Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Dialysegigant Fresenius neemt dialyse Beverwijk over

Door Jeroen van Setten en Dietske van der Brugge 

Foto LinkedIn

Ellen Gijsbers CEO van
Fresenius in Nederland 

Het Dialysecentrum Beverwijk komt vrijwel geheel in handen van Fresenius Medical Care (FMC). Het is voor de dialysegigant het eerste dialysecentrum in Nederland. De resterende tien procent van de aandelen blijft in handen van het Rode Kruis Ziekenhuis (RKZ) in Beverwijk. FMC was al leverancier van machines en materialen voor het centrum.

Directeur algemene zaken Edna Schrijver van het centrum zegt: 'Als klein dialysecentrum met twaalf stations wordt het voor ons de komende jaren moeilijk overeind te blijven en mee te gaan met steeds nieuwe behandelingen en steeds hogere kwaliteitseisen. Fresenius is wereldwijd eigenaar van veel klinieken en heeft de bedrijfsmatige en inhoudelijke expertise die continuïteit kan garanderen voor een dialysecentrum als Beverwijk'.

Het Dialysecentrum Beverwijk dat in februari vijf jaar bestaat, is een zelfstandig behandelcentrum en HKZ-gecertificeerd. Tot op heden was het eigendom van het RKZ (51%) en de maatschap interne geneeskunde, pulmonologie en MDL van dat ziekenhuis. De maatschap verkocht alle aandelen aan het van oorsprong Duitse Fresenius, het RKZ behield nog tien procent. Er zijn voor het centrum drie nefrologen en diverse dialyseverpleegkundigen werkzaam.

De directie van het centrum wordt gevormd door nefroloog Hanneke van den Broek en directeur Edna Schrijver. Fresenius voegde daaraan Ellen Gijsbers toe. Gijsbers is tevens algemeen directeur van FMC Nederland, dat sinds kort gevestigd is in een nieuw pand in het Brabantse Nieuwkuijk. Volgens haar is 'deze verregaande samenwerking een bewuste, strategische keuze die blijk geeft van onze ambitie een waardevolle partner te zijn in de dialyseketen.'

'Behalve dat processen en procedures zullen worden doorgelicht om de doelmatigheid waar mogelijk te vergroten zal er voor patiënten niets veranderen.' verzekert directeur Edna Schrijver.

sterren Gepubliceerd: zondag 19-01-2014 | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • gerrit, emmen
    21-01-2014 12:14

    Het dialysecentrum in Beilen (Drenthe) is ook al langere tijd grotendeeld eigendom van Fresenius
Fresenius neemt Diapriva Amsterdam/Buitenveldert over

Diapriva en Fresenius Medical Care (FMC) hebben op 2 juni 2020 de definitieve overeenkomst getekend waarbij dialysecentrum Diapriva in handen is gekomen van Fresenius Medical Care.

'Voor Fresenius Medical Care is deze overname een duidelijke strategische keuze', zegt Ellen Gijsbers, vicepresident Noord-centraal Europa. 'Ons doel is om optimale, kosteneffectieve en hoogwaardige zorg te leveren waarin de patiënt centraal staat. Door onze internationale ervaring te benutten en samen te werken met andere spelers binnen de Nederlandse nefrologie, willen we de zorg verder ontwikkelen en verbeteren.'

FMC is wereldwijd heel groot in dialyse, met meer dan vierduizend klinieken, maar is in Nederland vooral bekend van apparatuur en minder als eigenaar van dialysecentra. Diapriva is het tweede Nederlandse dialysecentrum dat eigendom wordt van FMC. Het eerste was in 2014 Dialysecentrum Beverwijk, waarvoor FMC een samenwerkingsverband met het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk aanging.

Diapriva is sinds 2008 een zelfstandig behandelcentrum (ZBC) voor chronische hemodialyse. In samenwerking met het VU medisch centrum (VUmc) verzorgt Diapriva zeven dagen en zes nachten per week dialysebehandelingen. Diapriva startte jaren geleden met een nachtdialyseprogramma waarbij de patiënten in eigen slaapkamers 's nachts gedialyseerd worden. Het centrum voert op dit moment hemodialyse uit voor meer dan 100 patiënten.

Lees meer »

Werken als dialyseverpleegkundige tijdens covid-19 »

Hoe is de situatie in het ziekenhuis waar u momenteel werkt?Ivon Lijten, dialyseverpleegkundige: 'Er is veel onderling veel contact met andere dialyseverpleegkundigen op verschillende locaties en het is opvallend dat er weinig nierpatiënten en weinig dialyseverpleegkundigen besmet zijn met het coronavirus. In het begin waren de patiënten angstig en onzeker, maar de rust is inmiddels teruggekeerd.

Lees meer »

Nieren coronapatiŽnt ook kwetsbaar »

Het wordt steeds duidelijker dat een infectie met Covid-19 (corona), niet 'alleen maar' een ernstige longontsteking kan veroorzaken. Uit een onderzoek in New York blijkt dat van de patiënten die zo ziek worden dat ze moeten worden opgenomen in het ziekenhuis, ruim een derde acuut nierfalen ontwikkelt. In een aanzienlijk deel van de gevallen is dat zelfs matig tot zeer ernstig.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier