Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

De feestdagen en hun vreugden

Door Ad Nooitgedagt 

NierNieuws Column 'Enchanté !'

De feestdagen die de jaarwisseling opluisteren, brengen doorgaans nogal wat georganiseer en geschuif met zich. Patiënten en personeel wensen de dagen uiteraard thuis door te brengen, maar de dialyse moet natuurlijk normaal doorgaan. Die spoelingen kan je niet even opzouten, want dan juicht het gif. En dat laatste waarschijnlijk zelfs extra tijdens deze dagen waarop we vrede op aarde en de geboorte van Jezus vieren, wat helaas nog wel eens een gematigd of groots uitgepakt vreten op aarde met zich wil brengen. En zo heftig onbeheerst hoeft het niet eens te zijn, maar dit zijn nu eenmaal gelegenheden waarop familiefeestmalen worden georganiseerd, in welk gezellig samenzijn je jezelf wel eens even vergeet.

Van kerststress wegens het soms verplichte familiekarakter, gaan wij - Nanny en ikzelf - beslist niet uit. De afstand speelt hierbij bovendien een zekere rol; de kinderen en familieleden wonen ver in Nederland en vieren doorgaans deze dagen met het gezin. Wij zien hen voornamelijk tijdens de vakantieperiodes, als de kleinkinderen vrij hebben van school en de zon schijnt. En naar wij hopen zijn ze er ook op mijn 80ste verjaardag in maart. Voor de eindejaarsuitnodigingen restten dus alleen vrienden hier in de buurt. En dan ook nog eens mensen die graag willen aanschuiven omdat ze net even niet naar Nederland zijn. Daardoor blijft er een beperkte vrije hand in onze keuzes.

Ook op SERENA doet men - naast het geschuif met data - altijd iets aan Kerst: simpele versiering deze keer, want de compleet opgetuigde kerstboom schijnt uit de hal te zijn gestolen. Wie flikt zoiets bij het feest van de Vrede! Ieder jaar is er een nuttig cadeau van Père Noèl; deze keer een handig en wasbaar hoofdkussen, plus zakjes met lekkers van zijn verplegende helpsters. En voor de gezellige ontspanning was er bovendien een Lotto. Ik kwam natuurlijk twee vakjes tekort voor een prijs! Maar het plezier is er niet minder om.

En als ieder jaar had de burgemeester op de vroege Kerstavond, in een speciale tent naast het gemeentehuis, weer zijn ontvangst met glühwein (heet hier vin chaud) in plastic bekers en hapjes. Nanny lust dat ook. En tot onze opluchting zijn wij, via burenhulp, op de dag voor Kerstavond alsnog voorzien van behapbare stukken brandhout. We waren compleet door onze gespleten voorraad heen. Hele stammen, zelfs al zijn ze op lengte gezaagd, gaan niet in onze haard. Daarom hebben een zoon van onze overleden buurman - die dit voorheen altijd deed - bijgestaan door zijn zwager, als naoberhulp, ditmaal deze stukken gespleten tot een formaat dat er wel prima in past. Deze helpers wensten op geen enkele manier te worden betaald. We hebben ze echter weten te overtuigen om in elk geval enkele flessen rosé champagne - heet wettelijk niet zo, maar ook lekker - uit het Loiredal aan te nemen.

Rond Oud en Nieuw heb ik naar SERENA wel een paar flessen echte Champagne meegenomen, als dank voor de goede zorgen van het afgelopen jaar. En in de hoop dat de zorg ook in 2014 weer zal zijn om over naar huis te schrijven. Waar ik overigens niet aan twijfel, want we hebben een toegewijde ploeg.

En, als altijd, is er op zes januari het driekoningenfeest met la galette des Rois; een ontaard grote gevulde koek die in taartpunten wordt gesneden en verdeeld. In één van die punten zit een fève - vroeger een echte boon - maar tegenwoordig een klein beeldje van porselein. Wie de fève aantreft, wordt gekroond en is voorlopig de koning en heeft het voor het zeggen. De Drie Koningen zijn in Nederland ook bekend als de Wijzen uit het Oosten. Welbekend mag ik aannemen. Wijzen die weigerden de verblijfplaats van de zojuist geboren Koning der Joden te verraden aan koning Herodes. Ze zijn via een omweg naar huis vertrokken en werden kennelijk met hun lekkers nog even in Taradeau gesignaleerd. Zie verder Joost van den Vondel: 'O Kerstnacht etc.'.

Maar eerst is er nog op 5 januari de Nieuwjaarsbijeenkomst van de ANM (Association Néerlandaise du Midi; onze Nederlandse club zogezegd), om onze beste wensen onderling uit te wisselen, gevolgd door een lunch met de achtergebleven Nederlanders. De meesten zijn namelijk op vakantie in het vaderland. En dan ontvangen we op 16 januari - een rijpe datum - nog les voeux du Maire; de Nieuwjaarswensen van onze burgervader; ook nu weer met de nodige hapjes en sapjes. We zijn er maar druk mee; maar met plezier hoor!

Het jaar 2014 is van start gegaan en Nanny en ikzelf wensen u daarom, tussen al deze bedrijven door, graag een Bonne Année! En vooral zoveel mogelijk gezondheid!

à la prochaine,

Ad
pagesperso-orange.fr/nanadno/

sterren Gepubliceerd: zaterdag 04-01-2014 | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier