Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Vocht wegpompen bij hartfalen vaak fataal voor nierfunctie

Door Gerard Kok 

Congestief hartfalen, of 'acute decompensatie', werd van oudsher met lisdiuretica behandeld. Een tiental jaren geleden kwam behandeling met ultrafiltratie in zwang, maar over de effectiviteit daarvan zijn inmiddels twijfels gerezen, omdat de nierfunctie op lange termijn nogal verslechtert. Voor patiënten die resistent zijn tegen lisdiuretica is ultrafiltratie echter vaak de enige optie om snel het teveel aan vocht kwijt te raken. Artsen van de universiteit van Nebraska hebben nu onderzocht hoe de nierfunctie zich ontwikkelde bij lisdiuretica-resistente patiënten met acute decompensatie, en die daartegen behandeld werden met ultrafiltratie. De uitkomst is helaas: niet goed.

Acute decompensatie is hartfalen dat ontstaat als het hart niet meer in staat is om genoeg bloed rond te pompen om alle weefsels van zuurstof en voedingsstoffen te voorzien, en het lichaam daarvoor niet meer met andere mechanismen kan compenseren. Het komt vaak voor (meer dan 1 miljoen ziekenhuisopnames jaarlijks in de VS), vooral bij mensen ouder dan 65. De vooruitzichten zijn doorgaans nogal slecht. De basis van de behandeling wordt meestal gevormd door lisdiuretica, vochtafdrijvende middelen die werkzaam zijn in de lis van Henle in de nier, om oedeem (ophoping van vocht in weefsel) tegen te gaan. Door het slechter functionerende hart kan bloed minder makkelijk van organen terugstromen naar het hart, waardoor bij de organen hogere bloeddruk ontstaat, met oedeem als gevolg.

Voor patiënten bij wie lisdiuretica geen optie zijn, kan ultrafiltratie uitkomst bieden. Het bloed van de patiënt wordt door een filter geleid dat er overmatig zout en water uit filtert. Het lijkt op dialyse, alleen worden er geen afvalstoffen verwijderd. Hoewel aanvankelijk werd gedacht dat ultrafiltratie een goed alternatief was voor lisdiuretica, omdat patiënten sneller het ziekenhuis konden verlaten, is inmiddels duidelijk dat het ook de nierfunctie significant doet verslechteren. Diverse onderzoeken raadden daarom aan ultrafiltratie alleen te gebruiken bij patiënten die lisdiuretica-resistent waren, maar het Amerikaanse onderzoek laat helaas zien dat het ook in dat geval maar een matig succesvolle optie is.

Behandeling van acute decompensatie met ultrafiltratie verslechtert de nierfunctie, ook voor patiënten die geen lisdiuretica kunnen velen. De sterfte onder patiënten die al een (licht) verminderde nierfunctie hadden en bij wie een verslechtering optreedt, blijkt extreem hoog.

sterren Gepubliceerd: maandag 06-01-2014
Bron: Journal of Cardiac Failure | Nog geen reacties
Ontstaan vaatschade op moleculair niveau nader onderzocht

Glomerulosclerose en atherosclerose zijn vaataandoeningen waarvoor tot op heden geen afdoende behandelingen bestaan. In de nierfilters (glomeruli) zorgen kleine bloedvaatjes voor bloedfiltratie. Bij glomerulosclerose vormt zich littekenweefsel in de glomeruli en raken bloedfiltratie en nierfunctie verstoord. Bij atherosclerose treedt verdikking van de wand van een slagader op, waardoor deze vernauwt. Marloes Sol promoveerde op onderzoek naar de moleculaire factoren die een rol spelen in het ontstaan van deze vaatproblemen.

Atherosclerose is verantwoordelijk voor het ontstaan van onder andere een hart- of herseninfarct. Endotheelcellen, met daarop een beschermende gelei-achtige laag, glycocalyx genoemd, bekleden de binnenkant van bloedvaten en zijn essentieel voor een goed functionerend bloedvatstelsel. Disfunctie van endotheelcellen, door bijvoorbeeld diabetes, speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van glomerulosclerose en atherosclerose. Welke moleculaire factoren betrokken zijn bij het ontstaan van endotheeldisfunctie in glomerulosclerose en atherosclerose is nog vrij onbekend.

Lees meer »

Op hol geslagen afweersysteem leidt vaak tot acuut nierfalen »

Een afweersysteem dat op hol slaat na een infectie kan leiden tot acuut nierfalen. Dat overkomt bijna de helft van de patiënten die na een ernstige infectie op een intensive care afdeling van een ziekenhuis belanden. Bij een deel van deze patiënten is dit tijdelijk. Maar bij het grootste gedeelte leidt dit tot aanhoudend nierfalen en zelfs dialyse.

Lees meer »

Achter de schermen: een nierbiopt beoordelen »

U ziet hen vrijwel nooit en toch zijn ze belangrijk voor nierpatiënten: pathologen. Een patholoog kan aan het weefsel van een nier(biopt) zien hoe groot nierschade is. En vaak ook wat de oorzaak van nierproblemen is. Neem een kijkje in het laboratorium van een patholoog in het nieuwste nummer van Wisselwerking, het tijdschrift van de Nierpatiënten Vereniging Nederland. De pathologen Jesper Kers en Tri Nguyen geven in tekst en beeld uitleg over hun werk.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier