Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Dialysegigant Fresenius neemt dialyse Beverwijk over

Door Jeroen van Setten en Dietske van der Brugge 

Foto LinkedIn

Ellen Gijsbers CEO van
Fresenius in Nederland 

Het Dialysecentrum Beverwijk komt vrijwel geheel in handen van Fresenius Medical Care (FMC). Het is voor de dialysegigant het eerste dialysecentrum in Nederland. De resterende tien procent van de aandelen blijft in handen van het Rode Kruis Ziekenhuis (RKZ) in Beverwijk. FMC was al leverancier van machines en materialen voor het centrum.

Directeur algemene zaken Edna Schrijver van het centrum zegt: 'Als klein dialysecentrum met twaalf stations wordt het voor ons de komende jaren moeilijk overeind te blijven en mee te gaan met steeds nieuwe behandelingen en steeds hogere kwaliteitseisen. Fresenius is wereldwijd eigenaar van veel klinieken en heeft de bedrijfsmatige en inhoudelijke expertise die continuïteit kan garanderen voor een dialysecentrum als Beverwijk'.

Het Dialysecentrum Beverwijk dat in februari vijf jaar bestaat, is een zelfstandig behandelcentrum en HKZ-gecertificeerd. Tot op heden was het eigendom van het RKZ (51%) en de maatschap interne geneeskunde, pulmonologie en MDL van dat ziekenhuis. De maatschap verkocht alle aandelen aan het van oorsprong Duitse Fresenius, het RKZ behield nog tien procent. Er zijn voor het centrum drie nefrologen en diverse dialyseverpleegkundigen werkzaam.

De directie van het centrum wordt gevormd door nefroloog Hanneke van den Broek en directeur Edna Schrijver. Fresenius voegde daaraan Ellen Gijsbers toe. Gijsbers is tevens algemeen directeur van FMC Nederland, dat sinds kort gevestigd is in een nieuw pand in het Brabantse Nieuwkuijk. Volgens haar is 'deze verregaande samenwerking een bewuste, strategische keuze die blijk geeft van onze ambitie een waardevolle partner te zijn in de dialyseketen.'

'Behalve dat processen en procedures zullen worden doorgelicht om de doelmatigheid waar mogelijk te vergroten zal er voor patiënten niets veranderen.' verzekert directeur Edna Schrijver.

sterren Gepubliceerd: zondag 19-01-2014 | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • gerrit, emmen
    21-01-2014 12:14

    Het dialysecentrum in Beilen (Drenthe) is ook al langere tijd grotendeeld eigendom van Fresenius
Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt.

In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren. Er is dus een discrepantie tussen enerzijds de nierfunctie en anderzijds het aantal symptomen en de last die patiënten ervaren. Een groots opgezet onderzoek waaraan veel patiënten meedoen, met uiteenlopende nierfuncties en ook een hele range aan symptomenlast, willekeurig verdeeld over groepen die wel of niet starten met dialyse, zou antwoord kunnen geven op deze vraag.

Het wetenschappelijk bewijs uit een dergelijke goed opgezette zogeheten gerandomiseerde studie geldt als sterk. Maar met zo een verscheidenheid aan patiënten en symptomen is een gerandomiseerd onderzoek in dit geval eigenlijk niet te doen. Daarom gebruikte Janmaat gegevens uit observationele studies. Dat zijn onderzoeken waarbij gegevens van patiënten worden verzameld. De patiënten krijgen de gebruikelijke behandeling en er wordt geen behandeling toegewezen door de arts of onderzoeker.

Lees meer »

Fresenius neemt Diapriva Amsterdam/Buitenveldert over »

Diapriva en Fresenius Medical Care (FMC) hebben op 2 juni 2020 de definitieve overeenkomst getekend waarbij dialysecentrum Diapriva in handen is gekomen van Fresenius Medical Care. 'Voor Fresenius Medical Care is deze overname een duidelijke strategische keuze', zegt Ellen Gijsbers, vicepresident Noord-centraal Europa. 'Ons doel is om optimale, kosteneffectieve en hoogwaardige zorg te leveren waarin de patiënt centraal staat.

Lees meer »

Werken als dialyseverpleegkundige tijdens covid-19 »

Hoe is de situatie in het ziekenhuis waar u momenteel werkt?Ivon Lijten, dialyseverpleegkundige: 'Er is veel onderling veel contact met andere dialyseverpleegkundigen op verschillende locaties en het is opvallend dat er weinig nierpatiënten en weinig dialyseverpleegkundigen besmet zijn met het coronavirus. In het begin waren de patiënten angstig en onzeker, maar de rust is inmiddels teruggekeerd.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier