over het onderzoek naar het meten van druk in de nierfilters in het Amsterdam UMC. Didier heeft een bachelor wiskunde en natuurkunde gedaan, gevolgd door een master mathematische fysica aan de Universiteit van Amsterdam. Via de zij-instroom is hij daarna geneeskunde gaan studeren en hij heeft inmiddels zijn opleiding tot arts afgerond.

Lees meer »

Weer grote prijs voor Martin de Borst »

De Groningse nefroloog Martin de Borst, ontving zaterdag 6 juni de Stanley Shaldon Award for Young Investigators van de ERA-EDTA, de European Renal Association-European Dialysis and Transplant Association. De prijs, die bestaat uit onder andere een bedrag van 10.000 euro, werd uitgereikt tijdens het jaarlijkse ERA-EDTA congres dat dit jaar, vanwege de corona-pandemie, online plaatsvond in plaats van in Milaan.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier